sunnuntai 22.9.2019 | 05:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viimeinen kevät – 112-vuotias Alaviirteen koulu Lohtajalla loppuu

Joni Mäki-Petäjä Kokkola-lehti
Pe 31.5.2019 klo 08:00

Alaviirteen koululla oli haikea tunnelma toukokuisena iltapäivänä. Koululla vietetään viimeistä kevättä. Vaikka on ollut jo useamman vuoden tiedossa, että koulu lakkautetaan 2019, silti nyt alkaa vasta konkretisoitumaan mitä se merkitsee Alaviirteen kylälle.

– Onhan se aika haikeaa, että koulu loppuu kylältä. Ei se mukavalta tunnu, kuljetusta Väliviirteelle odottavat koululaiset Sonja Jussila, Anette Kerola, Emiliina Perttula, Mette Jussila ja Sini Keski-Korpela toteavat.

Oppilaat kehuvat kilvan pienen koulun ilmapiiriä.

– Täällä ei ole ollut minkäänlaista kiusaamista. Luokkahenki on tosi hyvä, nuoret tytöt vakuuttavat.

Tällä hetkellä koulussa on oppilaita 29 ja kaksi opettajaa.

– Kyllähän se vaikuttaa, kun kylän sydän loppuu. Harva lapsiperhe sitä kylälle muuttaa, kun tietää koulun loppuvan, koulun johtokunnassa toiminut ja kyläläinen Paula Yrjänä sanoo.

Aila Pottalalla on kolme lasta käynyt Alaviirteen koulun.

– Koulun eteen on tehty paljon talkootöitä ja kyllähän koulu on yhdistänyt koko kylää. Näin viimeisillä viikoilla tunnelma on ilman muuta surusävytteinen. Elämä jatkuu, mutta Alaviirteen koulu jää historiaan, Pottala tuumii.

Samoilla linjoilla on myös Alaviirteen koulun aikanaan käynyt Janne Jokela.

Alaviirteen koulu oli jo mennä kiinni aikanaan, kun Lohtajan kunta oli vielä olemassa. Vuonna 2005 Lohtajan kunnanvaltuusto päätti koulun lakkautuksesta äänin 11-10.

Joukko koulupiirin asukkaita teki lakkautuspäätöksestä kunnallisvalituksen Vaasan hallinto-oikeuteen, joka kumosi lakkautuspäätöksen. Päätöksentekoprosessi ei kunnassa ollut edennyt lakien mukaisesti. Kun koulun jatkamista puitiin uudestaan valtuustossa 2007, päätettiin Alaviirteen koulu säilyttää äänin 12-9.

Muutama vuosi sitten Kokkolan kaupunginvaltuustolta tuli lopullinen kuolinisku koululle ja se päätettiin lopettaa.

Vuonna 1974 koulun johtajaksi valittu Taisto Hernesmaa on nähnyt koulun ylä- ja alamäet. Eläkkeelle hän jäi tehtävästä vuonna 2003.

– Yksi merkittävä käännekohta oli, kun vuonna 1980 saatiin Alaviirteelle nykyinen koulurakennus. Kovalla työllä saatiin rakennuslupa lääninhallitukselta ja oppilasmäärä vahvistui, kun Väliviirteeltä tultiin Alaviirteelle kouluun. Parhaimmillaan oppilaita oli yli 50, Hernesmaa muistelee.

Yksi kysymysmerkki onkin juuri koulurakennus, joka on varsin hyväkuntoinen ja terve. Sille ei ole tiedossa mitään jatkokäyttöä, kun koulu loppuu.

Koulun viimeisiksi opettajaksi jäävät Henna Pyykkönen ja Seppo Murtola. Murtola kehuu juuri koulurakennusta, sillä hän on ollut aiemmin pohjoisessa opettamassa tiloissa, joissa hän sai pahoja sisäilmasta johtuvia oireita.

– Minä saan heti oireet, jos tiloissa olisi jotain homeongelmaa. Erittäin terve talo. Kyllä tälle täytyisi järkevää käyttöä keksiä, kun nyt koulutoiminta tiloista loppuu, Murtola sanoo.

Alaviirteen koulu

Ensimmäinen koulu valmistui kylälle 1907

Nykyinen koulurakennus käyttöön 1980

Pitkäaikaisia opettajia: Lempi Penttilä, Kaisu Kääntä, Taisto ja Aino Hernesmaa.

Koulu loppuu 1.6.2019

#