MAINOS

Matkailuautolla puskaparkkiin – vapautta luonnon ehdoilla

MAINOS - BEST CARAVAN OY -


Karavaanareita on monenlaisia, ja jokaisella on oma tapansa viettää elämää tien päällä. Jotkut viettävät kesälomaa tutulla leirintäalueella ja toiset taas hakeutuvat omaan rauhaan paikkoihin, minne muut ei keksi eksyä. Kun mieli tekee luonnon rauhaan, on yksityisyyttä kaipaavan vaihtoehtona puskaparkki.

Mikä on puskaparkki?

Puskaparkeiksi kutsutaan leirintäalueiden ulkopuolelle jääviä paikkoja, jonne matkailuautolla voi pysäköidä. Puskaparkki voi olla ranta, näköalapaikka, levike tien vieressä tai mikä tahansa leirintäalueen ulkopuolella oleva levähdyspaikka, mihin pysäköimistä ei ole erikseen kielletty. 

Puskaparkki on kätevä yöpymisvaihtoehto leirintäalueille ja matkaparkeille, jossa matkaaja pääsee nauttimaan matkailuauton omavaraisuudesta. Puskaparkeissa yöpyvän on kuitenkin hyvä suunnitella reissujaan hieman etukäteen. Ennen pidempää purkaparkkeilua pitää muistaa täyttää raiskasvesi sekä tyhjentää harmaavesi ja kemiallinen wc. Muista myös tarkistaa kaasun riittävyys. Myös monet lisävarusteet voivat helpottaa puskaparkkeilua.  


Yöpymisestä ei saa aiheutua häiriötä luonnolle eikä muille ihmisille tai eläimille. Myös paikan roskaaminen on kielletty.Puskaparkkeilijan etiketti ja vastuullisuus

Puskaparkkeilussa pitää muistaa myös etiketti ja vastuullisuus – yöpymisestä ei saa aiheutua vahinkoa luonnolle. Matkailuauton mukana kulkevat keittiö ja roskakori mahdollistavat ympäristöystävällisen ja vastuullisen reissailun. Muista siis kerätä roskasi pois ja tehdä esimerkiksi avotuli vain sille tarkoitettuun paikkaan metsäpalovaroituksia noudattaen.

On myös tärkeä huomata, että yöpyminen ja leiriytyminen ovat eri asiat. Yöpyminen toisen mailla on sallittu ilman erillistä lupaa, mutta leiriytyminen ei. Yöpymiseksi katsotaan esimerkiksi illasta aamuun pysäköiminen, kun taas leiriytymisellä viitataan pidempiaikaiseen paikalla oloon.


Avotulen teko on sallittua vain sille tarkoitetuissa paikoissa metsäpalovaroituksia noudattaen.


Miten löydät täydellisen puskaparkin?

Erilaiset sovellukset ja sosiaalisen median ryhmät ovat pullollaan vinkkejä puskaparkeista. Monesti parhaan paikan saattaa löytää silti ihan vahingossa. Puskaparkkeilijan suosittuna apuvälineenä toimii muun muassa Google Mapsin puskaparkit. Yöpymispaikkojen etsimistä varten on olemassa myös sovelluksia, kuten Park4Night. Lisäksi monet sivustot ovat keränneet listoja hyvistä puskaparkeista.

Matkaparkit ovat puskaparkkeja palveluilla

Puskaparkkeilun lomassa on välillä päästävä myös tyhjentämään vessa ja käymään suihkussa. Tähän matkaparkit ovat oiva ratkaisu. Matkaparkit ovat ikään kuin puskaparkkeja palveluilla.

Matkaparkit ovat lyhytaikaiseen leiriytymiseen tarkoitettuja turvallisia ja luvallisia parkkeja, jossa voi huoltaa sekä itsensä että autonsa. Matkaparkeissa on yleensä leirintäalueita vähemmän palveluita, mutta parkkien palvelutasot vaihtelevat. Esimerksi BestPark-matkaparkkeja löytyy jo 9 paikkakunnalta. BestPark-matkaparkeista voit myös varata pelkän huoltokäynnin, jolloin pääset hoitamaan huoltoasiat ilman yöpymistä.  


BestPark Akaalla nautit Vanajaveden äärellä luonnon ja palveluiden yhdistelmästä.


Lisää vinkkejä automatkailuun ja tarinoita tien päältä löydät Best Caravanin Karavaanielämää-blogista tai ladattavista oppaista. Erilaisiin matkailuajoneuvoihin voit tutustua Best Caravanin verkkosivuilla. Sivuilta saat helposti tavoitettua asiantuntevan ajoneuvomyyjän, joka osaa neuvoa sopivan matkailuauton hankintaan liittyvissä kysymyksissä.