sunnuntai 22.9.2019 | 04:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Terveysteknologian vienti kukoistaa – Kokkolalainen Raisoft vie ulkomaille suomalaista terveysteknologiaa

Tommi Lahtonen Kokkola-lehti
Ke 29.5.2019 klo 15:00

Suomen terveysteknologian tuoteviennin arvo oli viime vuonna 2,3 miljardia euroa ja se on edelleen yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa, kertoo teknologiateollisuuden vientitilasto.

Kokkolalainen hyvinvointiteknologian ohjelmistoja tuottava RaiSoft on yksi näistä vientivetureista.

Vuonna 2000 perustettu yritys tuottaa ohjelmistoja toimintakyvyn sekä hoidon laadun ja vaikuttavuuden arviointiin ikäihmisten koti- ja pitkäaikaishoitoon sekä kaiken ikäisten asiakkaiden mielenterveystyöhön ja kehitysvammahuoltoon.

Suomessa RAI:sta (Rai-järjestelmä on kansainvälinen vanhusasiakkaiden hoidon tarpeen ja laadun sekä kustannusvaikuttavuuden arviointi- ja seurantajärjestelmä) vastaa Terveyden ja Hyvinvoinninlaitos THL.

– Toimialamme on sellainen, että me emme näy esimerkiksi terveyden tai vanhustenhoidon palveluita käyttäville ihmisille. Meidän asiakkaitamme ovat kunnat, yksityiset hoitoalan yritykset ja suuremmat kuntayhteisöt, Kertoo toimitusjohtaja Robert Åström.

Raisoftilla on yhteistyötä ja asiakkuuksia kotimaan lisäksi muun muassa Sveitsissä, Singaporessa, Espanjassa ja Australiassa, kaiken kaikkiaan yhdeksässä maassa. Suomessa asiakkaita ovat jo kaikki suurimmat kaupungit ja lukuisat yksityiset toimijat. Kaupunkien asiakkuudet ovat muuttuneet pikkuhiljaa sote-alueiden asiakkuuksiksi.

– Ulkomaan vienti on noin 30-40 prosenttia meidän myynnistämme. Ulkomaan viennin osuus kasvaa koko ajan ja näyttää siltä, että ensi vuonna suurin osa kaupasta on vientiä.

RaiSoft on juuri laajentanut toimitilojaan. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee 54 henkilöä ja laajennuksen jälkeen yrityksellä on mahdollisuus rekrytoida lisää työvoimaa.

– Palkkalistoiltamme löytyy muun muassa ohjelmoijia, asiapalvelun ammattilaisia ja sellaisia ihmisiä, joilla on hoitotyön tausta. Työntekijöitä on monesta eri maasta, muun muassa Venäjältä, Malesiasta, puolasta, Nepalista… Työkielenä on englanti, mutta kahvipöydässä keskustelukielenä onkin sitten useampi kieli, Åström hymyilee.

Terveysteknologia-alalla toimijoita on paljon ja kilpailu on kovaa. Åström sanoo, että RaiSoftin vahvuus ja valtti on kokonaisosaaminen.

– Kilpailu on kovaa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Olemme arvostettu toimija ja meidän tiedetään olevan hyviä tällä alalla.

Tulevaisuus terveysteknologia-alalla näyttää valoisalta. Ihmisten elinajanodote kasvaa ja se näkyy alalla kysynnän kasvuna.

– Tällaisen teknologia tarve kasvaa koko ajan. Meille markkinat ovat rajattomat, kliininen osuus tuotteestamme on samanlainen joka puolella maapalloa. Tulevaisuus näyttää kyllä valoisalta, Robert Åström myöntää.

”Ulkomaan viennin osuus kasvaa koko ajan ja näyttää siltä, että ensi vuonna suurin osa kaupasta on vientiä.

#