Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Paljon parjattu Puskaradio perustettiin kokkolalaisten iloksi ja avuksi, mutta idea on välillä hukassa

Kokkola-lehti+ | Ke 5.9.2018 klo 15:00

Outi Airola

Kun Ella Vahtiala muutti takaisin Kokkolaan nelisen vuotta sitten, hän etsi netistä paikkaa, josta olisi saanut vastauksia arjen kysymyksiin Kokkola-nimisellä paikkakunnalla. Sellaista ei löytynyt, sen sijaan löytyi Puskaradio Vaasa ja Puskaradio Oulu.

– Oli tarve sellaiselle paikalle, josta saisi tietoa mistä löytää mitäkin, tietääkö joku, oisko kellään..? Myöskään tieto ei kulkenut tarpeeksi nopeasti ja kivoja tapahtumia meni ohi, luettelee Ella sivuston ideaa.

Hän rajasi pois asioita, joita ei halunnut Puskaradioon.

– Sitä ei ollut tarkoitus pitää kirppissivustona, koska sellaisia hyvin toimivia on jo.

Tavallisena tiistaina Puskaradiossa tiedustellaan venetraileria ja kysytään Kokkolan parasta sushipaikkaa. Mainostellaan vapaata mökkiä ja etsitään ”kanipätevää” eläinlääkäriä sekä tarjotaan ilmaisruokaa. Joku esittelee lemmikkinsä näyttelymenestystä ja toiset kehuvat. Mitään negatiivista ei näy.

– Enimmäkseen arkisia asioita, mikä on tarkoituskin. Ei ole tarkoitus loukata, ei kiusata, ei mustamaalata.

Koska Puskaradion suosio kasvoi nopeasti, Ella pyysi ylläpitäjäksi apua. Nyt kumppanina on Jenna Saari – ja kaksikolle riittää töitä. Kun kyseessä on vapaaehtoistyö, ei sormi ole liipaisimella koko ajan, vaikka periaatteessa pitäisi olla. Toisen kunniaa loukkaavaa materiaalia ei saa levittää.

– Heti jos tiedämme, että siellä on jotain laitonta tai loukkaavaa, poistamme sen. Ensisijaisesti ihmiset ovat itse vastuussa kirjoituksistaan, mutta myös meillä on vastuu niiden julkaisemisesta. Siksi meillä on tiukat säännöt, selventää Ella.

Hänen mielestään nuori kansa jo tuntee nettietiketin ja tietää, mitä voi julkaista ja mitä ei. Vanhempi kaarti ei aina ymmärrä pelisääntöjä.

– Heille joutuu joskus selvittämään perusteellisestikin, miksi ei voi julkaista loukkaavaa tekstiä. Yritän selvittää asiaa siten, että voimme julkaista vain asioita, joita voi sanoa kasvotusten ja nimellä.

Ella Vahtiala ei alun perin ollut perustamassa varsinaista keskustelukanavaa, mutta välillä Puskaradiossa tämä puoli saa vallan.

– Ei Puskaradio ole kaiken maailman asioiden vatvomiseen tarkoitettu juorupalsta. Olen nyt alkanut pitää tiukempaa ryhmäkuria ja pikku hiljaa ihmisetkin ovat alkaneet älytä, että ei ole järkeä pitää yllä kanavaa, joka on keskittynyt toisten haukkumiseen.

Kun Ella ryhtyi tuumasta toimeen ja perusti Puskaradion, hän ei arvannut että sillä olisi syksyllä 2018 jo 19 000 jäsentä.

– Se on kasvanut ihan hirveästi neljässä vuodessa!

Kasvamisen myötä ongelmat ovat lisääntyneet ja välillä ylläpitäjän on ärjäistävä kunnolla.

– Jos keskustelu lähtee toisia loukkaavalle raiteelle, poistan koko keskusteluketjun.

Näin on tehty jo pari kertaa, tuolloin keskustelu on kohdistunut maahanmuuttoon ja Kokkola Prideen.

Vaikka Puskaradio on Ellalle tärkeä harrastus, välillä se tökkii.

– Mietin aina välillä, että mitä järkeä tässä on. Varsinkin jos tuntuu, että tästä ei koidu mitään hyvää kenellekään. Sitten tulee taas hetkiä, kun siitä on paljon hyötyä ja iloa.

Parasta on silloin, kun kysyjä saa apua ja Puskaradiossa syntyy positiivinen, yhdessä olemisen tunne. Enemmän kuitenkin tulee kritiikkiä kuin kiitosta, joten motiivi ylläpitoon on välillä hukassa. Ella ei otakaan Puskaradiosta itselleen elämäntehtävää tai stressiä.

– Sitten kun sen ylläpito alkaa tökkiä, lopetan sen – eikä siinä sen enempää, toteaa Ella.

#
Fingerpori