perjantai 23.8.2019 | 09:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Outi Airolan pääkirjoitus 6.2.: Hoitohommia ja hautajaisia

Outi Airola Kokkola-lehti+
Ke 6.2.2019 klo 16:30

Tänään eduskunnassa pärisee parta taas vanhustenhoidon puolesta. Se on hyvä asia. Moni asiantuntija sanoo, että kannattaisi satsata mieluummin 300 miljoonaa kotihoidon kehittämiseen ja kuntoutukseen, mutta vaalit lähestyvät ja kansalle pitää laatia simppeli menu: hoitajamitoitus on nyt asia, jolla äänet kerätään tai ei. Tämän huomasi kokoomuskin, joka pyrkii nyt kiemurtelemaan irti aiemmista ”Ei 0,7 mitoitusta lakiin!” -lausunnostaan. Hoitajamitoitus tulee menemään lakiin, se on selvä. Epäselvempää on se, ratkeaako ikäihmisen hyvä hoito tällä.

Soitessa yritettiin ajaa samaa linjaa kuin maan hallituskin. Lisää kotihoitoa, vähemmän laitoshoitoa. Tämä meni ensin läpi valtuustossa teoriatasolla, mutta kun ruvettiin heittelemään vuodeosastojen nimiä, joista paikkoja lähtee, syntyi poru ja pakki. Ei missään nimessä paikkoja vähennetä sieltä eikä täältä!

Olen varma siitä, että kotihoito on se, mitä kansa haluaa. Kun se on vielä halvempaa kuin laitoksessa makaaminen, miksi sitä ei kehitettäisi? Tutkimukset osoittavat, että ihminen laitostuu ja muuttuu jalattomaksi vaippapotilaaksi jo muutaman kuukauden ”hoitojakson” jälkeen. Kotona voidaan paremmin, kun voidaan keitellä kahvia, kokkailla, pistää vaikka tulta takkaan ja ottaa ettosia omalla sohvalla. Ikäihmisen toimintakyky säilyy toimimalla, ei toimimattomuudella.

Toinen viikon puheenaihe on legendaarisen mäkikotkan poismeno. Nyt on tullut ehdotus valtiollisista hautajaisista, joka panee päättäjien suut mukavasti mutkalle. Sampo Terho oli muikean näköinen puhuessaan asiasta: ei tullut lupausta, mutta ”ymmärrys siihen, että tätä halutaan”. Onpa hauska nähdä, miten asia puolueissa etenee vaalien alla.

Matti Nykänen on eittämättä kansainvälinen legenda, jonka hautaaminen valtiollisin menoin kertoisi meistä suomalaista paljon. Se kertoisi sen, että hyväksymme ihminen karvoineen ja kynsineen, kun hän on aito. Ja erityisesti: kun hän on niin loistava urheilija.

Katsoin aiemmin valtiollisin menoin haudattuja urheilijoita, joista ainakin yksi nimi oli aika outo – vaikkakin olympiapronssin saavuttanut hiihtäjä. Voi olla että Matti saa komeat hautajaiset ja sinfoniaorkesteri soittaa Kaija Saariahon säveltämän ”Elämä on laiffii”-teoksen suorassa TV-lähetyksessä. Olisihan se hienoa.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Voi olla että Matti saa komeat hautajaiset ja sinfoniaorkesteri soittaa Kaija Saariahon säveltämän ”Elämä on laiffii”-teoksen suorassa TV-lähetyksessä.

#