MAINOS

Mikä on joustoluotto ja miten sitä voi hakea?

MAINOS - SALDO.COM -

Lainan hakeminen on muuttunut viimeisten parin kymmenen vuoden aikana erittäin paljon. Vielä 1900-luvun loppupuolella lainaa varten piti aina lähteä pankkiin lakki kourassa istumaan ja toivomaan parasta. Lainalle piti olla olemassa takauksia tai takaajat, jotka ottavat luoton takaisinmaksun vastuulleen, jos lainanhakija ei sitä pystynyt maksamaan takaisin. 

Paljon on noista ajoista tapahtunut ja tätä nykyä lainan hakeminen on helppoa. Koko lainanhakuprosessin voi suorittaa kokonaan kotona, eikä moniin pienempiin lainoihin tarvita takaajia enää lainkaan. Lainatuotteiden määräkin on kasvanut ja laajentunut huomattavasti. Aiemmin lainoja myönnettiin käytännössä asuntojen hankintaan tai yritysten pyörittämiseen.

Tänä päivänä markkinoilla on tarjolla pikavippejä, autolainoja, remonttilainoja, luottokortteja sekä paljon muita. Yleisin lainan muoto on ollut pitkään luottokortti, jossa kuluttaja saa itselleen tietyn luottorajan, jonka rajoissa hän voi tehdä hankintoja luotolla. 

Monissa tapauksissa kuitenkin joustoluotto on tullut osaltaan viemään tilaa luottokorteilta halpojen kustannustensa vuoksi. Muun muassa saldo joustoluotto tarjoaa halvempia kustannuksia, kuin monet luottokortit, joten suosio on ymmärrettävästi ollut kovassa nousussa.

Mikä joustoluotto siis oikeastaan on?

Monille lainaa hakeneille ja joustoa raha-asioidensa hoitoon käyttäneille, kulutusluotto ja luottokortit ovat tuttuja lainatuotteita. Kulutusluotto on siis vakuudeton laina, jossa koko lainasumma maksetaan kerralla tilille. Kulutusluottojen koko voi vaihdella muutamasta sadasta eurosta aina kymmeniin tuhansiin saakka. Luottokortin käytössä kuluttaja taas saa tietyn luottoraja, jonka verran tili voi mennä ennen takaisinmaksua miinukselle, se toimii kuten oma pankkikortti, mutta laina maksetaan takaisin käytön jälkeen laskulla.

Joustoluotto tavallaan yhdistää nämä kaksi toisistaan poikkeavaa lainatyyppiä. Joustoluotossa, kuten kulutusluotossakin, haetaan tiettyä lainasummaa. Lainasummaa ei tässä tapauksessa kuitenkaan makseta kokonaisuudessaan lainanhakijan pankkitilille, vaan hänelle avataan luottotili. Luottotililtä kuluttaja voi tehdä nostoja silloin, kun rahantarve pääsee yllättämään. Eli hän käyttää luottotiliään luottokortin tavoin.

Joustoluoton paras ominaisuus verrattuna kulutusluottoon on se, että kuluttaja ei maksa korkoja koko myönnetystä lainasummasta. Korkoja maksetaan vain summasta, jonka on nostanut itselleen käyttöön omalle pankkitilille. Luotto on myös uudelleen käytettävissä sitä mukaan, kun kuluttaja maksaa sitä takaisin. 

Mihin joustoluotto sopii?

Joustoluotto on parhaimmillaan ihmisen varakassana. Kuluttajan ei tarvitse käyttää joustoluottoa elämiseen, mutta se kuitenkin antaa mahdollisuuden varautua yllättäviin rahareikiin. Joustoluotto toimii hyvänä varakassana esimerkiksi remontin yhteydessä, jossa löytyneisiin yllätyksiin voikin kaivata rahaa ohi budjetin. Raha on nopeasti nostettavissa luottotililtä käyttöön, eikä lainan hakemiseen kulu turhaa aikaa.

Joustoluotto on nimensä mukaisesti joustava ja antaa kuluttajalle parhaimmillaan mielenrauhaa elämässä. Myönteisen lainapäätöksen jälkeen kuluttajan ei tarvitse pohtia niin paljon, mihin raha sillä hetkellä riittää, kunhan rahaa on myöhemmin lainantakaisin maksueriä varten. Kuluttajan ei tarvitse miettiä millaisia mutkia tulee matkalla vastaan, vaan on helpompi hengittää, kun tietää, että apua on nopeasti saatavilla.

Lainan tyyppiä kannattaa pohtia tarkoin

Lainantyyppi voi vaikuttaa paljon siihen, millaisen lainan kuluttaja lopulta saa. Edellä mainittu joustoluotto tarjoaa hyvän varakassan elämän varrelle, mutta kaikkiin tilanteisiin se ei kuitenkaan ole ehdottoman paras ratkaisu.

Joku voi tarvita normaali kulutusluotto yhtä hankintaa varten ja tällöin kulutusluoton hankinta voikin olla järkevämpi ratkaisu. Rahat menevät tiettyyn käyttökohteeseen ja laina on helppo maksaa takaisin, kun tietää, missä kohtaa luotto on maksettu kokonaisuudessaan pois.

Korkojen alettua kääntyä nousuun 2022 vuoden alkupuolella, on moni miettinyt lainatyyppinsä vaihtamista toiseen. Hätiköityjä ratkaisuja ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä lainan tärkein tehtävä on mahdollistaa asioita elämässä.