MAINOS

Lainan hakeminen Suomessa - lyhyt opas

MAINOS -

Lainan hakeminen on ajankohtainen aihe ainakin kerran elämässä. Se voi olla opintolaina jo opiskelujen aikana tai viimeistään asuntolaina silloin, kun ensiasuntoa ostetaan. Lainan ottaminen onkin hyvin arkinen asia ja sitä voidaan nykypäivänä hakea monella eri tavalla. Yksi suosituin ja helpoin tapa kilpailuttaa ja verrata lainoja on netin lukuisat lainanhakusivustot sekä tietenkin oma pankki.

Perusasiat kuntoon

Lainarahan haku on mielletty yleisesti vaikeaksi asiaksi, varsinkin jos on liikkeellä ensikertalaisena. Se ei kuitenkaan ole nykypäivänä totta, kunhan sinulla on kaikki perusasiat kunnossa. Niiden tulisi olla seuraavat:

  • Olet vähintään yli 18-vuotias Suomen kansalainen ja asut Suomessa

  • Sinulla on puhtaat luottotiedot

  • Säännölliset tulot tai eläkemaksut

  • Sinulla tulisi olla verkkopankkitunnukset ja henkilökohtainen puhelinnumero

Tämän jälkeen avaa vain netti ja esimerkiksi löydä autolaina, jota pystyt hakemaan suoraan lainatarjouksen saannin jälkeen. Muista kuitenkin aina ennen lainan hakemista miettiä, mitä varten etsit rahoitusta ja onko se tarpeellista sekä pystytkö maksamaan sen takaisin yleisillä tuloillasi ja menoillasi. 

Esimerkin mukaisesti auto kannattaakin ensisijaisesti etsiä sen mukaan, kuinka siihen on varaa ja valita tulojen ja menojen mukainen hintataso autolle. Tämän jälkeen takaisinmaksusta ei tule ongelmaa ja pystyt nauttimaan uudesta menopelistä pitkään.

Kulutus- vai joustoluotto?

Nykyään eniten haetaan näitä kyseisiä lainoja, koska ne pystyvät parhaiten tarjoamaan rahoituksen lyhytaikaiseen ja pieneen rahan tarpeeseen. Asuntolainat ovat erikseen haettavia, suurempikokoisia lainoja, joista kannattaa keskustella enemmänkin oman pankin kanssa. Niitä varten tarvitaan myös vakuuksia kun taas netistä haettavat kulutus- ja joustoluotot ovat yleensä vakuudettomia. 

Kertaluontoinen kulutusluotto sopii tilanteisiin, kuten auton ostoon, jossa tarvittavan rahan määrä on tarkalleen tiedossa. Tällöin se maksetaan lainana suoraan lainanhakijan tilille yhdellä kerralla. Joustoluotto on katon omaava erillinen lainatili, josta voit nostaa rahaa sen mukaan kuin tarve vaatii, esimerkiksi remontin aikana. Maksat kuitenkin vain käyttämäsi summan takaisin, mutta sinun ei tarvitse hakea aina uutta lainaa uusia kustannuksia varten.

Katso aina todellinen vuosikorko

Lainatarjouksien listauksissa näkyy aina lainan korko sekä todellinen vuosikorko. Näistä jälkimmäinen on se tärkein mittari, joka kannattaa aina tarkastaa. Se nimittäin sisältää kaikki lainan takaisinmaksuun liittyvät kulut eli kokonaiskustannukset, kuten käsittelymaksut ja nostomaksut.

Lainan todelliseen vuosikorkoon vaikuttavat myös valittu takaisinmaksuaika: mitä pidempi takaisinmaksuaika on, sitä pienemmäksi todellinen vuosikorko laskee. Vastakohtaisesti lyhyempi laina-aika merkitsee korkeampaa vuosikorkoa. Tämä on hyvä huomioida takaisinmakskykyä miettiessä.

Jos sinulla on jo useita lainoja, voit yhdistää niitä yhden kulutusluoton alle ja täten helpottaa niiden takaisinmaksua, koska pystyt saamaan niille vain yhden koron ja takaisinmaksusuunnitelman. Sekin onnistuu nykypäivänä netin välityksellä.

Mieti tarvetta, kilpailuta lainat ja valitse niistä parhain

Lainan hakemisen kolme kulmakiveä ovat lainan tarpeen karkoitus, kilpailuttaminen ja juuri oikean lainan valitseminen, jonka pohjana on käytetty todellista vuosikorkoa. Tarve lainan hakemiselle tulisi olla myös aito ja fiksu (vaikka asunto tai auto), ettet yrittäisi kattaa normaaleja arjen kuluja lainarahalla.