torstai 23.5.2019 | 03:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Entisen Amorin tallin ympäristön kaavaluonnos valmistui – lisää matalia kerrostaloja ja yksi korkeampi

Kokkola-lehti+
Ke 6.3.2019 klo 15:00

Outi Airola

Entinen Amorintallin ympäristö muuttuu lähivuosina, mikäli nyt esille laitettu asemakaavan muutosesitys menee läpi kaupungin elimissä. Kaupunkirakennelautakunta on hyväksynyt kaavaluonnoksen ja asettanut sen nähtäville mielipiteitä varten. Alue joka rajoittuu Kaarlelankatuun, Topeliuksenkatuun, Banerinkatuun ja Pengerkatuun on pääosin omakotirakennusten ja enintään kahden perheen talojen korttelialuetta. Yleiskaavassa alue on kerrostalovaltaista asuntoaluetta ja jatkossa sillä nähtäneenkin enemmän kerrostaloja.

– Aikanaan jo Tankarin opiskelija-asunnot piti rakentaa poikkeamisluvalla, joten kaavamuutos on tarpeellinen. Nyt on muuttunut myös maanomistus alueella ja nykyinen omistaja haluaa kehittää aluetta, kertoo kaavasuunnittelija Ingela Borgmästars-Hagnäs.

Alue on osin kaupungin, osin yksityisessä omistuksessa. Nyt kaavoitettava alue käsittää 2,6 hehtaarin alueen. Muutokset näkyvät – mikäli luonnos etenee muuttumattomana – kerrostalojen lisääntymisenä. Tosin niin paljon ja niin korkeita taloja kuin alunperin oli suunnitelmissa, ei alueella nähdä.

– Siihen tulee yksi korkeampi kerrostalo nykyisten kuusikerroksisten YIT:n kerrostalojen pariksi. Siihen sallitaan vielä puolikas seiskakerros, joka ei voi olla koko talon suuruinen. Sen pitää soveltua naapuritaloihin niin, että ne istuvat yhteen. Muu alue on sitten matalampaa, luonnehtii Borgmästars-Hagnäs.

Kaarlelankadun varteen uimahallia vastapäätä syntyy myös uutta rakentamista. Kaavaluonnos sallii maksimissaan 4-kerroksiset talot, joihin voidaan liittää puolikas kerros sisäpihalle päin.

– Siihen on ajateltu 3-4-kerroksisia taloja, mutta ei siten, että niistä muodostuu muuri kadun varteen. Kaavamääräyksellä on asetettu vaatimus, että kadun varteen ei saa muodostua yli 30 metriä pitkiä rakennelmia, vaan ne pitää pilkkoa osiin, kertoo kaavasuunnittelija Borgmästars-Hagnäs.

Kruununvoudintalon historiallista ympäristöä halutaan myös suojella kaavassa.

– Sitä historiallista ympäristöä täytyy kunnioittaa, eli aivan lähelle ei voi rakentaa. Siihen vastapäätä on suunniteltu puisto kerrostalojen eteen, kertoo suunnittelija.

Museovirastolla ei ole ollut huomautettavaa nyt suunniteltuihin ratkaisuihin.

Sen sijaan asukkailla on ollut mielipiteitä, joita on kuultu osallistumistilaisuudessa. Pengerkadun asukkaat vastustivat suunnitelmia ja toivovat korkeintaan kolmekerroksisia taloja. Banerinkadun varrelta on huomautettu, että katu on kouluaikana aivan tukossa jo valmiiksi, kun autoja on pysäköity molemmin puolin. Tervanpolttajankadun risteys haluttaiisin pitää siistinä ja vapaana ja siihen on toivottu parkour-puistoa.

– Asukkaat myös vastustivat kokonaan maanalaista pysäköintiä, mistä onkin nyt luovuttu. Kun pysäköintiä tulee maan päälle, sillä saadaan hengittävyyttä kortteliin.

Ne, jotka ovat tottuneet oikaisemaan Kaarlelankadun valojen ohi, voivat huokaista helpotuksesta: kevyen liikenteen väylä tulee oikopolun kohdalle.

Mielipiteitä kaavaluonnokseen voi jättää 1.4.2019 saakka.

”Siihen on ajateltu 3-4-kerroksisia taloja, mutta ei siten, että niistä muodostuu muuri kadun varteen.

#