lauantai 14.12.2019 | 16:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunkipyöriä Kokkolaan jo ensi kesänä? – "Jotta suunnitelma toteutuisi jo ensi kesälle, olisi sopiva toimija löydettävä pian"

Martina Store Kokkola-lehti
To 8.8.2019 klo 11:00

Monissa kaupungeissa yleistyneitä kaupunkipyöriä saatetaan nähdä Kokkolan kaduilla jo ensi kesänä – ainakin jos Kokkolan matkailun toimitusjohtajan Teea Pietilän toiveet täyttyvät.

Hän näkee kaupunkipyörät hyvänä lisänä, sillä Kokkolassa on hyväkuntoiset pyörätiet ja hyvät reititykset.

– Sekä turistit että kaupunkilaiset ovat toivoneet lyhytaikaista ja helppoa pyörävuokrausta myös viikonloppuisin ja iltaisin nimenomaan lyhyille matkoille kantakaupungissa. Matka kulkisi monella ainakin Kaarlelaan, Meripuistoon ja Ykspihlajaan. Jotta suunnitelma toteutuisi jo ensi kesälle, olisi sopiva toimija löydettävä pian, Pietilä toteaa.

Paljon keskustelua herättäneitä sähköpotkulautoja kaupungissa ei ainakaan lähitulevaisuudessa tulla näkemään. Pietilä kertoo seuranneensa muun muassa niiden turvallisuudelle aiheuttamia riskejä.

InfrasuunnittelijaAnette Korkiakangas Kokkolan kaupungilta toteaa, että kaupungissa olisi perusedellytykset kunnossa tällaisten liikkumispalveluiden tuloon.

– Ydinkeskustassa sähköpotkulaidoilla voisi olla hieman haastavampi kulkea nykytilanteessa, mutta sen ulkopuolella meillä on jo olemassa hyvät ja leveät pyörätiet. Paljon olemme puhuneet siitä, miten turistit pääsevät kulkemaan esimerkiksi Meripuistoon. Helsingissä kaupunkipyörien käyttöaste on ymmärtääkseni maailmanlaajuisestikin katsottuna korkea, joten olisi mielenkiintoista nähdä, miten tämänkaltainen palvelu otettaisiin vastaan Kokkolan kokoisessa kaupungissa.

– Ydinkeskustan pyöräilyolosuhteisiin ollaan keskittymässä ja esimerkiksi tänä kesänä pyörätie saadaan Rantakadulle välille Pitkänsillankatu-Tehtaankatu, Korkiakangas kertoo.

Kokkola-Campingin toimitusjohtaja Erkki Ahtiainen peräänkuuluttaa turisteille helpompaa kulkua leirintäalueelta keskustaan. Hän kertoo, että moni turisti on kysellyt paikallisliikenteen perään.

– Viime vuonna oli puhetta, että voisimme tehdä jonkinlaisen kokeilun samalla tavalla kuin Heinolankaareenkin tehtiin joulun alla. Se jäi kuitenkin syystä tai toisesta tekemättä. Leirintäalueella yöpyvät turistit eivät halua lähteä autoilla keskustaan, koska parkkipaikkoja on vaikea löytää. Paikallisliikenne helpottaisi heidän kulkuaan, eivätkä he pitäisi pahana edes paikallisliikennemaksua.

– Linja-autolla olisi helppo kulkea keskustaan ja käydä läpi keskustan kaupat, Ahtiainen toteaa.

Ajatus kaupunkipyöristä on Ahtiaisen mielestä ihan mukiinmenevä.

– Vaikea sanoa, miten kaupunkilaiset ottaisivat ne omakseen. Vanhemmille ihmisille vois tuollaisten teknisempien laitteiden vuokraaminen koitua ongelmalliseksi, mutta hankala sanoa, ennen kuin on kokeiltu. En pidä lainkaan pahana sitä, että ihmisille annettaisiin mahdollisuuksia helpompaan liikkumiseen. Meripuistoonkin kun on keskustasta se 2,5 kilometrin matka, Ahtiainen toteaa.

”Sekä turistit että kaupunkilaiset ovat toivoneet lyhytaikaista ja helppoa pyörävuokrausta myös viikonloppuisin ja iltaisin nimenomaan lyhyille matkoille kantakaupungissa.

#