keskiviikko 21.11.2018 | 20:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuuska huolettaa Kokkolassa - poliisi tutkii alaikäisille myyntiä

Kokkola-lehti+ | Ke 12.9.2018 klo 11:15

Joni Mäki-Petäjä

Kokkola-lehden saamien tietojen mukaan nuuskan käyttö on lisääntynyt Kokkolassa myös alaikäisten keskuudessa. Jopa nuuskan myymisestä lapsille ja nuorille koulujen läheidyydessä on tullut viitteitä. Poliisi ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa sen enempää ennen kuin tutkii tapauksen kunnolla.

Torkinmäen koulun rehtori Hanna Pernu ja Länsipuiston koulun rehtori Riitta Liias-Lepistö eivät ole tämän lukuvuoden aikana törmänneet nuuskan käyttöön kouluillaan.

– Minun korviini ei ole kantautunut ollenkaan tällaista. Ei ole tullut opettajilta sellaista viestiä. Mitään tupakka- tai päihdetuotteita ei tietenkään saa kayttää koulun alueella. En ole joutunut puuttumaan nuuskan käyttöön, Pernu kertoo.

– En ole selvittänyt yhtään sellaista tapausta syksyn aikana. Nuuskaaminen ei ole ollut ongelma aikaisempina vuosina. Minun aikanani ei ole ollut suuremmassa mittakaavassa. Joitain yksittäisiä tapauksia on saattanut olla vuosien saatossa, Liias-Lepistö kertoo.

Molemmat rehtorit vakuuttavat puuttuvansa nuuskan käyttöön, jos sellaista ilmenee.

– Kyllä puututaan välittömästi nuuskan käyttöön niin kuin tupakointiinkin. Nuuskaa ei tietenkään saa koulussa olla. Kyllä sitä seurataan nyt tarkemmin, Liias-Lepistö sanoo.

Kun alaikäisisistä on kyse, ensimmäiseksi yhteys otetaan huoltajiin.

Koulujen pihoilla on usein käytettyjä nuuskamällejä ja tyhjiä purkkeja.

- Piha-alueelta on kesän aikana löytynyt nuuskaa, mutta se on tullut ulkopuolisilta käyttäjiltä. Tässä asuu paljon porukkaa ympärillä ja he käytttävät päiväkodin ja koulun pihaa iltaisin, Pernu vahvistaa.

18-vuotiaat Sofia Barbaglia ja Oskar Kleimola tuntevat molemmat nuuskan käyttäjiä.

– Minulle ei ole koskaan tarjottu, mutta kyllähän nuuskaa näkee iltaisin mm. tyhjinä nuuskapurkkeina maassa. En osaa sanoa, onko sen käyttö lisääntynyt, mutta kyllä nuuskaa käytetään nuorten keskuudessa, Barbaglia kertoo.

Kleimola uskoo, että nuuskan hankkiminen ei ole Kokkolassa vaikeaa.

– Kyllä tiedän useampiakin tuttuja, jotka nuuskaa käyttävät. Minulle ei ole tarjottu. Ehkä se on yleisempää jääkiekkopiireissä, Kleimola arvioi.

Alaikäiset 16-vuotiaat nuoret haluavat pysyä nimettömänä, mutta he kertovat nuuskan käyttöä olevan ”aika paljon”.

– Kyllä nuuskan käyttöä näkee päivittäin. Joka nuuskaa käyttää, saa kyllä hommattua sitä helposti Kokkolasta, nuoret kertovat.

#
Fingerpori