torstai 23.5.2019 | 04:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Apua kannattaa hakea ajoissa – Keski-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskuksesta haetaan apua kommunikaatiovaikeuksiin ja erokysymyksiin

Maria Store Kokkola-lehti+
Ke 13.3.2019 klo 17:00

Keski-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskuksen asiakasmäärät ovat kasvaneet viime vuosina.

– Jonot eivät kuitenkaan ole sellaiset kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, jossa on jouduttu rajaamaan avun antaminen ainoastaan lapsiperheille. Meiltä apua voi hakea kuka tahansa, kertoo Keski-Pohjanmaan perheasian neuvottelukeskuksen johtaja Seppo Viljamaa, joka aloitti tehtävässään vuodenvaihteessa.

Ajan saa jo viikon tai kahden sisällä. Suurimmat syyt avun hakemiseen ovat vuorovaikutus- ja kommunikaatiovaikeudet ja erokysymykset.

Asiakasmäärien kasvun johdosta neuvottelukeskukseen on saatu lisää resursseja, eli kolmas perheneuvoja Ann-Marie Granholm Viljamaan ja Hanna Byskatan lisäksi.

Neuvottelukeskus antaa tukea esimerkiksi paritapaamisten, pariterapian, yksilökäyntien, eroryhmien ja perheasioiden sovittelun kautta.

Perustehtävä on tarjota pariskunnille apua keskusteluyhteyden parantamiseksi ja tukea arjessa selviytymiseen.

– Meillä on huoli pikkulapsiperheiden jaksamisesta.

– Haluaisimme siirtää työmme painopistettä enemmän ennaltaehkäisevään työhön. Pariskunnilla ja perheillä on paremmat edellytykset pysyä yhdessä, jos vanhemmat hakevat ajoissa apua. Toivomme, että apua haettaisiin jo silloin, kun vaikeudet eivät vielä tunnu kovin suurilta. Silloin on hyvät mahdollisuudet yhdessä työskentelyyn ja pariskunta itsekin näkee mahdollisuuksia omassa parisuhteessaan, sanoo Viljamaa.

– Onnistuessamme työmme vaikutukset näkyvät perheen hyvinvoinnissa ja viranomaisten työmäärässä esimerkiksi lastensuojelussa, sanoo Granholm.

Apua annetaan niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin. Tulkin välityksellä avun antaminen onnistuu muillakin kielillä.

Huoltajuuskäsittelyt saattavat kärjistyä Viljamaan mukaan niin, että niitä setvitään käräjäoikeudessa asti. Kevyempi neuvottelumuoto on follo-sovittelu, jossa asioita käsitellään koulutetun perhe- ja pariterapeutin ja käräjäoikeuden tuomarin kanssa.

– Vielä kevyempi muoto on perheasioiden sovittelu, jota toteutetaan meillä ja perheneuvoloissa. Se on ratkaisu, kun konflikti ei ole vielä edennyt niin pitkälle.

Kaikissa neuvottelumuodoissa käydään läpi samoja asioita: vanhemmuutta eron jälkeen, lasten asumisjärjestelyitä ja lasten oikeuksia tavata molempia vanhempiaan.

Keski-Pohjanmaan perheasian neuvottelukeskus toimii seurakuntayhtymän alaisuudessa, mutta palvelut eivät edellytä seurakunnan jäsenyyttä tai avioliittoa. Palvelut ovat maksuttomia.

– Teemme tiivistä yhteistyötä Soiten perhekeskuksen kanssa. Asiakkaita meille ohjataan esimerkiksi perheneuvoloista ja lastensuojelusta. Suurin osa asiakkaista hakeutuu meille kuitenkin suoraan ja omatoimisesti. Silloin motivaatiokin on yleensä suurimmillaan.

Vaikka toiminta on seurakuntayhtymän alaista, ei hengellisiä kysymyksiä oteta asiakastapaamisissa esiin, jos asiakas ei itse niin halua.

– Teemme työtä hyvin maallisin työkaluin, sanoo Viljamaa.

”Onnistuessamme työmme vaikutukset näkyvät perheen hyvinvoinnissa ja viranomaisten työmäärässä esimerkiksi lastensuojelussa.

#