tiistai 16.7.2019 | 21:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sunnuntaina jännitetään vaalitulosta – 11 235 kokkolalaista antoi äänensä ennakkoon

Joni Mäki-Petäjä Kokkola-lehti+
To 11.4.2019 klo 11:09 [päivitetty to 11:12]

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina 14.huhtikuuta. 31,1 % kokkolalaisista äänioikeutetuista äänesti ennakkoon. Neljä vuotta sitten ennakkoon kävi äänensä antamassa 26,9 prosenttia kokkolalaisista.

Kaikkinensa Kokkolan äänestysinto kipusi viime eduskuntavaaleissa 69,2 prosenttiin. Neljä vuotta sitten yhteensä 24 916 kokkolalaista antoi hyväksytyn äänen. Hylättyjä ääniä oli 136 kappaletta. Tämän vuoden eduskuntavaalien äänestysprosentin minimitavoitteeksi voisi ottaa ennakkoäänestysprosentin alkamisen seitsemällä.

Viime vaaleissa ääniharava oli keskustan Tuomo Puumala, joka sai 4453 ääntä Kokkolasta. Äänikuningattaren titteli meni SDP:n Jutta Urpilaiselle, joka 3804 sai ääntä. Kolmanneksi eniten ääniä Kokkolassa sai keskustan toholampilainen Mika Lintilä, jolle ääniä kertyi 1876. Kuten kaikki tietävät tämä kolmikko uusi valtakirjansa eduskuntaan ja he ovat ehdolla myös nyt käytävissä vaaleissa.

Viime eduskuntavaaleissa kokoomuksen Bjarne Kallis saalisti 1449 ääntä Kokkolassa, mutta se ei riittänyt eduskuntapaikkaan. Muut ehdokkaat eivät saaneet yli 1000 ääntä Kokkolassa. Keskustan Johanna Paloranta keräsi 933 ääntä ja perussuomalaisten Irma Kemppainen 902 ääntä. Kallis, Paloranta ja Kemppainen eivät ole nyt ehdolla.

Toiseksi paras ei-kokkolalainen oli kristillisdemokraattien luotolainen Peter Östman, joka sai Kokkolasta 859 ääntä. Östman pääsi eduskuntaan ja on ehdolla myös nyt käynnissä olevissa vaaleissa.

RKP:n Marlèn Timonen sai kotikaupungissa 848 ääntä ja jätti taakseen pietarsaarelaisen RKP:n nykyisen puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin, joka sai Kokkolassa 818 ääntä. Henriksson meni sisään eduskuntaan ja on ehdolla myös nyt vaaleissa. Timonen ei ole ehdolla.

Neljä vuotta sitten oli ehdolla myös monia, jotka yrittävät myös nyt eduskuntaan. Näitä ovat mm. SDP:n Petri Partanen, joka sai vuonna 2015 Kokkolasta 273 ääntä, kaustislainen perussuomalaisten Marko Kulpakko (576 ääntä), perussuomalaisten (nyk.sinisten) vimpeliläinen Reijo Hongisto (428 ääntä), kokoomuksen seinäjokinen Paula Risikko (414 ääntä), vasemmistoliiton Kauko Niemi (243 ääntä) ja vasemmistoliiton Anton Meriläinen (48 ääntä). Vasemmistoliittolaisista eniten ääniä sai neljä vuotta sitten kuitenkin Eila Aarnos (328), joka ei ole nyt ehdolla.

Vihreiltä eniten ääniä kokkolalaisilta sai viime vaaleissa Ilkka Hänninen (183) ja Teija Tynkkinen (179).

Vuoden 2015 vaaleissa Kokkolassa oli vielä vaalipäivänä 21 äänestypaikkaa. Nyt tulevana sunnuntaina alueita on enää 15. Keskusta oli suurin puolue 17 paikalla. SDP oli suurin puolue kolmella äänestyspaikalla eli Ykspihlajassa, Koivuhaassa ja Kiviniityllä. RKP oli suosituin Öjassa.

Äänestypaikat Kokkolassa su kello 9-20

Koivuhaan palvelukeskus, Kiviniityn koulu,Hollihaan koulu, Kaupungintalo, Donnerska skolan, Villan koulu, Rytimäen koulu,Jokilaakson koulu, Halkokarin koulu, Isokylän monitoimital, Öjan koulu, Kälviän kirjasto, Lohtajan kirjasto, Marinkaisen koulu, Rahkosen koulu.

Ääniharvat Kokkolassa 2015

1. Tuomo Puumala KESK 4453, 2. Jutta Urpilainen SDP 3804,

3. Mika Lintilä KESK 1876, 4. Bjarne Kallis KOK 1449,

5. Johanna Paloranta KESK 933, 6. Irma Kemppainen PS 902,

7. Peter Östman KD 859, 8. Marlèn Timonen RKP 848,

9. Anna-Maja Henriksson RKP 818, 10. Mauri Salo KD 614,

11. Marko Kulpakko PS 577, 12. Aleksi Hernesniemi PS 507,

13. Reijo Hongisto PS 429, 14. Paula Risikko KOK 414,

15. Pirkko Häli KD 349, 16. Eila Aarnos VAS 328.

KOMMENTTI

Joni Mäki-Petäjä

Sunnuntaina käydään ennätystasaiset vaalit. Puolueiden saamat kannatuslukemat ovat niin lähellä toisiaan, että voimasuhteet voivat vaihdella vielä aivan vaalipäivän viimeisille hetkille saakka. Jokainen ääni on tarpeen.

Keskipohjalaisittain on myös monta jännityksen kohdetta. Uusivatko Tuomo Puumala, Jutta Urpilainen ja Mika Lintilä paikkansa. Urpilaisella tuskin on minkäänlaista vaaraa, kun SDP:kin on vahvassa myötätuulessa gallupeissa. Toki äänestää pitää myös Urpilaisen kannattajien. Pääseekö Urpilaisen imussa joku muukin SDP:n keskipohjalainen Arkadianmäelle? Petri Partanen? Ari Huuki? Tuskin, mutta kaikkea voi tapahtua.

Keskustan eteläpohjalaiset edustajat ovat uhonneet ottavansa lisäpaikkoja keskipohjalaisten kustannuksella. Puumala ja Lintilä käyvät tiukkaa kamppailua, jossa äänimäärät ovat lähellä tosiaan. Nuori Otto Luoma kasvaa vielä korkoa.

Kokoomuksen Pentti Haimakainen saa varmasti hyvän äänisaaliin periessään Kalliksen ääniä. Ääniharava Paula Risikko vetää mukaansa muita kokoomuslaisia. Neljä vuotta sitten se oli Susanna Koski, onko nyt Haimakaisen vuoro? Vai voiko kokoomustarhaaja Marko Meriläinen yllättää?

Perussuomalaisilla menee galluppien mukaan lujaa. Valuuko paikat viime vaalien tapaan kuitenkin Etelä-Pohjanmaalle? Kaustislaiset Marko Kulpakko ja Mauri Peltokangas saattavat olla lähimpinä. Entäpä Ulpu Keränen?

Kristillisdemokraateilta on vaikea nähdä muiden menevän läpi kuin luotolaisen Peter Östmanin. Toki ensikertalainen Jukka Paananen saanee hyvin ääniä.

RKP:ltä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on lähes varma läpimenijä. RKP:llä kuuluu kysymys, kuka perii luopuneen Mats Nylundin äänet. Osansa saa varmasti Hans Snellman.

Vihreät varmasti saavat lisä-ääniä viimekertaiseen. Onko Terho Taarna yllättäjä? Vasemmistoliitolta on Kokkolasta ehdolla peräti neljä ehdokasta. Kuka on suosituin? Kauko Niemi? Virpi Karhu?

Siniset ovat pulassa gallupeissa, mutta Vaasan vaalipiirissä kannatus voi olla yllättävän kova Etelä-Pohjanmaan vallesmanneilla Reijo Hongistolla ja Raimo Vistbackalla. Miten käy kohun keskellä Timo Pajunpään ?

Siinä oli paljon kysymyksiä ja vaalispekulaatiota Sunnuntai-iltana ollaan viisaampia.

#