Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perinteinen luokkatila romukoppaan - Centria-ammattikorkea- koulun täysremontti alkoi helmikuussa

Kokkola-lehti+ | Ke 21.2.2018 klo 12:00

Peruskorjauksessa kaikki luokkatilat muuttuvat täydellisesti, ravintolaa laajennetaan ja siirretään opiskelijakirjasto kaupunginkirjastolta Talonpojankadulle täysin uudistuneelle ja uudelle paikalle. Suurinvestoinnin kustannusarvio on 6,5 miljoonaa euroa.

– Remontti etenee kolmivaiheisesti. Aloitimme C-osasta, jossa uusia luokkatiloja on alettu työstämään. A-osa on remontin kriittisin vaihe touko-heinäkuussa, kun remontoimme koulujen loma-aikana ravintolaosan. B-osan remontti on viimeisenä ja koko urakka on valmis tämän vuoden loppuun mennessä, pääurakoitsija Nycon Oy:n toimitusjohtaja Håkan Nyman kertoo.

Centria-ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Kari Ristimäki sanoo koko opiskelutilojen ajattelumallin muuttuvan remontin jälkeen.

– Aiemmin meillä on ollut perinteinen luokkamalli, jossa on opiskeltu 30-40 hengen luokissa. Nyt väliseinät on poistettu jo osasta luokkia. Jatkossa opetustiloja voi muokata tarpeen mukaan jakamaan kevyillä rakenteilla. Tämä mahdollistaa paljon paremmin ryhmätyöskentelyn ja pienryhmätyöskentelyn. Opiskelija on kaikessa keskiössä.

Kolmannen vuoden opiskelija Monica Piri näkee ensimmäistä kertaa avaran tilan, kun menemme koko porukalla remonttikohteeseen.

– Olemme toki nähneet luonnoksia, mutta kyllä tämän nyt hahmottaa vasta oikein kunnolla. Muutos vanhaan on jo nyt huikea. Oppilaskunta ja opiskelijat ovat päässeet vaikuttamaan suunnitteluun ja hankintoihin erittäin paljon. Olemme olleet mukana alusta asti suunnittelussa. Tietysti se on erinomainen asia ja varmasti auttaa opiskelijoita ottamaan tila omakseen, kun remontti on valmis, Piri uskoo vakaasti.

Ristimäki uuden ajattelumallin lähtevän tilojen joustavuudesta, moninaisuudesta ja viihtyisyydestä. Akustiikka on otettu huomioon peiteäänijärjestelmällä.

– Teimme päätöksen, että emme tarvitse lisärakennuksia, vaan haluamme tehostaa nykyisiä neliöitä. Esimerkiksi kirjasto ei ole enää pelkkä kirjasto, vaan siitä tulee opiskelijoiden kohtaamispaikka ja informaatiokeskus. Kaikki tilat tukevat nykyaikaista oppimista. Uskon, että tämä on se tuleva suuntaus johon kaikki koulut menevät. Kävimme esimerkiksi tutustumassa Diakonia-ammattikorkeakoulun tiloihin Helsingissä.

Koulu toimii koko remontin ajan normaalisti. Ammattikorkeakoulu käyttää osin Kokkolan yliopistokeskuksen tiloja. Myös opiskeluaikaa on osin pidennetty remontin takia. Koulua saattaa olla välillä iltakahdeksaan.

– Vaatiihan tämä meiltä kaikilta uudenlaista ajattelua, mutta täytyy antaa iso plussa niin henkilökunnalle ja oppilaille joustavuudesta, Ristimäki äityy kehumaan.

Nycon Oy on rakentanut muun muassa Isokylän monitoimitalon.

– Olemme tottuneet työskentelemään kouluympäristössä ja uusi ajattelumalli opiskelussa on meille tuttua. Haluamme olla koko ajan vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä tilaajan kanssa. Eteen tulevat asiat otetaan heti esille, Nyman sanoo.

Joni Mäki-Petäjä

joni.maki-petaja@kokkolalehti.fi

#
Fingerpori