tiistai 25.2.2020 | 11:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hurja, kiehtova Maria – Zaida Bergroth ohjasi elokuvan Maria Åkerblomista ja sukelsi syvälle poikkeushenkilön sielunelämään

Outi Airola Kokkola-lehti
Ke 4.9.2019 klo 11:50

Ohjaaja Zaida Bergroth ei tiennyt Maria Åkerblomista oikeastaan mitään viitisen vuotta sitten. Kun tuottaja Daniel Kuitunen soitti ja pyysi Bergrothia ohjaamaan elokuvan aiheesta, josta Anna Viitala oli jo kirjoittanut näytelmän, vastaus tuli aika helposti.

– Luin nopeasti kaiken mahdollisen åkerblomilaisuudesta ja totesin, että kyseessä on erittäin ristiriitainen ja jännittävä hahmo. Tuli tunne, että täytyy tehdä oma Åkerblom, kertoo Bergroth.

Nyt viisi vuotta myöhemmin elokuva on saamassa ensi-iltansa lokakuussa. Kokkolan etuoikeus on saada nähdä elokuva jo aiemmin, Kokkolan Kinojuhlien runsaan viikon kuluttua.

– Jännittää, mutta samalla on ihanaa saada elokuva päivänvaloon! Odotan innolla, mitä siitä Kokkolassa sanotaan, sanoo Bergroth.

Kokkolassa Maria Åkerblomista elää vielä paljon tarinoita. Nuori, karismaattinen nainen saarnasi ja kietoi rahamiehet pikkusormensa ympäri.

Hän ratsasti öisin pitkin kaupunkia valkoisella hevosella – joidenkin kertomusten mukaan alastomana – ja sekoitti seurapiirit ja avioliitot, vaipui transsiin ja saarnasi unissaan.

Maata kuohuttavat tapahtumat käynnistyivät 1920-luvun Kokkolasta, mistä Maria siirtyi lopulta lahkonsa kanssa pääkaupunkiin ja asettui Meilahteen huvilaan – pitäen lemmikkeinään leijonia.

Jo tätä ennen media seurasi Marian elämää tarkoin, olihan kyseessä poikkeuksellinen nainen, joka harrasti väkivaltaa, teki murhayrityksen ja pakeni vankilastakin monta kertaa.

Kaikkinensa Maria istui vankilassa kahdeksan vuotta. Elokuvassa seurataan vankilavuosien jälkeistä aikaa ja keskitytään Marian ja hänen nuoren seuraajansa Salomen suhteeseen.

– Kiinnostavaa on se vallan ja rakkauden suhde, jossa nuoren naisen identiteetti rakentuu toisen luoman fantasian varaan. Vaikka Salomelle selviää pikku hiljaa, mitä kaikkea suljettujen ovien takana tapahtuu, hänen koko nuori elämänsä on kietoutunut tähän totuuteen, josta on vaikea päästää irti, kuvailee Bergroth.

Bergroth näkee Maria Åkerblomin hyvin traagisena hahmona. Äärimmäisen köyhistä oloista tuleva tyttö ryhtyy piikomaan jo viisivuotiaana.

– Kun pieni ihminen jää vaille rakkautta ja hyväksyntää, mitä kaikkea hän on valmis tekemään saadakseen sitä? Maria oli äärimmäisen karismaattinen henkilö ja hän keksi keinot, joilla hän sai rakkautta ja ihailua. Traagista on, että hän ei koskaan osannut hakea rakkautta omana itsenään, vaan jäi näihin keinoihin kiinni, pohtii Bergroth.

Marian paratiisi kuvattiin Virossa liittyen yhteistuotanto-projektiin.

– Se olikin yhtäkkiä lahja tälle tuotannolle! Sieltä löytyi kartano, jossa saimme luotua oman maailmamme, kaukana oikeilta tapahtumapaikoilta.

Elokuvan pääosaa näyttelee Pihla Viitala, sen käsikirjoitustiimissä on ollut ohjaajan lisäksi kokkolalaislähtöinen Jan Forström ja näytelmän aiheesta kirjoittanut Anna Viitala. Muissa rooleissa nähdään Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela ja Elina Knihtilä.

#