Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaispariskunta perusti pienpaahtimon - kipinä kahvilabisnekseen syttyi Salomonsaarilla

Kokkola-lehti+ | Ke 5.9.2018 klo 11:00 [päivitetty ke 11:03]

Maria Store

Kaikki aistit täytyy olla valppaana, kun halutaan tehdä täydellistä kahvia. Jouni ja Minna Salo ovat olleet kahvin paahtamisen lumoissa kohta noin vuoden ajan.

Käytössä on vielä pieni kahvipaahdin, jolla saa paahdettua vain vähän kahvia kerrallaan. Kuuman ilman kuumentamat pavut hyppelevät ilmassa ja Salon pariskunta kuuntelee korvat höröllä, milloin kuuluu ensimmäinen poksahdus.

Poksahdus merkitsee sitä, että kuori menee rikki ja papu laajenee.

– Alkaa muodostua savua ja sitten kuuluu ensimmäinen poksahdus (first crack), paahtimesta kuuluu silloin aika hyvää rätinää. Siinä vaiheessa kahvi on vielä vaaleaa paahtoa tai keskipaahtoa, selvittää Jouni Salo.

Ennen toista poksahdusta (second crack) muodostuu myös savua ja pavut ovat jo paljon tummempia.

– Silloin syntyy monien mielestä se kaikista maukkain kahvi, ja myös meidän suosikkipaahto. On tärkeää löytää juuri se oikea hetki ottaa pavut pois paahtimesta. Siinä on pieni aikaväli, jossa täytyy osata reagoida, sanoo Jouni Salo.

– Paahdin ei saa olla liian äänekäs, että tekijä pystyy kuulemaan poksahtelun. Myös savusta ja väristä voi päätellä paljon, jatkaa Minna Salo.

Jouni Salo rakentaa parhaillaan isompaa paahdinta, jossa voi paahtaa papuja enemmän kerrallaan.

Pariskunnan perustama Windy Hill Coffee Roast sai alkukipinän viitisen vuotta sitten Salomonsaarilla. Siellä he asuivat Malaitan saarella, Auki -nimisessä kaupungissa, Windy Hill -kukkulalla.

Salot olivat vapaaehtoistyössä ja siinä yhteydessä suunnittelivat sekä toteuttivat ammatti-instituutille kahvilaa koulutuskäyttöön.

Rahoitus kuitenkin jäi kesken ja siten myös kahvila. Siellä syttyi kuitenkin kipinä kahvilabisnekseen.

Pariskunta palasi kotiinsa Poriin ja takaisin töihin päiväkotiin ja kouluun. Jouni Salo otti vuorotteluvapaata vuonna 2016 ja Minna Salo irtisanoutui työstään.

He muuttivat Kokkolaan, kaupunkiin muuttaneiden lastensa perässä.

– Täällä ryhdyimme pian kuulostelemaan millaisia kahviloita kaupungissa on ja millaista kahvia on tarjolla, sanoo Minna Salo.

– Mietimme joskus kavereiden kesken, että olisi mukava saada Kokkolaan uusi kahvila ja me olimme ehkäpä riittävän hulluja, että jatkoimme ajatuksen parissa.

Kemistä löytyi perhe, joka oli vähän aikaa sitten perustanut paahtimo-kahvilan lähes nollasta. Viime syksynä Salot kävivät siellä opettelemassa kahvin paahtamista ja kahvilan pyörittämistä.

– Sieltä saimme kunnon kipinän. Pian sen jälkeen ryhdyimme paahtamaan omaa kahvia ja tekemään erikoiskahveja. Suodatinkahvi ei enää maistunut yhtä hyvältä, sanoo Jouni Salo.

Kaapista löytyy nykyisin säkkikaupalla papuja, esimerkiksi etiopialaisia ja brasilialaisia, joita pariskunta saa maahantuojan kautta. Heidän tavoitteenaan on myös luoda suorat yhteydet viljelijöihin ja saada pavut suoraan tuottajilta.

He toivovat myös joskus viljelevänsä kahvia Salomonsaarilla, jolla on tärkeä paikka heidän sydämissään. Se kesken jäänyt kahvilakin kaivelee ja sen he haluaisivat tehdä valmiiksi.

– Sitten Salomonsaarilla olisi kahvintuotantoa alusta loppuun, viljelyksiltä aina kahvikuppiin saakka.

Ikkunalaudalla koti-Kokkolassakin kasvaa muutama pieni kahvipensas. Vielä pensaat mahtuvat kahvikuppeihin, joten hetki menee, ennen kuin saadaan maistella Kokkolassa viljeltyä kahvia.

Pariskunnan matkustellessa mieluisia kohteita ovat aina oleet paikalliset kahvilat, joissa he nautiskelevat kahvista ja paikallisista herkuista.

Makuja maailmalta he aikovat tuoda tarjolle kahvilassaan, jolle he etsivät parhaillaan tiloja.

– Keski- ja etelä-eurooppalainen kahvikulttuuri on alkanut tulla tännekin päin. Suomessa on aina nautittu kahvista, ja se on myös tärkeä juhlajuoma. Nyt ollaan kuitenkin opittu nautiskelemaan erikoiskahveista, mutta lähes joka kahvilasta saa myös sitä tuttua suodatinkahvia, he toteavat.

Pariskunta toivoo löytävänsä sopivat tilat vielä ennen talvea. Toistaiseksi Windy Hill Coffee Roastin kahvia on voinut ostaa esimerkiksi iltatorilta, kirppiksen pihasta tai pop up -tyyliin tapahtumien yhteydessä.

– Ja tietty kahvia täytyy pitää aina mukana jos jonkun kahvihammasta sattuisi kolottamaan, he toteaavat.

#
Fingerpori