sunnuntai 18.8.2019 | 02:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satakunta kokkolalaista siistimässä kaupunkia Kokkola-lehden talkoissa

Maria Store Kokkola-lehti+
Ke 15.5.2019 klo 11:50 [päivitetty ke 13:57]

Maanantai-iltana Kokkola-lehden järjestämissä siivoustalkoissa kaupunkia oli siistimässä reilu sata kokkolalaista. Parin tunnin talkoiden jälkeen täynnä oli kuusi jäteastiallista, eli noin neljä kuutiota, roskaa.

Roskapussit ja niiden poisviennin sponsoroi Lassila & Tikanoja.

Talkoista olivat innostuneet esimerkiksi Kaarlelan VPK:n naisjaosto, partiolippukunta Spejarna ja Kokkolan Jymy.

Kokkolan Jymy oli mukana varsin runsaslukuisesti. Kaikkiaan seitsemänkymmentä vapaaehtoista osallistui siivoustalkoisiin. Mukana oli pieniä jumppareita vanhempineen, kilparyhmiä sekä seuran toimihenkilöitä.

Luontoa siistittiin Prisman ympäristössä ja Isokylän lähiliikunta-alueella. Prisma tarjosi talkoolaisille kiitokseksi jätskit.

Roskapussia täyttämässä olivat muun muassa Jenina Vähäkangas ja Jasmin Lukkarila lapsineen. Kotona lähtiessä ajatus roskien keruusta ei ehkä niin innostanut lapsia, mutta paikan päällä tilanne oli toinen.

– Lapset oikein kisailevat ja tappelevat siitä, kuka löytää isomman roskan, äidit naureskelevat.

Roskan määrä hämmästytti aikuiset. Ruohikosta oli löytynyt juomalasi, paljon pientä roskaa ja pikaruokapakkauksia.

– Surullistahan tämä on, he toteavat.

Kaksi isoa jätesäkkiä täyttyi Ilona, Sofia ja Joakim Taluksen sekä Henna ja Iiris Ketolan toimesta parissakymmenessä minuutissa. Prisman takaa jätesäkkiin oli noukittu muun muassa pikaruokapakkauksia ja hajonnut tuoli.

– Ei tämä oikeastaan yllättänyt, he toteavat.

Partiolippukunta Spejarna i Gamlakarleby osallistui jo toistamiseen Kokkola-lehden järjestämiin siivoustalkoisiin. Tällä kertaa siistittiin luontoa Lillpåttenilla Sokojalla. Talkoisiin osallistui kymmenkunta partiolaista.

Moni lähti siistimään itselle tärkeitä maisemia. Marita Löfbacka lenkkeilee usein Heinolassa ja on harmitellut roskan määrää kevyen liikenteen väylän varrella.

Maanantai-iltana pari roskapussia täyttyi ojan pohjilta noukituista roskista.

– Olen katsellut tätä roskan määrää siitä asti, kun se paljastui lumen alta. Ihmeellistä, miten paljon styroksia täältä löytyy, hän päivittelee.

Löfbacka on keräilee roskia lenkeillään ja aikoo jatkossakin harrastaa ploggingia, joka on yhdistelmä lenkkeilyä ja luonnon siistimistä.

Ritva ja Hannu Torppa kantoivat jäteastioihin kaksi jätesäkillistä roskaa Silkkitieltä.

– Keräsimme roskaa naapurustosta. Kaanaanmaantien varrella rakennetaan paljon uusia taloja, joten jätesäkkeihin päätyi paljon rakennusjätettä.

Jo etukäteen siivoustalkoisiin olivat osallisuneet Halkokarin päiväkodin Messipojat-ryhmä. Päiväkodista kerrotaan, että Messipojat ovat ihmetelleet ja harmitelleet roskan määrää lähiympäristössä.

– Niinpä pistimme tuumasta toimeen ja siivosimme eräänä retkipäivänä oman retkimetsämme ja reitin sinne!

Siivoustalkoista innostuivat myös Lohtajan Palveluskoiraharrastajat ry, joka haastoi kaikki jäsenensä ja koiranulkoiluttajat ottamaan roskapussin mukaan lenkille ja koiran lenkityksen yhteydessä siivoamaan roskia teiden varsilta. Tempaus jatkuu koko toukokuun ajan.

Myös Kokkolan 4H-yhdistyksen pienten kokkikerholaiset osallistuivat siivoustalkoisiin ja noukkivat roskia Isojärvellä.

Kokkola-lehti hankki roskapihtejä siivoustalkoita varten ja niitä saa lainata, jos esimerkiksi koululuokka tai harrasteryhmä haluaa järjestää omat siivoustalkoot.

Video on Marita Löfbackan kuvaama.

”Lapset oikein kisailevat ja tappelevat siitä, kuka löytää isomman roskan.

#