MAINOS

Verkossa asiointi on monipuolistunut

MAINOS -

Viimeisen kahden vuoden aikana verkkoasiointi on lisääntynyt merkittävästi. Ruokaostokset tehdään huomattavasti useammin verkossa kuin vielä pari vuotta sitten. Netin kautta hoidetaan myös laskut, palveluasioinnit sekä lainan haku.

Sähköisten palvelujen käyttö on kasvanut vuosi vuodelta ja yhä useammat palvelut ovat hoidettavissa netin välityksellä. Sähköisten järjestelmien käyttöön kannustetaan ja perinteisten toimistojen aukioloaikoja supistetaan. Monelle iäkkäämmälle henkilölle muutos on ollut nopea ja sähköisten palvelujen käyttöä on joutunut toden teolla opettelemaan. Pandemian aikana monet sellaisetkin henkilöt, jotka eivät olleet kiinnostuneet netin käytöstä, joutuivat sen opettelemaan. Viimeisen kahden vuoden aikana tapahtunut suurempi digiloikka on jäädäkseen. Suurin osa uskoo käyttävänsä verkkoa jatkossakin aikaisempaa enemmän ruokaostosten tekoon, laskujen maksuun, palvelujen tilaamiseen ja asioiden hoitamiseen.  

Pankkilaina haetaan usein netistä

Finanssimarkkinat ovat myös muuttuneet vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden nettikäyttäytymiseen. Digitalisaation kehittyminen sekä asiakkaiden vaatimukset ovat lisänneet painetta pankkien välillä kehittää sähköisiä järjestelmiään. Yhä useampi pankin asiakas haluaa verkkopalvelun olevan nopea ja helposti omaksuttava. Sähköisen järjestelmän kautta halutaan hoitaa niin päivittäiset pankkiasioinnit sekä vakuutuksiin ja sijoittamiseen liittyvät asiat.

Netin lainatuotteet on vuosien myötä muuttuneet huimasti. VarmaLaina.fi palvelun pikavippi oli aikaisemmin haetuin lainatuote heidän lainan kilpailutuspalvelun kautta, mutta nykyään asiakkaat hakevat lähes poikkeuksetta pankkilainaa tai kulutusluottoa. Muutos tapahtui vuonna 2019, kun voimaan astui vakuudettomia lainoja koskeva korkokattolaki. Kuluttajaluottojen nimellisen vuosikoron ylärajaksi asetettiin 20 prosenttia, jonka seurauksena niin sanotusti kalliit pikavipit poistuivat kokonaan finanssimarkkinoilta. Uudistuneen korkokattolain myötä pankkilainojen sekä kulutusluottojen kysyntä kasvoi ja yhä useampi pankki lähti lainan kilpailutuspalveluihin mukaan.  

Verkossa asiointi on lisännyt liittymien kysyntää  

Verkkoasioinnin kasvun johdosta monet ovat kiinnittäneet aikaisempaa enemmän huomiota liittymien toimivuuteen. Monella saattaa olla hyvinkin kauan sitten otettu puhelinliittymä tai nettiliittymä eikä vanha liittymä enää palvele kehittyneen teknologian vaatimuksia.

Kodin laajakaista-asiat sekä operaattoreiden tarjoamat 5G- verkot kiinnostavat nyt laajaa joukkoa. Toivottavaa on, että nettiyhteyden tulee olla nopea ja laadukas, jotta etätyöt ja asioiden hoito sujuu ilman ongelmia kotoa käsin. Liittymätarjous.fi palvelun puhelinliittymät sekä nettiliittymät ovat olleet hurjassa kasvussa. Piikki kysynnässä havaittiin parisen vuotta sitten, mutta kysynnän merkittävää hiipumista ei ole näköpiirissä. Ihmiset haluavat selkeästi pysyä ajan tasalla siitä, mitä digitaalisten markkinoiden saralla tapahtuu.