perjantai 24.9.2021 | 06:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luodit rätisivät autoon Kokkolassa, kun urheiluseura GIF:n nuoret urheilijat palasivat kisamatkalta

Ke 19.9.2018 klo 12:00 | päivitetty ke 12:33

Outi Airola

Kokkolalaisen urheiluseuran valmentaja Håkan Prest on vieläkin häkellyksissään. Kun hän kuskasi runsas viikko sitten GIF:n poikia yleisurheilukisoista Mikkelistä kotiin, autoon ropisi luoteja Kustinkadulla.

– Kello oli vartin yli yksi yöllä ja paikka suurin piirtein tuolla toisella puolen tietä, viittoo Prest.

Hän ajeli kotimatkaa kaikessa rauhassa, kun hän havahtui kovaan ääneen yhtäkkiä.

– Ensin ajattelin, että osuiko jotakin paksuja puun oksia autoon vai mistä se ropina tuli. Pojat kuulivat saman. Kotona tutkin autoa taskulampulla ja löysin yhden luodin jäljen sivuikkunan alta, kertoo Prest.

Seuraavana päivänä löytyi vielä kaksi reikää lisää.

– Tästä täytyy päätellä, että autoa kohtaan on ammuttu ilma-aseella – ja vieläpä yhtä aikaa kolmella aseella. Yhdellä ei ennätä, kun auto liikkui normaalia vauhtia, kertoo Prest.

Håkan Prest on tehnyt rikosilmoituksen asiasta ja odottelee tietoja poliisilta. Asia on hankala tutkittava, sillä kukaan ei nähnyt mitään. Luodit tulivat kuitenkin Kustinkadun siltä puolelta, jota ajetaan pois päin keskustasta, Halkokarille päin.

– Haluan tuoda tämän asian esiin, jotta vanhemmat, jotka ovat hankkineet lapsilleen tai nuorilleen tällaisia aseita, ymmärtäisivät kertoa kuinka vaarallisista aseista on kyse. Toisaalta, emme tiedä, onko kyse nuorista. Yhtä lailla humalaiset aikuiset ovat voineet ammuskella, arvioi Prest.

Pohjanmaan poliisilaitokselta tavoiteltu rikosylikomisario Tapio Nyysti pitää tapahtumaa hyvin vakavana.

– Ilma-aseita koskevat samat säännöt kuin muitakin aseita, vaikka ne eivät ole luvanvaraisia. Ilma-aseen luoti voi pahimmassa tapauksessa tappaa, muistuttaa Nyysti.

Hän ihmettelee, jos jossakin päin aluetta ilma-aseita käytetään kaupungin keskustassa.

– Niillä voi ampua vain suojatuilla alueilla esimerkiksi maalitauluun. Tällöin on varmistettava, että alueella ei kulje yleisöä, huomauttaa Nyysti.

Kun tapahtumasta on kulunut reilu viikko, Håkan Prest on jäänyt miettimään asiaa tarkemmin.

– Jos kuskin ikkuna olisi ollut auki, luodit olisivat voineet osua minua kaulaan, jos vauhti olisi ollut vähän hitaampi, sanoo Prest.

Hän toivoo, että vanhemmat ottavat asian puheeksi lasten ja nuortensa kanssa.

– Jos tällaisia aseita ostetaan jälkikasvulle, täytyy myös kertoa säännöt, miten ja missä niillä voi ampua, muistuttaa Prest.

Vieläkin hän palaa yöllisiin ääniin ja miettii, miten kotikaupunki voi hetkessä muuttua amerikkalaiseksi toimintajännäriksi.

– Se tuntuu hullulta, että täällä meillä voi tapahtua jotain tällaista, sanoo Prest.

#