keskiviikko 21.11.2018 | 01:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolassa liiketiloja välittävä: - "Neuvotteluhaluja on kaikilla vuokranantajilla, koska eihän tyhjä liiketila tuota mitään"

Kokkola-lehti+ | Ke 5.9.2018 klo 17:00

Outi Airola

Viime viikon Kokkola-lehdessä oli juttu keskustan tyhjistä liiketiloista. Juttu on poikinut paljon yhteydenottoja ja ajatuksia on sinkoillut niin vuokranantajien, vuokralaisten kuin välittäjienkin suunnalta. Asunto Björndahlin Michal Bazia tuntee kentän, sillä hän välittää työkseen keskustan liiketiloja.

– Ehkä olen se nihkeä pukumies, mutta en kyllä tunnista jutusta itseäni! nauraa Bazia.

Hän muistuttaa, että tyhjät liiketilat eivät ole kenenkään etu.

– Välittäjän tehtävä on saada vuokranantajat ja vuokralaiset kohtaamaan, siitä hän saa palkkansa. Ei kenelläkään ole motiivia pitää liiketiloja tyhjillään, sanoo Bazia.

Hän tietää kyllä, millaiset liiketilat liikkuvat ja löytävät nopeasti uuden vuokralaisen edellisen lähdettyä.

– On vuokranantajia, jotka putsaavat ja remontoivat tilan nopeasti vuokralaisen jäljiltä. Näihin löytyy yleensä nopeasti vuokralainen.

Sitten on niitä, jotka päättävät etsiä ensin vuokralaisen ja tehdä sitten remontin, joka sopii uuden vuokralaisen tarpeisiin.

– Ne liikkuvat huonommin, koska vuokralainen ei välttämättä innostu huonossa kunnossa olevasta tilasta, sanoo Bazia.

Hän ei niele väitettä, jonka mukaan vuokranantajat eivät olisi halukkaita neuvottelemaan liiketilan vuokrauksesta esimerkiksi listahintaa halvemmalla.

– Päinvastoin! Tiedän useita vuokranantajia, jotka ovat halukkaita vuokraamaan tilan aluksi nollahintaan ja sopimaan ylipäätään alemmasta vuokrasta aluksi. Neuvotteluhaluja on kaikilla vuokranantajilla, koska eihän tyhjä liiketila tuota mitään.

Bazia muistuttaa, että vuokrataso on Kokkolan keskustan liiketiloissa 10 euron luokkaa, josta vastikkeen osuus on 4-5 euroa.

– Kun vuokralaista ei ole, vuokranantaja maksaa vastikkeen joka tapauksessa.

Ja mitä vuokraan tulee ylipäätään...

– Vuokran tulee pidemmän päälle kattaa tilan ylläpitokustannukset sekä mahdolliset investoinnit kunnon ylläpitämiseksi, hankintakustannuksista puhumattakaan.

Bazia seisoo Mannerheiminaukiolla ja osoittelee käsillään: vapaita liiketiloja on joka suunnassa useita. Hänen mukaansa asia on ratkaistavissa.

– Kannustan tiloja hakevia katsomaan niitä avoimin silmin. Näe tila sellaisena kuin sen haluaisit olevan ja kerro se ääneen – parhaassa tapauksessa se saattaa toteutua, jos ei heti niin jollakin aikavälillä.

#
Fingerpori