sunnuntai 20.10.2019 | 01:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mirka Johanssonin kolumni: Miten pärjäät luovuutesi kanssa?

Mirka Johansson Kokkola-lehti
To 23.5.2019 klo 08:10

Minulta on kerran kysytty tätä. Hämmennyin, sillä en yksinkertaisesti ymmärtänyt koko kysymystä, sillä se esitettiin kokemukseni mukaan vähän silleen ”jännästi”.

Miten niin pärjään? En tiennyt, että luovuuden kanssa pitää tai tulee pärjätä. Luovuus ei ole syöpä, se ei ole huono seurustelukumppani tai työyhteisö, jossa tapahtuu kiusaamista tai saati vaihdevuodet. Noiden asioiden kanssa ihminen joutuu pärjäämään, mutta, että itse luovuuden kanssa olisi jotain pärjättävää, niin sitä minä en ymmärrä.

Luovuuden ydin on siinä, että ihminen on sinut itsensä kanssa ja että ihminen osaa kunnioittaa ja arvostaa kaikkea elämää. Luova tila vaatii kantajaltaan suurta kykyä osata olla yksin ja on ymmärrettävää, että tämä tila voidaan kokea pelottavana.

Silloin kun ihminen näkee hyvää ja osaa olla aidosti iloinen toisten ihmisten ilosta, osaamisesta ja saavutuksista, voi luoda jotain todella kaunista. Sillä silloin sitä näkee myös paremmin ympärilleen ja huomaa, että hyviä asioita tapahtuu enemmän ja toisen osaaminen tai ilo ei ole itseltä pois. Koskaan.

Luovuus on osa jokaista ihmistä. Toisilla se ilmenee tapana tehdä luovaa työtä, josta maksetaan palkkaa, kuten näyttelijän, muusikon tai kirjailijan työ.

Luovuus auttaa ihmistä näkemään ja hahmottamaan ympärillä olevan maailman laajemmin. Se antaa myös työkaluja moneen työhön ja työssä jaksamiseen. Moni ihminen saa apua luovuudesta esimerkiksi mielenterveysongelmiinsa taide- tai musiikkiterapian muodossa.

Luovuus tekee ihmisen näkyväksi silloin kun toiset ihmiset alentavat ja syrjivät häntä joko kotona, koulussa tai työelämässä. Luovuus on eräänlainen kommunikaatioväline niihin ihmisiin, jotka oikeasti haluavat ja kykenevät näkemään sinut arvokkaana yksilönä, joka on hyvä juuri sellaisena kuin hän on.

Luovuus on jokaisen yksityisasia, mikäli henkilö ei sitä itse halua hehkuttaa, toki hänestä loistava valo voi häikäistä katsojaa. Luovuutta ei tarvitse perustella sen enempää kuin sitä mihin uskoo, miten pukeutuu ja miten on seksuaalisesti suuntautunut tai ei ole.

Luovuus ei tuomitse, vaan se hyväksyy ja antaa anteeksi, silloin kun muut tahot eivät siihen kapean näköalaisuutensa takia pysty.

Luovuus karkottaa ja pitää parhaimmillaan loitolla mielenterveysongelmia ja synkkiä ajatuksia, sillä luova ihminen voi purkaa kaiken pahan ulos itsestään luovuuden avulla sen sijaan, että hän sylkisi päin muita ihmisiä. Luovuus liittää ihmisiä yhteen ja luo vertaansa vailla olevaa vuorovaikutusta.

Luovuus kuuluu kaikille niin kuin ihmisoikeudet. Luovuutta ei voi omistaa eikä lokeroida. Suosittelen kaikille ihmettelijöille, jotka seisovat siellä omassa pahvilaatikossa, että astutte hetkeksi laatikon ulkopuolelle ihmettelemään, sillä luovuus hyväksyy myös sinut, koska se on yhdenvertainen.

Lähde rohkeasti kokeilemaan ja harjoittamaan sitä taitoa, mikä sinulla sisälläsi on. Luovuus on yksi arvokkaimmista asioista, jota voit vaalia ja kehittää elämäsi aikana. Luovuus on parasta mitä voi olla, sillä luovuudella saa tehdä ihan mitä huvittaa ja se tekee vain ja ainoastaan pelkkää hyvää.

Ainostaan lapset ja kissat voivat jäädä istumaan pahvilaatikkoon, sillä heidän näköalansa yltää laatikon ulkopuolellekin.

Sosiaalityöntekijä, potilasasiamies, lehtori ja kuvataiteilija, joka vapaa-ajallaan järjestää yhteiskunnallisesti hyvää tekeviä projekteja.

”Silloin kun ihminen näkee hyvää ja osaa olla aidosti iloinen toisten ihmisten ilosta, osaamisesta ja saavutuksista, voi luoda jotain todella kaunista.

#