lauantai 22.2.2020 | 09:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sini-Marja Sangi vinkkaa luontokolumnissaan: Kokkolasta löytyy helposti saavutettavia luontokohteita

Sini-Marja Sangi Kokkola-lehti
Ke 4.9.2019 klo 11:30

Viime lauantaina vietettiin Suomen luonnon päivää. Suomen luontoa on juhlistettu vuodesta 2013 saakka, ja virallisen liputuksen se sai kolmatta kertaa.

Juhlapäivä keräsi väkeä luontoon erilaisten tapahtumien ja haasteiden voimin, ja moni nautti luonnosta aivan itsenäisesti. Eri puolille Suomea pystytettiin Nuku yö ulkona -kampanjan metsähotelleja, joissa tarjottiin miljoonan tähden unipaikkaa teltassa, riippumatossa tai vaikkapa tentsilessä. Juhlapäivän virallinen eväs oli mustikkapiirakka, jota varmasti nautittiin usean retkiseurueen voimin eripuolella Suomea.

Me kokkolalaiset saamme nauttia luonnosta heti ulos astuttuamme. Vaihtelevat viheralueet ja luonto ympäröivät meitä kaikkialla, ja kaupungissakin luonto on vain kivenheiton päässä.

Monimuotoinen kaupunkiluonto sisältää hoidettuja puistoalueita, luonnontilaisia metsäsaarekkeita, kukkivia niittyjä ja vesialueita, jotka tarjoavat elinympäristön runsaalle lajikirjolle. Erilaiset viheralueet lisäävät tutkitusti hyvinvointia ja tarjoavat mielenkiintoista tutkittavaa erilaisille ihmisille. Esimerkiksi Hollihaassa toinen viihtyy rakennetussa Brita Marian puistossa ja toinen valitsee mieluummin sen vieressä olevan metsikön.

Luontokokemukset kuuluvat kaikille. Kokkolasta löytyy helposti saavutettavia luontokohteita, joissa pystyy liikkumaan myös vaunujen tai rullatuolin kanssa. Tällaisia kohteita löytyy esimerkiksi Elbasta, Isokarilta eli Friisinsaaresta ja Laajalahdesta.

Elban esteetön luontopolku on 0,7 kilometriä pitkä. Sen lähtöpaikka sijaitsee Villa Elban parkkipaikalla osoitteessa Sannanrannantie 60. Elbasta löytyy myös lintutorni, joka sopii liikuntarajoitteisille. Lapsiperheille vinkkinä, että Elban lähimetsästä löytyy nyt suuri lauma peikkoja…

Isokari eli Friisinsaari sijaitsee Ykspihlajanlahden lounaisrannalla ja tarjoaa hienot merinäköalat ja lehtomaisia metsiä. Saaresta löytyy myös suuri siirtolohkare. Osittain esteettömän luontopolun (0,8 km) lähtöpiste on saarta kiertävän tien päässä pysäköintialueella. Polun varrella on tauluja saaren historiasta ja luonnosta, näköalatasanne sekä taukopaikka.

Merinäköaloja tarjoaa myös Laajalahti, jonka vasta uusittu, rantaan johtava puupintainen käytävä vie aina grillipaikalle saakka. Käytävää pitkin on mukava kulkea esimerkiksi lastenvaunujen kanssa.

Kirjoittaja on kokkolalainen aktiiviretkeilijä, joka nauttii luonnosta niin työssä kuin vapaa-ajalla. Lisää retkivinkkejä luontoloinen.blogspot.fi ja @luontoloinen.

#