sunnuntai 20.10.2019 | 02:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ajak Majokin kolumni: #Makefuturegreatagain

Kokkola-lehti
Ke 9.1.2019 klo 20:00 [päivitetty to 08:59]

Onko radikaalia uskoa valoisampaan tulevaisuuteen. Sellaiseen jossa me ihmiset emme leikkaisi sitä oksaa, jolla istumme?

Tulevaisuuteen, jossa kaikilla olisi tarpeeksi, ja jossa tulevat sukupolvet pidetääisiin mukana. Tulevaisuuteen, jossa ilman hengittäminen sujuu turvallisesti ilman hengityssuojainta, ja biodiversiteetti kukoistaa. Kukoistavaan tulevaisuuteen.

Viime kuukaudet ovat olleet rajujen uutisten aikaa. Niitä joita lukiessa kovanahkainenkin saa tehdä paljon mahdottomaan uskomisen suhteen.

Vuosi vaihtui ja Anna-Stina Nykäsen kirjoittama artikkeli HS:n niukkuuskyselystä pysäytti suuren yleisön suomalaisen köyhyyden ja kurjuuden todellisuuteen.

Lokakuussa julkaistu Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin mukaan maailmaa sellaisena, kuin me sen tunnemme odottaa armageddon, jos me emme saa hillittyä ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä hyvin tiukassa aikataulussa.

Saman kuukauden aikana Alianssi ry nimesi suomen suurimaksi ongelmaksi yli 100 000 nuoren syrjäytymisen järjestäessään #suomensuurinongelma-tapahtuman. Eikä aika edes riittäisi käsittelemään litaniaa yksinäisyyden hälyttävästä tilasta, suomalaisista naisista, joita vedetään turpaan lähisuhteissa toiseksi eniten EU:ssa, ja rakenteellisesta rasismista, joka elää ja voi hyvin täällä kotipihallamme.

Usealle meistä köyhyys ja niukkuus ovat lähellä tai tuttua jollain tavalla. Toisille omasta kokemuksesta, joillekin työn kautta ja viimeistään nyt edes jollain tasolla ymmärettävää Nykäsen artikkelin pohjalta.

Lähimmäisen niukkuuden huomanneet tavalliset ihmiset ovat perustaneet lahjoitusryhmiä, joissa pidetään huolta, että mahdollisiman moni lapsi saa talvivaatteet. Joulun alla vapaaehtoisia erilaisiin avustusta tarjoaviin järjestöihin oli jopa liiaksi saakka tarjolla.

Jokainen meistä tuntee jonkun ankaran ilmastotietoisen henkilön, jonka ilmastoahdistus on lähestulkoon käsinkosketeltavaa. Mutta jo se, että meillä on ympärillämme ihmisiä, jotka tekevät ympäristöystävällisiä valintoja omassa elämässään, kertoo uskosta parempaan tulevaisuuteen.

Siellä täällä avataan ravintoloita ja liikkeitä, joissa liiketoimintasuunnitelma kietoutuu ekologisuuden ympärille, ja ihmiset haluavat käyttää näitä palveluita.

Nuoret Järjestävät eri puolilla suomea matalan kynnyksen peli-iltoja milloin Jodelissa, milloin Facebook-ryhmissä. Ja useat kunnat ovat laittaneet alulle nuorille kohdennetuja hankkeita, joilla pyritään pitämään kaikki mukana.

Pienet suuret ihmiset ympäri maata ovat omilla resursseillaan tehneet valtavasti kokoontumalla yhteen tekemään asioita, joiden uskotaan vaikuttavan myönteisesti ihmisten elämään.

Sanonta ”maailmaa ei voi muuttaa, mutta aina vähän väliä tulee ihmisiä jotka eivät sitä tiedä, ja muuttavat maailmaa” paistaa näiden pienten suurten ihmisten teioista.

Ja jos pienet suuret ihmiset pystyvät tekemään valtavia asioita pienillä resursseilla, niin kuvittele tulevaisuus, jossa sama tehdään suurella porukalla kaikilla olemassa olevilla resursseilla.

Ajak Majok

Kokkola-lehden uusi kolumnisti on memejä rakastava milleniaali, joka tanssii sekä vapaa-ajalla että töissä hyvän musiikin tahtiin.

”Mutta jo se, että meillä on ympärillämme ihmisiä, jotka tekevät ympäristöystävällisiä valintoja omassa elämässään, kertoo uskosta parempaan tulevaisuuteen.

#