sunnuntai 22.9.2019 | 04:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaisen yönälän sammuttaja –  Samir Ressam aikoo luopua yöpitseriastaan, takana 23 vuotta yrittäjä-elämää

Joni Mäki-Petäjä Kokkola-lehti
Ke 4.9.2019 klo 12:30

Vuodesta 1996 saakka kokkolalaisia palvellut Hot Slice Pizza on myynnissä. Yrittäjä Samir Ressam on pohtinut asiaa pitkään, ja nyt aika oli kypsä päätökseen.

– Ollaan mietitty asiaa, mutta aina on vain menty eteenpäin ja eteenpäin. Lapset ovat nyt lentäneet kodista ja tuntui oikealta laittaa yritys myyntiin. Osin tässä on terveyssyytkin takana, mutta aikansa kutakin, Ressam sanoo.

Ilta- ja yöpainotteinen työ on ollut tietoinen valinta, mutta veronsa sekin ottaa. Sen tietävät kaikki yötöitä tehneet.

Toimettomaksi Ressam ei kuitenkaan aio jäädä, vaikka yrityskaupat syntyisivät nopeastikin.

– En osaa olla tekemättä mitään. Olen jo luonteeltani sellainen, että paikalleen en jää, Ressam naurahtaa.

Se on helppo uskoa, kun juttelee hetkenkään miehen kanssa. Eläväinen tyyli ja välillä makoisan naurun raiku takaavat sen, ettei Ressam jätä ketään kylmäksi.

– Koskaan en ole työttömyysrahaa nostanut ja tuskin nostan jatkossakaan. Ihan perusduunariksi voisin ihan hyvin ruveta. Jostain syystä suomalaisnuoria ei tahdo saada enää kovin helposti tekemään fyysistä perusduunia. Kaikki tuntuvat haluavan siistin toimistotyön, Ressam on havainnut.

Alun perin Hot Slice Pizza oli Torikadulla, mutta varsin nopeasti paikka löytyi Seurahuoneen katutasolta Rantakadulta.

– Mietin, että Kokkolasta puuttuu yöravintola, josta saisi muutakin kuin makkaraperunat. Testasin ideaa muutamalla tutulla ja he innostuivat heti.

Ensin Hot Slice Pizza oli nykyisen Corner`s Pubin paikalla. Sittemmin yritys meni pykälän edemmäs rakennuksessa.

– Alku oli kuin lottovoitto. Asiakkaita kävi todella paljon ja pitsoja meni niin paljon kuin ehti tehdä. Myöhemmin myös lapset ovat olleet tässä mukana ja voi sanoa, että elanto on tullut tästä koko perheelle. Vakioasiakaskunta on pysynyt ja olemme edelleen suosittu paikka monelle yönälkäiselle.

Ressamin mukaan yksi menestyksen tae on ollut laatu ja puhtaus.

– Oiva-raportit ovat aina tuoneet sen suurimmin nauravan hymynaaman. Se on tärkeä juttu minulle ja asiakkaille. Helposti ihmiset äänestävät jaloillaan, jos kaikki ei ole ravintolassa kunnossa.

Oiva-raportti tuo elintarvikealan yritysten valvontatulokset kuluttajien tietoon sitä mukaan kun elintarvikevalvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia.

– Raportit pitää ehdottomasti olla esillä. Jos ne eivät ole näkyvissä, se antaa jo epäluulon asiakkaille.

Pitsanteon jalon taidon Ressam oppi Marokossa ranskalaiskokeilta.

– Pitsapohja, kastike ja kunnon pitsauuni. Nuo kolme asiaa, kun on kunnossa, niin hyvää pitsaa tulee. Myös makua täytyy kokin itse maistella, jotta taito pysyy hyppysissä, Ressam vinkkaa.

Asiakasta ei saa koskaan myöskään aliarvioida.

– Tee sellaista ruokaa, jonka voit ylpeänä antaa asiakkaalle.

Kokkola ei lähde miehestä enää mihinkään.

– En lähde Kokkolasta mihinkään. Kokkola on osa minua, Ressam herkistyy.

– Olen viihtynyt Kokkolassa erittäin hyvin. Koskaan en ole kohdannut omalla kohdallani rasismia ja minua kohtaan on oltu aina ystävällisiä. Kiitos kokkolalaisille näistä vuosista ja nähdään edelleen.

”En lähde Kokkolasta mihinkään. Kokkola on osa minua.

”Kieli on elämän avain. Sen kautta pääsin hyvin kiinni Kokkolaan ja suomalaiseen kulttuuriin.

Kielen

oppiminen on tärkeää

Samir Ressam tuli Kokkolaan Marokosta vuonna 1986. Alku ei ollut helppo, mutta nopeasti Ressam ymmärsi yhden tärkeimmistä asioista, mitä maahanmuuttajan pitää oppia uudessa kotimaassaan.

– Alkuun moni työ tyssäsi kieleen. Aloitin rohkeasti puhumaan aktiivisesti suomea. Luin kaikkia lehtiä ja katsoin televisiota. En minä alkuun ymmärtänyt juuri mitään, mutta pikkuhiljaa kieli alkoi luonnistua paremmin ja paremmin. Noin 9 kuukautta siinä meni, kun osasin jo suomea, Ressam sanoo.

Suomessa on aivan erilainen kulttuuri kuin Marokossa.

– Kieli on elämän avain. Sen kautta pääsin hyvin kiinni Kokkolaan ja suomalaiseen kulttuuriin.

Ressam on asettunut Kokkolassa Kuusimäelle, jossa hän viihtyy mainiosti vaimonsa kanssa.

#