MAINOS

Pikalaina – mainettaan parempi?

MAINOS -

Pikalaina – mainettaan parempi?  

Pikalainoilla ja vipeillä on monen korvissa paha kaiku. Pikalainoihin on kuitenkin tullut paljon muutoksia viime vuosina ja markkinoilla on jopa täysin korottomia pikavippejä. Millaisia ovat pikalainat vuonna 2021?  

Me olemme kova kansa ottamaan lainaa, varsinkin kun puhutaan suurista, pitkän aikavälin lainoista, kuten asuntolaina tai opintolaina. Näitä lainoja varten aletaan säästämään jo varhain ja niitä suunnitellaan monien vuosien ajan. Mutta mitä sitten kun elämä joskus yllättää, ja ei vain ole aikaa odottaa, että säästöt kertyvät tai että pankista tulisi lainapäätös?  

Näihin tilanteisiin usein markkinoidaan nopeaa ja helppoa ratkaisua: pikalaina. Pikalainoja saa verrattain helposti, sillä niihin ei tarvitse takaajaa tai vakuuksia, kuten moniin pankkilainoihin. Vakuudettomia kulutusluottoja tarjoavat kuitenkin myös perinteisemmät pankit, kuten Nordea, Danske Bank ja OP.  

Sääntely  

Kesällä 2020 hallitus asetti väliaikaisen koronakriisistä johtuvan 10 % korkokaton pikalainoille. Kymmenen prosentin korkokatto on niin matala, että monella luottokortillakin on suurempi nimelliskorko. Esimerkiksi Bank Norwegianin ja Stockamannin luottokortien nimelliskorot ovat yli 10 %. Siksi pikalainojen korot eivät tällä hetkellä ole kohtuuttomat, vaan niitä voi saada jopa alkaen 4 % nimelliskorolla eli jopa alemmalla korolla kuin luottokorttiluottoa.  

Kymmenen prosentin korkokatto koskee kuitenkin vain lainojen nimelliskorkoa. Todellinen vuosikorko voi edelleen olla suurempi, sillä siihen lasketaan mukaan muutkin kulut, kuten tilinhoitokulut. Vuonna 2019 tuli voimaan laki, jonka mukaan kuluttajalainasta voi periä enintään 150 euron kuluja vuodessa.  

Nykyisten lakien puitteissa luottotiedottomat tai ylivelkaantuneet eivät saa pikalainaa ainakaan helposti. Rahoitusyhtiöiden ei kannata ottaa riskiä korkokaton ollessa voimassa. Luottokelpoiset asiakkaat saavat kuitenkin lainaa samalla tavalla kuin ennenkin, vain pienemmillä koroilla.  

Kannattaako pikalaina?  

Pikalaina voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun rahantarve iskee täysin yllättäen ja rahoitusta ei saa mistään muualta, kuten perheeltä tai ystäviltä. Pikalainojen etu on vakuudettomuus ja nopeus, eli äkillisessä tilanteessa voit saada pikalainan muutamalla klikkauksella. Esimerkiksi jos laskun eräpäivä unohtui ja haluat maksaa sen pois mahdollisimman nopeasti, mutta palkkapäivä on vasta ensi viikolla. Tällaisessa tilanteessa koroton pikalaina voi kannattaa, kunhan lainaan ei sisälly mitään piilokuluja.      

Vertaile lainoja  

Pikalainaa, kuten muitakin lainoja, kannattaa vertailla vertailusivuston avulla. Lainavertailusivustot keräävät yhteen erilaiset lainoittajat ja pikalainat. Näin voi nopeasti vertailemalla valita parhaan ja edullisimman vaihtoehdon. Vertailusivustoja on lukuisia, mutta ne toimivat melko samalla periaatteella. Sivusto vertaa kymmeniä lainoja, jotta kuluttaja voi säästää aikaa ja löytää lainan nopeammin. Vertailusivustolta kuluttaja voi halutessaan siirtyä hakemaan lainaa varsinaisen lainantarjoajan verkkosivuilta.  

Lainojen vertailu kannattaa, sillä lainoilla on lähes aina erilaisia kuluja, kuten korko ja tilinhoitokulut. Täysin korottomia ja kuluttomia lainoja voi olla myös tarjolla rahoituslaitosten uusille asiakkaille, mutta tällaisissa lainoissa maksuaika on yleensä enintään 30 päivää. Vertailemalla voi säästää huomattavia summia niin kuukausi- kuin vuositasollakin.  

Voit lukea lisää pikalainoista täältä.