Pörssisähkö vai kiinteähintainen sähkösopimus? Edullisin valinta selviää sähkön kilpailutuksella

Kuva:

MAINOS - HALVINSÄHKÖSOPIMUS.FI -

Sähkön hinta on puhututtanut kaikkia suomalaisia monen kuukauden ajan ja totuus on, että ilmassa on ollut jopa pelkoa siitä, mitä talven sähkökustannukset tuovat tullessaan. Monet pelkäävät säästöjensä puolesta ja osalla säästöjä ei taas ole ollenkaan. 

Todella moni on myös etsinyt itselleen uusia sähkösopimuksia ja punninnut kiinteähintaisen sähkösopimuksen sekä pörssisähkön välillä, sillä kummassakin on sekä hyvät, että huonot puolensa. Riippuu sekä sähkösopimuksesta, että sähkön ostajan tilanteesta, millainen sopimus kannattaa solmia ja kuinka pitkäksi aikaa.

Monella kuluttajalla on nyt tavoitteena löytääparas sähkön kilpailutus netissä. Halvinsähkösopimus.fi on tähän oiva vaihtoehto sen monipuolisten vertailujen ja selvitysten ansiosta. Tuoreimman vertailun tulokset voivat kuitenkin yllättää, sillä halvin vaihtoehto ei välttämättä ole ensimmäinen mieleen tuleva vaihtoehto.

Pörssisähkö sopii yökuluttajille

Pörssisähköön liitetty sähkösopimus on sopimuksena sellainen, jossa sähkön hinta määräytyy tunneittain kunkin hetken sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Hinta on aina ajan tasalla siihen hetkeen ja kilpailutettu.

Koska omilla tottumuksillaan pystyy vaikuttamaan siihen, milloin sähköä eniten käyttää, ovat jotkut laskelmoineet käyttävänsä sähkölaitteita, kuten esimerkiksi pyykinpesukonetta, öisin.

Sähkö on pörssisähkössä edullisinta yleensä öisin, iltaisin ja viikonloppuisin, vaikka hinnat ovat tietysti yhä olleet suurempia kuin aikoihin. Seuraavan päivän tuntihinnat ovat aina yleensä tiedossa jo edellisenä päivänä, joten omia sähkönkulutustottumuksiaan on helppo suunnitella etukäteen.

Kiinteähintainen sähkösopimus vaikuttaa edullisimmilta ratkaisulta

Koska kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa on nimensäkin mukaisesti aina kiinteä hinta, mitä sähköstä maksetaan, voi se äkkiseltään kuulostaa järkivalinnalta tilanteessa, jossa sähkön hinnat pomppaavat pilviin. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Halvinsähkösopimus.fi-sivuston selvityksen mukaan kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus voikin osoittautua suurimmillaan 85 prosenttia kalliimmaksi, mitä pörssisähkösopimus. Koska kukaan ei tiedä sähkön tulevaa hintaa, voi kiinteä sopimus olla hetkellisesti parempi vaihtoehto, mutta pidemmällä tähtäimellä voi tilanne muttua radikaalisti.

Kyseinen riskiarvio perustuu futuurihintoihin tulevalle kahdelle vuodelle. Lisäksi tulosta on arvioitu selvityshetkellä olevan halvimman sähkösopimuksen mukaan, jonka hinta oli kirjoitushetkellä 25,87 c/kWh. (Fortum takuu 24kk 31.10.2022).

Selvityksessä mielenkiintoisia havaintoja

Selvityksessä, jonka Halvinsähkösopimus.fi-sivusto on koonnut suomalaisille, kävi ilmi yllättäviäkin seikkoja. Osa on melko selviäkin faktoja, mutta osa tuloksista voi tulla monelle kuluttajalle yllätyksenä.

Koskasähköfutuurit vaihtelevat, se vaikeuttaa tulevien sähkön hintojen arvioimista hyvin merkittävästi. Tämän vuoksi  hintoja on joka tapauksessa vaikea arvioida, joten arvioita on tehty puoliksi faktatiedon ja edellisten vuosien sähkönhintojen nousua arvioiden ja verraten nykytilanteeseen sekä jo muuttuneisiin tämän vuoden hintoihin.

Lisäksi sähkön kulutusprofiili on merkittävä tekijä pörssisähkön hinnassa, kun sitä aletaan arvioimaan. Pörssisähkön kohdalla kuluttaja kutienkin joutuu koko ajan olemaan riskien huipulla ja arvioimaan halutessaan päivittäin tulevia sähkön hintoja, eikä se tuo mielenrauhaa kaikille.

On kuitenkin fakta, että esimerkiksi edellä mainitusta kahden vuoden määräaikaisesta sähkösopimuskesta voi joutua maksamaan85 prosenttia riskilisää, mikä ei ole pieni summa kellekään.

Selvitä itsellesi paras vaihtoehto

Vaikka tutkimuksen mukaan pörssisähkö voi olla paras vaihtoehto, täytyy pitää mielessä, että esimerkiksi oma vuorokausirytmi voi vaikuttaa paljon sekä tietysti oman asuinrakennuksen kulut. Jos asukas on yöeläjä tai tekee esimerkiks töitä etänä öisin, eikä naapureita häiritse, voi suurimman osan sähkölaitteiden käytöstä ehkä hoitaa yöaikaan.

Kaikista laskelmista huolimatta sähkösopimukset ovat vain hintaan keskittyviä, mutta toisille kiinteähintainen sopimus voi tuoda mielenrauhaa tässä hetkisessä tilanteessa. Jos stressiä ja rahahuolia on joka puolella, on helpottavaa laskelmoida omaa sähkösopimusta etukäteen, jolloin kuukausia voi budjetoida pitkälle eteenpäin.

Perehdy  aina omaan tilanteeseesi tarkasti ja pohdi, mikä olisi juuri sinun taloudellesi sopivin vaihtoehto. Myös yrittäjien täytyy puntaroida eri vaihtoehtoja ja silloin helpoin tapa voi olla eri sähkösopimuksien vertailu netissä.