sunnuntai 18.8.2019 | 02:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veneyrittäjät lähtevät positiivisin mielin messuille: kysyntä on hyvä ja venekauppa jatkuu vilkkaana

Outi Airola Kokkola-lehti+
Ke 6.2.2019 klo 12:30

Outi Airola

Linex Boatin varatoimitusjohtaja Simon Lindkvist hääräilee viimeisiään ennen viikonlopun venemessuja.

– Meillä tulee aika iso osasto, viedään kuusi venettä Helsinkiin. Vaihdoimme myyjämme Suomessa ja nyt satsaamme isosti myös Suomen markkinoihin, sanoo Lindkvist.

Hän on havainnut suotuisia merkkejä venealalla myös Suomessa.

– Asiakkaat ovat ostamassa veneitä, eniten 30-jalkaisia. Täällä kotimaassa on ollut vähän varovaisuutta ja odotusta, mutta nyt näyttää, että ollaan ostoaikeissa liikkeellä, sanoo Simon Lindkvist.

Suosituimmat mallit liikkuvat 250 000-750 000 euron hintaluokassa, mutta myös pienemmät ja edullisemmat veneet kiinnostavat.

– Meillä on uusi 25-jalkainen malli, joka on nyt Helsingissä ensi kertaa esillä. Se jää alle 100 000 euron ja sopii kalastukseen, päiväveneeksi ja yhteysveneeksi.

Venealalla trendit tulevat ja menevät, mikä on tämän päivän trendi?

– Sanoisin, että turvallinen ja helppo veneily. Veneilevä kansa on vanhentunut, silloin vene pitää olla sellainen, että ei haittaa, vaikka jalka ei enää nousekaan, tietää Simon Lindkvist.

Linex Boat vie veneitä Ranskaan, Englantiin, Kreikkaan ja perinteisesti Saksaan. Venäjä on edelleen iso asiakas, mutta siellä ruplan ja öljyn kurssi sanelee ostopäätöksiä.

– Englannissa taas Brexit jarruttaa, kun siellä ei tiedetä mikä on kurssi puolen vuoden päästä tai onko tullut tulleja tai veroja väliin.

Kokkolalainen Finn-Marin fuusioitui viime kesänä Sammatissa toimivan Seliö Boatsin kanssa: nyt lähdetään venemessuille Finnmaster Boats -nimen alla.

– Olemme vahvalla kasvu-uralla ja uskomme, että kaikki brändimme jatkavat huipputahtia Pohjoismaissa. Sen lisäksi haemme entistä enemmän kasvua Keski- ja Etelä-Euroopasta, kertoo markkinointipäällikkö Pia Norrkniivilä.

Yhtiön tehtaat sijaitsevat nyt Kokkolassa, Kalajoella ja Sammatissa, joissa työskentelee yhteensä noin 180 henkilöä. Helsingin messuille lähdetään Finnmaster-perheveneillä, Finnmaster Husky-alumiiniveneillä ja Grandezza-premiumveneillä. Esillä ovat uutuusmallit Finnmaster P6 ja Grandezza 37CA.

– Nämä toimivat vapaa-ajan veneinä, matka- ja perheveneinä sekä yhteysveneinä, kuvailee Norrkniivilä.

Hän kertoo, että veneala purjehtii edelleen myötätuulessa.

– Isoilla matkaveneillä on kysyntää. Olimme alkuvuodesta Dusseldorfin messuilla, jossa teimme ennätysmäärän kauppaa jo pitkälle ensi tilikaudelle. Veneitä menee Suomen lisäksi Ruotsiin, Norjaan ja Sveitsiin, ylipäätään Eurooppaan.

Syykin on selvä.

– Skandinavista suunnittelua ja suomalaista käsityötä arvostetaan maailmalla, se on ihan selvä.

Myös Sargo lähtee Lahdenperästä messuille hyvillä mielin.

– Nyt olen pari viikkoa ollut Saksassa, Amerikassa ja Ruotsissa ja olen sitä mieltä, että hyvä kysyntä jatkuu vielä ainakin tämän vuoden, sanoo toimitusjohtaja Thomas Sarin.

Venemessuille Sargo vie viisi malliaan.

– Olemme yrittäneet kehittää kahden sukupolven venetyyppiä. Yleensä vene on aika arvokas ja se tuntuu kalliilta, ellei sitä käytetä. Yritämme yhdistää vanhemman polven tarpeen yhteysveneestä huvilalle ja nuoremman polven tarpeen koko perheen huviajelulle, kertoo Sarin.

Hän uskoo, että ihmisillä on kyllä varaa ostaa veneitä, kunhan sillä on käyttöä.

– Jos tuntuu että sillä ei ole käyttöä, investointi jää tekemättä, tietää Thomas Sarin.

Hänkin on havainnut, että nyt käy myös isompien veneiden kauppa.

– Silloin kun suhdanne paranee, veneiden koko kasvaa. Kun tulee vaikeampia aikoja, veneet pienenevät taas, luonnehtii Sarin.

Sargon markkinat löytyvät läheltä ja kaukaa.

– Norja on tärkein markkina, sitten tulevat Suomi ja Ruotsi, neljäntenä Amerikka. Sielläkin uskon kasvun jatkuvan ainakin vuoden vielä, sanoo Sarin.

”Veneilevä kansa on vanhentunut, silloin vene pitää olla sellainen, että ei haittaa, vaikka jalka ei enää nousekaan.

#