sunnuntai 20.10.2019 | 01:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

KPV:n kapteeni pelasti naisen hengen Kokkolassa – Koskimaa hyppäsi satama-altaaseen pudonneen perään

Joni Mäki-Petäjä Kokkola-lehti
Ke 26.6.2019 klo 09:44

Ville Koskimaa ja Juice Elo pelastivat naisen hukkumiselta juhannustorstaina Meripuistossa.

Kokkolan Pallo-Veikkojen kapteeni Ville Koskimaan juhannuksen alku sai dramaattisen käänteen torstai-iltana Meripuistossa. Koskimaa oli poikansa kanssa katsomassa, kun vesiskoottereita laskettiin satamasta veteen. Rauhallinen ilta muuttui pelastustaisteluksi hetkessä.

– Siinä olimme pojan kanssa Meripuistossa kunnes veneessä olleet naiset katsoivat satamalaiturin toiseen päähän. Katsoin sinnepäin itsekin ja huomasin naisen horjahtavan suoraan veteen. Heitin kännykän maahan ja sukelsin perään, Koskimaa muistelee juhannuksen jälkeen tapausta.

Nainen tippui mereen voltilla ja jäi kellumaan kasvot alaspäin veteen. Noin kymmenessä sekunnissa Koskimaa oli satama-altaassa ja sai otteen siinä vaiheessa tajuttomana olleesta naisesta. Muutamaa sekuntia myöhemmin kokkolalainen Juice Elo hyppäsi myös veteen. Yhdessä miehet aloittivat naisen pelastamisen.

– Ymmärsin nopeasti, että emme saa naista vedettyä satama-altaasta mihinkään suoraan turvaan. Yritimme pitää naisen pään pinnalla ja samalla pitää itsemmekin veden pinnalla. Oli todella raskasta ja olin nopeasti maitohapoilla. Minulla oli alla vielä kahdet treenitkin, joten olin jo valmiiksi fyysisesti väsynyt. Vesi oli todella kylmää ja minuutit vedessä tuntuivat piinallisen pitkiltä. Lähdimme vetämään naista kohti poijua, joka sekään ei ollut kovin lähellä. Siinä vaiheessa nainen virkosi ja oli tietenkin hyvin pelästynyt. Ihmiset huusivat vesiskootterin apuun ja saimme naisen sen avulla pois vedestä.

Myös Koskimaan 9-vuotias poika oli peloissaan, kun näki isänsä myös kamppailevan vedessä.

– Kyllä siinä poikakin oli järkyttynyt, mutta onneksi kaikki päättyi lopulta hyvin, Koskimaa huokailee edelleen muistellessaan tapahtunutta.

Koskimaan kädet olivat aivan siniset vetämisestä ja poijulla taiteilusta.

– Kyllä siinä olisi naiselle huonosti käynyt, jos kukaan ei olisi huomannut tippumista, Koskimaa hiljentyy miettimään.

Ambulanssi tuli ja otti naisen hoteisiinsa. Koskimaahan ei ole oltu miltään taholta sen jälkeen yhteydessä.

– Toivottavasti nainen selvisi ilman vakavia vammoja.

Myös Elon mielessä pyöri tapaus koko juhannuksen.

– Ikävässä tapauksessa oli tuuriakin, että me molemmat satuimme näkemään tippumisen. Lisäksi nainen ei onneksi lyönyt päätään satamarakenteisiin.

Liikunnanopettajana työskentelevä Elo opettaa koulussa myös hengenpelastusta.

– Kyllä tästä sai opettamiseenkin uusia näkökulmia. Ainakin tietää, että olosuhteet voivat olla mitä vain, kun joutuu tositilanteeseen. Hengenpelastamista kannattaa ehdottomasti harjoitella.

Koskimaa on hyvä myös uimaan ja käy myös säännöllisesti uimassa. Hengenpelastustaitoja hän on opiskellut viimeksi armeijassa 15 vuotta sitten.

– Ei siinä ehtinyt paljon miettiä, kun veteen hyppäsin. Se tuli vain vaiston varassa, että jotain on tehtävä, kun näki naisen joutuvan veden varaan. Olihan se hurja tilanne ja hurjemmaksi muuttui, kun tajusin vedessä, että pelastaminen ei tule olemaan aivan yksinkertaista.

Koskimaa uskoisi tekevänsä saman, jos tilanne tulisi nyt eteen.

– Eihän tuollaisiin tilanteisiin voi paljon ennakoida. Ne vain tulevat eteen ja sitten toimitaan.

”Kyllä siinä olisi naiselle huonosti käynyt, jos kukaan ei olisi huomannut tippumista.

”Olosuhteet voivat olla mitä vain, kun joutuu tositilanteeseen.

#