Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Urheiluseuroista imua Kokkolan talousalueelle

Kokkola-lehti+ | To 6.9.2018 klo 14:17

Joni Mäki-Petäjä

Urheiluseurat, paikkakunta ja talouselämä voisivat hyötyä toisistaan enemmän. Yrityselämä kiinnostuu usein tukemaan tähtiurheilijoita. Liikuntakasvatuksen professori Pasi Koski Turun Yliopistosta haastaa yrityksiä näkemään myös laajemmin urheiluseurojen merkitystä talousalueeseen.

– Tässä olisi monella kohtaa kehittämistä. Yritysmaailma ja liike-elämä ovat helposti kiinnostuneita ennen kaikkea näistä paljon julkisuudessa olevista seuroista. Monissa seuroissa tehdään laaja-alaista ja hyvää työtä, vaikka ei olla HIFK tai TPS. Siinä puolessa olisi kehitettävää että yrityselämä, urheiluseurat ja myös paikkakunnat voisivat hyödyntää enemmän toisiaan. Synenergiaa olisi saatavilla joka suunnasta.

Tietenkin on hyvä, että yritykset ovat mukana myös tukemassa yksittäisiä urheilijoita. Heitäkin voisi hyödyntää entistä enemmän seuratoiminnan kautta.

– Helpottaa varmasti seuran tukemista, jos on selkeitä profiilikohtia seuran identiteetissä, tai sitten henkilöiden kautta. Samalla lailla kuin seura profiloi paikkakuntaa, niin samalla lailla tunnettu urheilija voi profiloida taas seuraa ja sitä kautta paikkakuntaa. Ne herättävät kiinnostusta ja luovat kontaktipintoja.

Koski korostaa myös seuratoiminnan merkitystä uudelle asukkaalle.

– Jos uusi ihminen muuttaa paikkakunnalle, mikään ei ole helpompaa kuin lähteä seuratoimintaan mukaan. Seura voi olla portti uudelle tulijalle. Asukas pääsee nopeasti kuvioihin kiinni ja mukaan paikkakunnan yhteisöllisyyteen.

Kun seurasta on tullut osa paikkakunnan identiteettiä.

– On niin vankkoja instituutioita, kuten täällä Rauman Lukko. Olet sitten jääkiekkoihminen tai et, niin sinun on määriteltävä suhde Lukkoon. Se koskettaa kuitenkin niin suurta osaa väestöä. Paljon on myös paikkakuntia, joista ei tiedä muuta kuin urheiluseuran. Ensimmäisenä tulee mieleen esimerkkinä pesäpallosta Vimpelin Veto, opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksella työskentelevä Koski sanoo.

Koskelle tulee Kokkolasta nopeasti mieleen perinteikkäät urheiluseurat.

– Kokkolan on vanha ja vankka jalkapallopaikkakunta. KPV ja GBK tulevat ensimmäisenä mieleen. Ja Hermes tietysti jääkiekon puolelta. Toki myös lentopallossa Kokkolan Tiikerit on tullut tunnetuksi tässä viime vuosien menestyksen myötä.

Monet saattavat olla huolissaan kuntaliitoksen myötä omasta urheiluseurasta.

– Kuntarajojen merkitys sinällään on pienennyt urheiluseuratoiminnassa. Olin jääkiekkopuolella junnutoiminnassa mukana ja meillä oli yhdeksän eri kunnan alueelta poikia. Tässä 30 vuoden aikana, kun olen urheiluseuratoimintaa seurannut, niin loiventumista tässä suhteessa on tapahtunut paljon, Koski sanoo.

Kokkolan alueella esimerkiksi Kälviän Tarmo, Lohtajan Veikot tai Ullavan Kilpa ovat päinvastoin vahvistuneet liitoksen myötä.

– Yleisesti en olisi huolissaan liitosten takia urheiluseuratoiminnasta. Oleellisempaa on se mitä se seura tekee, miltä seura näyttää ja mitä se haluaa olla.

#
Fingerpori