torstai 23.3.2023 | 01:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaislähtöinen Minna Miettinen voitti kesällä kaksi sävellys- ja sanoituskilpailua – "Kesä on ollut aika hämmentävä"

Maria Store
Ke 7.8.2019 klo 13:20

Kokkolalaislähtöinen Minna Miettinen os. Varila voitti kesällä Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangon sävellys- ja sanoituskilpailun sekä Kiuruveden Iskelmäviikon Peri Suomalainen Iskelmä -sävellys- ja sanoituskilpailun.

– Kesä on ollut aika hämmentävä, hän toteaa naurahtaen.

Miettinen osallistui myös Salon lastenlaulukilpailuun kesäkuussa ja pääsi kahdentoista parhaan joukkoon.

– Lapseni esittivät kisassa kappaleen Viisi Marakattia.

Miettisen muusikkomies Miri Miettinen kannusti vaimoaan säveltämään jo 2,5 vuotta sitten. Siihen mennessä Miettinen ei ollut säveltänyt ensimmäistäkään kappaletta, ainakaan paperille asti.

– Toki soittaessahan sitä aina luo jotain, kertoo pianoa soittava Miettinen.

Kun hän kerran sävellystyön aloitti, alkoi kappaleita syntymään. Ensin hänen johtamalleen lauluyhtyeelle, jossa vastaanotto oli suotuisa. Siksi Miettinen rohkeni näyttää kappaleitaan muillekin.

Viime vuonna hän osallistui ensimmäistä kertaa Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangon sävellys- ja sanoituskilpailuun ja oli kahdentoista parhaan joukossa.

– Se kannusti ja oli selvää, että lähden yrittämään uudelleen tänä vuonna.

Seinäjoen kisaan Miettinen osallistui kappaleella Sain rakastaa ja Kiuruveden kisaan kappaleella Tule ja vie.

– Sain rakastaa on argentiinalaissävyinen, dramamaattinen tango, joka kertoo siitä, miten tärkein saavutus elämässä on, että on saanut rakastaa sekä olla rakastettu. Tule ja vie on lattarihenkinen, vetävä tanssikappale, joka menee takuulla jalan alle! kuvailee Miettinen.

Kappaleet Miettinen lähetti kilpailuihin keväällä ja juhannuksen jälkeen hän sai tietää, että oli päässyt Seinäjoella kahdenkymmenen parhaan joukkoon ja Kiuruvedellä neljäntoista parhaan joukkoon.

Seinäjoen kilpailuun osallistui kaikkiaan 159 kappaletta, Kiuruveden kilpailuun sata.

– Sitten molemmista paikoista tuli soitto, että olimme voittaneet.

Kiuruvedellä, jossa sävellys- ja sanoituskilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa, kilpailukappaleita karsittiin ensin viiteen ja loppujen lopuksi kahteen. Näistä kahdesta emerituspiispa Wille Riekkinen valitsi voittajan.

Kummassakin kilpailussa Miettinen kutsuttiin paikan päälle palkittavaksi. Seinäjoella voittoisan kappaleen esittivät tangokuninkaalliset Tiina Räsänen ja Petri Hervanto.

– Se oli tosi jännää, tilaisuus oli tietenkin muutenkin jännittävä. Kappale oli hieman muuttunut matkan varrella, mutta niinhän tapahtuu aina. Tosi hyvältä tuntui kuulla sen esitettävän.

Myös Kiuruvedellä voittokappale esitettiin isossa konsertissa. Miettinen sai siitä myös live-tallenteen.

– Sain kuunnella sitä vielä kotona rauhassa.

Tangokappaleen Gramofoni Oy on jo levyttänyt, mutta sitä ei ole vielä julkaistu.

– Pyrkimys on, että se tulisi pian soittoon radioasemille.

Miettinen on jatkanut miehensä kanssa aktiivista sävellystyötä kotinsa alakerran kellaristudiossa. Uutta musiikkia syntyy koko ajan.

– Sävellän muun muassa country- ja folkhenkistä popmusiikkia suomeksi ja englanniksi, kuoromusiikkia ja iskelmää.

Miettisen haaveena on, että hän saisi miehensä kanssa tehdä tilaustyönä musiikkia jollekin artistille.

– Pystymme helposti tekemään valmiita kappaleita omasta studiostamme käsin. Katsotaan miten käy.

Leipätyökseen hän opettaa pianonsoittoa Espoossa ja toimii säestäjänä musiikkiopistossa. Omaa lauluyhtyettä hän on vetänyt viidentoista vuoden ajan.

– Satunnaisesti teen soitto- ja säestyskeikkoja.

Kokkolasta Miettinen lähti vuonna 1998 valmistuttuaan konservatoriosta pianonsoiton opettajaksi. Jatko-opiskelut veivät Hollantiin, Utrechtiin, jossa hän vietti neljä vuotta.

Sieltä tie vei ensin Helsinkiin ja sitten Espooseen. Nykyään Miettinen asuu perheineen Kirkkonummella Veikkolassa.

”Sain rakastaa on argentiinalaissävyinen, dramamaattinen tango, joka kertoo siitä, miten tärkein saavutus elämässä on, että on saanut rakastaa sekä olla rakastettu.

#