sunnuntai 22.9.2019 | 05:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luontoäiti hoitaa – Keski-Pohjanmaan Green Care -toimijat pitävät avointen ovien päivän

Anu Jylhä Kokkola-lehti
Ke 12.6.2019 klo 14:13

Kvikantin ratsutilalle tultaessa silmät osuvat aitauksessa oleskelevaan hevoseen ja sen seuralaiseen, pieneen shetlanninponiin. Komeat eläimet osoittautuvat myöhemmin Kvikantin Hoivan hoitoeläimiksi, Leiaksi ja Hempaksi. Tilalla asustelee myös useampi kissa, joita Kvikantin Hoivan asiakkaat eli Green Care -työntekijät saavat hoitaa. Kvikantin Hoivassa vierailuhetkellä toimintaa on pyörittämässä emäntä Annika Prittisen lisäksi Green Care -ohjaaja ja lähihoitaja Meri Mattus. Green Care -toiminnan aloittamisessa tilan isännän Mats Åströmin innokkuudella oli paljon vaikutusta.

– Toimintakeskus Kompasissa oli jo aiemmin ollut puhetta tämän tyyppisestä palvelusta, ja mekin olimme asiaa jo harkinneet. Niinpä Mats soitti itse Soitelle ja ehdotti toimintaa, kertoo Prittinen.

Tällä hetkellä tilalla työskentelee kaikkiaan 13 Green Care -työntekijää ja päivittäin heitä on tilalla viidestä kymmeneen. Työntekijöiden työpäivään kuuluvat monenlaiset työtehtävät, kuten karsinoiden siistiminen, nurmikon leikkuu ja puiden pilkkominen. Halutessaan he voivat auttaa myös yhteisen lounaan valmistuksessa.

Työpäivät tilalla kestävät kahdesta kuuteen tuntia. Green Care -työntekijä Lotta Brander tekee tilalla mielellään karsinahommia, kun taas Jukka Hirvikoski on valmis tekemään mitä vain töitä.

– Jukka on myös hyvä keksimään muille töitä, naurahtaa Mattus.

Green Care -toimintaan asiakkaat voivat itse hakeutua palvelusetelien avulla. Brander tuli Kvikantin Hoivaan Kompassin työntekijän innostamana ja Hirvikoski löysi toiminnan tutustumiskäynnin ansiosta.

Millaisia hyötyjä juuri Green Care -toiminnasta asiakkaalle on?

– Juuri yhden ryhmän jäsenten verenpaineiden mitattiin laskeneen täällä vietetyn ajan jälkeen, että ihan konkreettisia merkkejä hyvinvoinnin kasvusta löytyy. Fyysinen kunto paranee, ja päivän aikana tulee tehtyä enemmän asioita. Asiakkaalle tulee useita onnistumisen hetkiä, kertoo Mattus.

– Myös tasapaino ja koordinaatiokyky paranevat, jatkaa Prittinen.

Branderille paikka on ollut unelma.

– Tämä on se mun kymppipaikka, se mistä olen aina haaveillut, hän sanoo.

Entä mikä päivissä tilalla on Green Care -työntekijöiden mielestä parasta?

– Nurmikon ajaminen, vastaa Hirvikoski.

– Kissat. Ne tulee heti aamulla vastaan, kun tulen. Mukavaa on myös se, että pääsee heti aamulla hommiin, vastaa Brander.

Lauantaina Kvikantin Ratsutilalla on yleisölle avoimet ovet klo 10-13. Muita päivään osallistuvia tiloja ovat Isokummun Lammastila Sievissä, Niemi-Erkkilän lammastila Lohtajalla, Turvan Tunne / Takalan Talli Vetelissä sekä Säteen Taika-talli ja K&T Horsemanship Kokkolassa.

”Tämä on se mun kymppipaikka, se mistä olen aina haaveillut.

Green Care

*luontoperustaista ammatillista toimintaa

*Kvikantin Hoiva on elokuusta 2018 järjestänyt Green Care -työtoimintaa kehitysvammaisille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille

*Puitteet toiminnalle tarjoaa Kvikantin Ratsutila Oy:n hevostila

*Kvikantin Hoivan Green Care -toiminta on vaihtoehto Toimintakeskus Kompassin tarjoamalle päivä- ja työtoiminnalle

#