lauantai 19.6.2021 | 21:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sini Sangin vinkkaa luontokolumnissaan: Geokätköily paljastaa piilotettuja helmiä

Sini-Marja Sangi
Ke 29.5.2019 klo 14:00

On ihmeellistä, kuinka Kokkolan lähialueilta löytyy aina vain uusia, jännittäviä retkikohteita. Perinteisten retkeilyreittien ja taukopaikkojen lisäksi erilaiset historialliset ja kulttuuriin liittyvät nähtävyydet tarjoavat hienoja elämyksiä. Åbackan riippusilta on erinomainen esimerkki tällaisesta ”piilotetusta helmestä”, joka kannattaa ehdottomasti käydä kokemassa.

Kohteeseen löytää parhaiten, kun suuntaa kulkuneuvon Sandbackantielle, ja tähyilee Åbackan riippusillan kylttejä. Silta on saavutettavissa toki myös toiselta puolelta jokea, Markusbackantieltä. Tieltä on riippusillalle muutaman sadan metrin matka, jonka voi taittaa joko jalan tai pyörällä, ja myös lastenvaunujen kanssa pääsee perille. Autopaikkoja ei ole, joten auton joutuu jättämään tienvarteen.

Sillalta on mukava katsella kauniita näkymiä Perhonjoelle, ja herkutella pienellä retkieväällä. Tekemistä kaipaava voi virittää geokätköilysovelluksen käyttöönsä, ja etsiä sillalle piilotettua haastavaa kätköä.

Geokätköily onkin oiva tapa etsiä ja tutustua uusiin retkikohteisiin. Geokätköt ovat maastoon piilotettuja ”aarteita”, jotka usein nostavat esiin esimerkiksi historiallisesti merkittäviä paikkoja ja upeita luontokohteita. Kokkolan alueelta löytyy satoja erilaisia kätköjä, joiden avulla kaupunkiympäristö ja sen tarinat esittäytyvät aivan uudella tavalla.

Geokätköjä etsitään gps:n avulla, ja tätä varten on kehitetty useita kännykkäsovelluksia. Kätköjä on monenlaisia; todella pieniä ns. mikrokätköjä, joiden löytäminen voi olla hyvin haastavaa. Joissakin isommissa piiloissa voi olla vaihtolahjoja. Etsiminen sopii hyvin myös lapsille, mutta löytäminen ei ole aina niin sanotusti lasten leikkiä. Kännykkäsovelluksesta voikin tarkistaa, minkä tyyppinen kätkö on kyseessä ja mikä on sen vaikeustaso.

Kätköilyn parissa vierähtää helposti tunti jos toinenkin ulkoilmasta nauttiessa, ja parhaimmillaan se tuo yhteisöllisyyttä sekä kannustaa tutkimaan ja seikkailemaan.

Ihanaa alkukesää ja hauskoja luontohetkiä!

Kirjoittaja on kokkolalainen aktiiviretkeilijä, joka nauttii luonnosta niin työssä kuin vapaa-ajalla. Lisää retkivinkkejä luontoloinen.blogspot.fi ja @luontoloinen.

#