maanantai 19.11.2018 | 02:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ennätysmäärä asuntoja myynnissä Kokkolassa - kerrostaloasuntojen hinnat tulleet alas

Kokkola-lehti+ | Ke 12.9.2018 klo 19:15

Joni Mäki-Petäjä

Etuovi.comin mukaan Kokkolasta löytyy 760 myytävää kohdetta. Vuosi sitten lukema oli noin 650 asuntoa.

-Rakennusliikkeillä ja asuntovälittäjillä on osittain samoja kohteita, joten siinä lukemassa on jonkin verran päällekkäisyyttä. Siitä huolimatta kohteita on paljon myynnissä, Jokilaaksojen OP kiinteistökeskuksen myyntijohtaja Johanna Lakanen sanoo.

Vapaana on paljon vanhempia omakotitaloja.

– Suuret ikäluokat ovat luopumassa omakotitaloista ja siirtymässä helpompiin asumismuotoihin. Uustuotantoa on nyt hyvin tarjolla keskustassa. Toisaalta nuoret jotka ovat ostamassa, miettivät uuden omakotitalon rakentamista, siihenkin löytyy Kokkolasta paljon alueita.

Kiinteistövälitys Kotiopuun Hilve Rannankari sanoo, että vanhempien omakotitalojen hinnat ja kerrostaloasuntojen hinnat ovat tulleet alaspäin.

– Paljon on myytäviä kohteita. 70-80 -luvun taloja on paljon, ja ne eivät tahdo mennä kaupaksi. Nyt hinnat ovat tulleet alas vanhemmissa taloissa ja myös kerrostaloasunnoissa. Ikäihmiset eivät pysty, eivätkä halua asua omakotitaloissa. Uustuotantoa on nyt rakennettu ja kerrostaloja on keskustassa tarjolla, mitä ei ollut esimerkiksi kuusi vuotta sitten.

Lakanen on samoilla linjoilla.

– Käytetyissä kerrostaloasunnoissa pääsi karkaamaan hinta sen takia, että kysyntä oli suurta ja tarjontaa ei juurikaan ollut. Näin kerrostaloasuntojen hinnat nousivat. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että meillä on vaihtoehtona hyvä valikoima uusia kerrostaloja keskustassa. Tietysti se vaikuttaa madaltavasti käytettyjen kerrostalojen hintaan. Nyt ollaan palaamassa normitasolle, Lakanen näkee.

Myös pankit ovat tiukentaneet lainaehtoja.

– Asiakkaiden mukaan pankit ovat kiristäneet asuntolainan saantia. Vakuudet pitää olla kunnossa. On paljon asiakkaita, joilla olisi ollut ostointoa, mutta yksinkertaisesti rahoitus ei ole järjestynyt, Rannankari sanoo.

Kohde, joka menee nopeasti kaupaksi on 2000-luvulla rakennettu neljä makuuhuoneinen omakotitalo hintatasolla 200 000-230 000 euroa.

– Sellaisia on mennyt paljon ensimmäisellä näytöllä. Lapsiperheet eivät joko halua tai osaa tehdä remonttia, eikä ole aikaa tehdä remontteja. Muuttovalmis siisti omakotitalo menee hyvin kaupaksi, Rannankari sanoo.

Myyjän kannattaa olla asuntonsa hinnoittelussaan realistinen.

– Tosi tärkeää olla hinnoittelussa realistinen, ettei kohde ”huku” sinne. Kun asuntoja on paljon myynnissä, niin mitään toivotaan,toivotaan -hintoja ei asunnoista saa. Hyvät ja laadukkaat kohteet menevät hyvillä hinnoilla. Jos asuntoon pitää tehdä remonttia ja tekniset asiat ovat käyttöikänsä päässä, niin kyllä niiden pitää pyyntihinnasta näkyä, Lakanen sanoo.

Rannankarin mukaan ostajat ovat hintatietoisia.

– Kyllä ostajat seuraavat Kokkola-lehdestä tarkasti asuntojen pyyntihintoja. Ostajat tietävät ja huomaavat, että hinnat ovat tulleet alaspäin. Ostajat ovat kriittisempiä ja haluavat rahalle vastiketta.

Molemmat kiinteistöalan ammattilaiset kertovat, että kohteita on myyty viime vuoden tapaan.

– Myynti on samalla tasolla kuin viime vuonna ja jatkuu samanlaisena. En usko, että kohteiden määrä tästä paljon enää nousee. Ne hankkeet, jotka on uustuotannossa käynnissä tai tulossa eivät ole mitään valtavia, Rannankari

– En usko, että määrä laskee vähään aikaan. Nousu voi tasaantua, mutta en usko, että heti määrät lähtevät laskemaan, Lakanen.

Joni Mäki-Petäjä

#
Fingerpori