perjantai 9.12.2022 | 04:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Chydeniuksen rakkain taidemuoto näyttämölle – Chydenius ja musiikki -esityksellä halutaan nostaa esille Anders Chydeniuksen tekemää työtä musiikin edelläkävijänä

Martina Store
To 18.4.2019 klo 10:30

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto on jakanut apurahoina 431 000 euroa yhteensä 45 hakijalle. Toinen kärkihankeapurahoista, 20 000 euroa, myönnettiin Lauri Pulakalle ja Pertti Hyttiselle Chydenius ja musiikki -esityksen toteuttamiseen.

Esityksen historiallisesta puolesta vastaava Kokkolan Yliopistokeskus Chydeniuksen tutkimusamanuenssi Pertti Hyttinen kertoo, että Anders Chydeniuksen kirjoitukset on julkaistu Kootuissa teoksissa, ja suuri yleisö tuntee hänet parhaiten taustastaan pappina, lääkärinä, sanan taitajana ja poliitikkona. Chydenius ja musiikki -esityksen avulla halutaan vuorostaan tuoda tietoisuutta ja arvostusta Chydeniuksen 1700-luvulla tekemälle työlle musiikin edelläkävijänä.

– Chydeniuksella oli omistuksissaan laaja nuotisto, ja hän oli tiettävästi ensimmäisiä, jotka tuohon aikaan järjestivät julkisia maksullisia musiikkiesityksiä. Niistä sai yleisö nauttia Kirkonmäellä sijaitsevassa pappilassa. Tämäntyyppistä musiikkitoimintaa esiintyi niukasti Turun ja Tukholman ulkopuolella, Hyttinen kertoo.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterissakin soittava Pulakka toteaa, että Chydeniuksen tekemä työ musiikin eteen on ollut kaupungin muusikoiden tietoisuudessa, ja sitä on jo 2000-luvun alussa levytetty Kamariorkesterin toimesta. Nyt Chydeniuksen musiikillinen historia halutaan avata myös suuren yleisön silmille ja korville musiikkia ja dramaturgiaa sisältävän esityksen avulla.

– Pääpaino esityksessä on Kamariorkesterin esittämällä musiikilla. Esityksessä tullaan kuulemaan teoksia sellaisilta 1700-luvun säveltäjiltä, jotka eivät suurelle yleisölle ole tuttuja, mutta joiden musiikkia yhä tänäkin päivänä kannattaa esittää. Näistä säveltäjistä voisi mainita vaikkapa Pugnanin, Sacchinin, Cambinin ja Schulzin, Pulakka listaa.

– Musiikin lisäksi luomme ajankuvaa dramaturgian keinoin, ja esityksen yhtenä yhteistyötahona toimiikin Kaupunginteatteri. On hienoa, että voimme yhteen hiileen puhaltamalla saada aikaiseksi jotain tällaista, hän jatkaa.

Chydenius ja musiikki -esityksen käsikirjoittaa ja ohjaa Vesa-Tapio Valo, ja se esitetään tammikuussa 2020, Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoden alkajaisiksi. Miehet kertovat, että esitystä voidaan tämänkin jälkeen skaalata pienempiin esiintymispaikkoihin ja -tilaisuuksiin sopivaksi.

– Tarkoituksena on ainakin jollakin kokoonpanolla esittää teos myös esimerkiksi vuoden 2020 elokuussa järjestettävillä Kotiseutupäivillä. Hankeapurahaa hyödynnetään tosin pelkästään tuon tammikuun esityksen toteuttamiseen, Hyttinen kertoo.

– Hauska yhteensattuma tässä on se, että kamariorkesteri suunnitteli uutta Chydenius-levyä samaan aikaan kun minä mietin dramatisoitua esitystä Chydeniuksen musiikkiharrastuksesta. Nämä ajatukset on nyt lyöty yhteen ja esitys rakentuu nimenomaan tuon levynjulkistuksen ympärille. Eli ilman levyä hanketta ei ehkä toteutettaisi juuri nyt ja tässä muodossa, Pulakka jatkaa.

”Tarkoituksena on ainakin jollakin kokoonpanolla esittää teos myös esimerkiksi vuoden 2020 elokuussa järjestettävillä Kotiseutupäivillä.

”On hienoa, että voimme yhteen hiileen puhaltamalla saada aikaiseksi jotain tällaista.

Apurahoja myönnettiin eri toimijoille

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto vietti viime viikon keskiviikkona 56-vuotisjuhlaansa, ja julkisti samalla tämän vuoden apurahojen saajat. Kärkihankeapurahoja myönnettiin kaksi: Kalajoen kehitysvammaisten tuki sai 20 00 euroa erityistä tukea tarvitsevien toteuttamaan musiikkiteatteriesitykseen ja Pertti Hyttinen ja Lauri Pulakka saivat niin ikään 20 000 euroa Chydenius ja musiikki -esityksen toteuttamiseen.

Apurahahakemuksia tuli tänä vuonna yhteensä 252 ja niistä hyväksyttiin 18 prosenttia, ja apurahoja myönnettiin laajasti eri tieteen- ja taiteenaloille. Taidetta hoitolaitoksiin -apuraha myönnettiin muun muassa Marika Markkion ja työryhmän hankkeelle, jossa toteutetaan taideprojekti ensi- ja turvakodissa. Robert Hagnäs puolestaan käynnistää apurahan turvin Kulttuurikorjaamotoimintaa Kokkolassa. Anna Pulakka ja työryhmä saivat apurahan Aaro Kentalan Morsiustaivas -oopperan esittämiseen.

Martina Store

#