keskiviikko 26.6.2019 | 17:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkola-lehden pääkirjoitus 9.1.2019: "Mölyt mahasta ulos ajoissa!"

Outi Airola Kokkola-lehti+
Ke 9.1.2019 klo 14:00

Kokkolan kaupungin työntekijöille tehty työhyvinvointikysely antoi hyvät tulokset. Hyvin menee ja sillä sipuli. Näin se on yleensäkin, kun työpaikoilla kysellään fiiliksiä ja asioita. Ne vastaavat, jotka ovat tyytyväisiä. Muut pitävät mölyt mahassaan.

Me toimittajat tiedämme, että tyytymättömyyttä esiintyy. Ihmiset ottavat yhteyttä ja moittivat työpaikkojaan ja pomojaan, ehdottomasti nimettöminä. Useimmiten juuri näillä julkisilla aloilla. Tutkimuksetkin kertovat, että pahoinvointia on eniten julkisissa yhteisöissä: kunnissa, seurakunnissa, valtiolla. Yksityisellä puolella ei ole varaa pahoinvointiin. Jos sitä joku aiheuttaa, asialle on tehtävä jotain.

Mielenkiintoinen keissi tästä murinasta löytyy Kalajoelta. Siellä aika yllättäen kaupunginjohtaja joutui kovien syytösten kohteeksi. Oli tyytymättömyyttä, joka oli joidenkin mukaan jatkunut vuosia ja joka johtui ko. johtajan tavasta toimia. Toimittajat yrittivät kaivella; ei oltu tehty ilmoituksia työsuojeluviranomaisille tai -valtuutetulle, ei minkäänlaista faktaa missään. Mutta yhtäkkiä kaikki läväytettiin pöydälle. Mikä kaikki? Se jäi epäselväksi.

Kokkolan kaupungin kehittämispäällikkö toivoi aivan oikein, että ne 40 prosenttia, jotka eivät vastanneet kyselyyn, sen tekisivät. Ei voi tietää, missä mättää, jos ei kerrota. Ei voi puuttua, jos on vain supinaa, huhuja ja juttuja. Jos ei kukaan nosta kättä ja kerro, mikä vikana.

Me keskipohjalaiset olemme kohteliaita, hillittyjä ja varovaisia ja luulemme näiden olevan hyveitä. Ei ole hyve, jos salaa tuntojaan eikä puutu asioihin reilusti. Epäkohdat eivät parane, jos ei niitä osoiteta sormella selvästi. On raukkamaista jurnuttaa nurkissa ja kampittaa kavalasti niin, ettei kukaan pääse jäljille.

Kaipa ihmiset pelkäävät sitä, että vaikka kyselyt ovat nimettömiä, joku saa niiden vastaajat selville. Ja järjestää valittajille potkut. Tämä on vanhanaikainen käsitys, mutta istuu vieläkin ihmeen lujassa.

Uudenvuoden kunniaksi voisimme höllätä hillittyyttämme ja aukaista sanaista arkkuamme reilummin. Möly mahassa kun aiheuttaa haittaa lähinnä itsellemme, ei murinamme kohteelle.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Ei ole hyve, jos salaa tuntojaan eikä puutu asioihin reilusti. Epäkohdat eivät parane, jos ei niitä osoiteta sormella selvästi.

#