lauantai 14.12.2019 | 15:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jussi Seppäsen kolumni: Maailman paras kuukausi

Jussi Seppänen Kokkola-lehti
Ke 7.8.2019 klo 12:30

Huomaan olleeni jo muutaman vuoden ongelmissa elokuun käsittämisen kanssa.

Heinäkuu on selkeä ja ihana asia. Maailmaa suvaitsee. Vähän kasvottomaksi jäänyttä lähikauppiasta ymmärtää paremmin kuin koskaan, kun liikkeen ovessa roikkuu lappu ”LOMALLA.” Kauppiasta tulee oikein mielessään vähän tsempattua: ”Rentoudu kunnolla, kyllä minä pärjään!” Heinäkuu on turvallinen kuin aidattu karsina: Kansa on ansaitulla retuperällä, mutta asiat hoituvat kyllä taas jatkossa.

Syyskuu on myös selkeä. Valon määrään voi taas sekoamatta suhtautua. Ryhtiliike on tehty, ergonomiaan kiinnittää huomiota. Työpaikoilla nykyhetki ja talvikauden suunnitelmat vastaavat vielä toisiaan: ”Kun nyt ollaan skarppeja, huhtikuussa ei tule ikäviä yllätyksiä.” Myös yksityiselämässä katsotaan kauaksi, aikataulutetaan hiihtoloma kalenteriin ja askelmittari puhelimeen.

Mutta entäs elokuu? Se lasketaan kesäkuukausiin, mutta sillä ei ole minkäänlaista tulosvastuuta. Elokuussa asiat tapahtuilevat jos niikseen tulee. Koulut ja työt alkavat milloin sattuu.

Sää on mitä on, kesähelteitä ja syksytuulta satunnaisessa järjestyksessä. Aamulla sortsit ja illalla pitkät kalsarit. Iltapäivällä järkevään puhkeutumiseen kuuluisivat nuo molemmat vaatteet yhtä aikaa, mutta rajansa se on keski-ikäisen erikoisuudentavoittelullakin.

Elokuu on niin epävarma, että siihen ei ole tökätty edes yhtään liputuspäivää järjestystä ylläpitämään.

Populaarikulttuurissakin elokuu nähdään ristivalossa. Suomalaisia Elokuu-elokuvia taitaa olla ainakin kaksi, muistini mukaan kovinkin kesäisiä molemmat. Toisaalta Juicen Syksyn sävelessä kertoja samaistuu kohta puitavaan viljaan, eli kovin voitokkaita tunnelmia ei siinä rakenneta.

Elokuun mainitsemisessa selkeäksi kesäkuukaudeksi on samanlaista harhauttamisen makua kuin keskiviikon, keskiyön ja keskipäivän käsitteissä. Että vähän sinne päin.

Keskiviikko on vielä melkein viikon keskellä, mutta keskiyö ja keskipäivä klo 12 eivät kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua.

Jos tuntisin maalaiselämää tai luonto kiehtoisi, elokuu olisi varmasti selkeämpi hahmottaa. Elo liittyy tietysti elonkorjuuseen. Näin olen lukenut koulussa biologian tunnilla. Käytännössä en erota kauraa ayshirestä ja minä luulen että etäisyyden pitäminen on parasta sekä maaseudulle että minulle.

Mutta elokuuasian olen päättänyt ratkaista.

Avukseni tarvitsen jonkun tukevan idean, mielipiteen tai ajatuksen. Luotettavan ankkurin, jonka avulla voin muodostaa elämänmittaisen, keskinäiseen kunnioitukseen perustuvan yhteyden tähän mutkikkaaseen kuukausiemme lintuun tai kalaan.

Otan siis kannan. Täten julistan, että tästä hetkestä eteenpäin elokuu on mielestäni kuukausista paras. Aion suhtautua siihen palvoen ja ilolla.

Siihen, että voi olla samaan aikaan pimeää ja lämmintä. Siihen, että äänettömien sähköpotkulautojen punaiset takavalot näyttävät science fictionilta.

Siihen, että pikkutyyppejä jännittää mennä kouluun. Siihen, että saunasta uimiseen ei tarvitse avantoa. Että lukuvalon saa sytyttää.

Että saa vanhoja perunoita. Että jalkapallon sarjataulukoissa on jo tarpeeksi pelejä spekuloinnin kannalta. Just mahtavaa kaikki!

”Mutta entäs elokuu? Se lasketaan kesäkuukausiin, mutta sillä ei ole minkäänlaista tulosvastuuta.

#