° | m/s |
Bengt Huhta, 69, on monelle tuttu musiikkimies. Kristian taiteilijanimellään hän voitti tasan 50 vuotta sitten Syksyn sävelen. Maineikas MTV:n järjestämä laulukilpailu järjestettiin tuolloin ensimmäistä kertaa. Kristian voitti Aarno Ranisen kappaleella ”Näin on”.
– Voitto oli sellainen työtapaturma. Voitin vähän vahingossa kilpailun. Olin muuttanut kesällä Helsinkiin ja Raninen tuli tohinalla kertomaan, että hänellä on kappale minulle tähän uuteen kisaan.
Huhta tuli kesällä 1968 roudariksi ja yleismieheksi Raniselle. Samalla hän pääsi laulamaan ja Raninen innostui miehen komeasta äänestä. Toimiessaan Discophon levy-yhtiöiden palveluksessa Raninen ehti tehdä mittavan määrän sävellyksiä ja sovituksia mm. Seija Simolalle, Carolalle, Tauno Palolle, Vesa-Matti Loirille, Monica Aspelundille.
– Tietysti sitä voittoa lähdettiin tavoittelemaan, kun kisaan lähdin. Kokkolasta oltiin todella aktiivisia äänestämään ja täältä tulikin todella paljon postikortteja MTV:lle. Niillä äänillä Katri Helena jäi toiseksi. Voitto ei nyt tänä päivänä herätä kummempia tuntoja. Sain siinä iskelmälaulajan leiman, vaikka olen aina enemmän ollut rock´n rolliin kallellaan.
Voiton jälkeen mies oli tunnettu koko maassa ja keikkoja tehtiin paljon.
– Tein keikkaa itsekseni kuin bändin kanssa. Kilometrejä tuli maantiellä hurjasti.
Vuoden 1968 lopulla hänelle koottiin taustayhtye, jonka rungosta muotoutui nopeasti Wigwam. Kokoonpano ehti soittaa Huhdan kanssa vain yhden keikan.
– Raninen oli kuullut, että bändin pojat olivat poltelleet pilveä ja se loppui sitten siihen. Bändi luuli, että minäkin olin mukana potkujen hommaamisessa. Mutta Ranisen sukulaispoika oli kertonut, että bändin pojat siellä polttelee ”amerikan tupakkaa”.
1969 hänen taustayhtyeekseen tuli kokoonpano, jossa soittivat eri aikoina mm. kitaristina Paavo ”Pave” Maijanen, kosketinsoittaja Pedro Hietanen, basistit Heikki Virtanen, Kikke Bergholm sekä rumpali Vando Suvanto.
– Siinä oli todella taitavia soittajia. Oli ilo laulaa siinä. Lyhyttä Ranista me kutsuttiin taskunatsiksi, Huhta naurahtaa.
Kristian oli paljon tekemisissä tuohon aikaan myös Kirkan kanssa.
– Kirka kuului Dannyn ohjelmatoimistoon, D-tuotantoon. Muistan kun Danny sanoi Kirkalle, että ei ole hyväksi seurustella, vaikka tyttöystävä hänellä olikin. Minä olin useasti sitten kuskaamassa tätä hänen tyttökaveriaan Kirkan keikoille julkisuudesta piilossa. Kirka oli valoisa persoona ja aivan liian kiltti musiikkibisnekseen.
Nuorena miehenä menestys Huhdalle tuli nopeasti ja ylilyöntejäkin tuli.
– Tuli siinä oltua mukana monessa, eikä siinä paljon huomista ajateltu. Viinan kanssa en kyllä paljon lätrännyt, siitä oli varoittavia esimerkkejä tarpeeksi.
Yksi tempaus oli Kristianin kuvaaminen ristiinnaulittuna Hymy-lehteen sekä lavastaminen oman itsemurhansa tehneeksi.
– Se lähti huulenheitosta yksissä kotibileissä. Siellä oli 17-vuotias tyttö, jonka veli oli tehnyt itsemurhan. Häntä ei hyväksytty sukuhautaan. Siinä oli lehden toimittaja paikalla ja juttua tehtiin sitten tuollaiseen muotoon.
Vuonna 1975 Huhta muutti Ruotsiin. Siellä hän viihtyi kymmenen vuotta tehden erilaisia töitä mm. radiotoimittajana, freelance-tulkkina. Hän teki myös keikkoja Ruotsissa ja oli suosittu artisti myös lahden toisella puolella. Göteborgissa hän opiskeli opettajan ammatin.
– Opettajanlaitokseen lähdin, kun näin jutun lehdessä, jossa kerrottiin opettajille löytyvän hyvin töitä.
1985 hän palasi Suomeen ja koulun johtajaksi Helsingin Malmille. Nykyisen vaimonsa, Toholammin Sykäräisistä kotoisin olevan Hellikki o.s. Polson, hän tapasi 80-luvun puolessa välissä Kaivopuiston konsertissa, jossa he olivat katsomassa mm. Neumannia ja Kauko Röyhkää.
Kokkolaan ja Öjan koulun rehtoriksi Huhta tuli vuonna 1990. Kruunupyyhyn Huhta muutti 20 vuotta sitten, sieltä löytyi sopiva rakennuskohde remonttimiehelle. Eläkkeellä Huhta on ollut vuodesta 2015.
– Edelleen teen keikkoja. Nyt seuraava on Alavetelissä ensi lauantaina. Moondogin kanssa tehdään keikka, jossa soitetaan pääasiassa 60-70 -luvun musiikkia.