maanantai 17.12.2018 | 02:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Tärkeät paikat vaihtuvat elämäntilanteen mukaan" - Morsiussaaresta muotoutui vuosien mittaan Anna Nurmi-Lehdolle tärkeä ympäristö

Kokkola-lehti+ | Ke 18.7.2018 klo 16:00

Venla Tastula

Toisella puolella saarta maisema on kuin saaristosta kallioineen ja metsineen. Toiselta puolelta taas aukeaa näkymä avaralle merelle. Morsiussaaresta on Medirexin toimitusjohtajan Anna Nurmi-Lehdon mukaan moneen.

Muun muassa ympäristö ja tunnelma tekevät saaresta Nurmi-Lehdolle tärkeän kulttuuriympäristökohteen.

– Luonto on itselleni tärkeää ja täällä kaikki vuodenajat ovat kauniita. Saari kokonaisuutena ja sen tunnelma tekevät paikasta tärkeän.

Nurmi-Lehdolle saari on tullut tutuksi jo parikymmentä vuotta sitten isän ostaman mökin myötä. Mökin tilalle rakennettiin ympärivuotinen asuintalo, joten vierailut saarella tihenivät.

Vuosien mittaan myös Nurmi-Lehdon mieltymys Morsiussaarta kohtaan muuttui.

– Teininä ajattelin, että en ikinä halua tulla tänne, se on niin kaukana. Aikuisiällä mieli muuttui ja haaveeksi tuli mökin hankkiminen saarelta.

Haave toteutui pari vuotta sitten kun oma paikka ja mökki löytyi. Muuttuvat elämäntilanteet ovatkin muokanneet Nurmi-Lehdolle tärkeitä ympäristöjä.

– Nykyinen elämäntilanne on sellainen, että saari on kotoisa. Tärkeät paikat vaihtuvat elämäntilanteen mukaan. Lapsena ne olivat Tullimäki ja Santahaan ympäristö, vähän vanhempana vanhakaupunki.

Myös tänä kesänä side Morsiussaareen vahvistui elämäntilanteen muuttuessa. Tulevan perheenlisäyksen vuoksi ympärivuotinen osoite muuttui ainakin toistaiseksi Morsiussaareen, isän rakentamaan hirsitaloon.

Perheen läheisyys ja saaren asukkaat tekevät Nurmi-Lehdon mukaan paikasta erityisen.

– Täällä on mukavia ihmisiä ja hyvä henki. Kun lähtee pidemmäksi aikaa pois, naapuri käy käyttämässä koiraa ulkona ja jos ruohonleikkuri menee rikki, sellaisen saa varmasti naapurista lainaksi.

Saaren pohjoispääty rakentui aikanaan ensimmäisenä ja siitä saari on hiljalleen kohonnut merestä. Monella saaren asukkaalla on pitkä historia saaren kanssa ja se luo Nurmi-Lehdon mukaan tunnelmaa.

– Tämä on monille rakas mökkipaikka. Naapurin vaari on rakentanut viereiset tontit ja osa on kertonut, että paikka kulkee kuudennessa polvessa. Jos asukkaat eivät olisi rakentaneet, saarta ei olisi.

Tunnelman toivotaan jatkuvan myös tulevaisuudessa ja siksi saaren kaavamuutokset loma-asuntoalueesta pientaloalueeksi mietityttävät.

Saaren kaava on vahvistettu, mutta Nurmi-Lehto toivoo, että saarelaisilla säilyisi valinnanvapaus ainakin osittain.

– Eniten jännittää tonttien hinnoittelu. Jos tonttien hinnoista tulee poskettomia, se tarkoittaa käytännössä sitä, että monen täytyy muuttaa pois, sanoo Nurmi-Lehto.

Epävarmuudesta huolimatta Nurmi-Lehto kuvailee Morsiussaarta omaksi ympäristökseen. Perheenjäsenten kulkiessa pihamaalla hän toivoo sen myös säilyvän sellaisena.

– Toivottavasti tästä saisi nauttia ja olla itselle tärkeässä paikassa.

#
Fingerpori