lauantai 22.2.2020 | 08:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

13 400 kilometriä 100-vuotisjuhliin – Nykyisin Australiassa asuva Arthur Kåla halusi juhlia sukulaisten ja tuttujen kanssa

Roy Frilund Kokkola-lehti
To 5.9.2019 klo 07:00

”Tiettävästi vanhin Kokkola-Pietarsaaren, Kruunupyyn, lentoasemalta koskaan matkustanut matkustaja, 100-vuotias Arthur Kåla, aloitti pitkän kotimatkansa kohti Australiaa”.

Näin kirjoitti lentoasema Facebook-sivuillaan, kun Kåla nousi lentokoneeseen. Edessä oli noin 17 tunnin mittainen kotimatka.

Sotaveteraani Arthur Kåla täytti heinäkuussa komeat 100 vuotta. Pitkään Australiassa asunut, mutta usein syntymäkaupungissaan vieraillut, Kåla halusi juhlia täällä asuvien sukulaisten kanssa.

Kålan 100-vuotisjuhlia vietettiin GIF:n hiihtomajalla Köykärinmäellä. Paikka oli hyvä valinta, koska juuri näillä seuduilla hän vietti lapsuus- ja nuoruusvuodet. Juhliin saapui lähes sata vierasta.

– Nautin siitä. Olin todella iloinen, kun minua muistettiin, Arthur Kåla totesi lentokentällä valmistautuessaan lähtöselvitykseen.

Sukulaisten lisäksi Kålaa muistivat myös muun muassa paikallinen sotaveteraanijärjestö. Myös Presidentti Sauli Niinistö lähetti onnittelukirjeen. Sotaveteraani Arthur Kåla osallistui jatkosotaan.

Omista Kålan perheenjäsenistä 100-vuotisjuhlassa paikalla oli myös tytär Kristina, sekä hänen poikansa Daniel vaimoineen.

Moni juhlavieras totesi pilke silmäkulmassa ”kun sinä tänne asti matkustit juhlimaan, me lupaamme matkustaa Australiaan, kun meidän 100-vuotispäivä koittaa”.

Puhelias ja hyväntuulinen Arthur Kåla hallitsee useita kieliä, suomen- ja englanninkielen lisäksi toki myös paikallisen kokkolanruotsin.

Arthur Kåla syntyi 8. heinäkuuta 1919 Kålanmäellä (Kålabacken) Kokkolan Kirilahdessa. Perheeseen kuului 19 lasta, joista Arthur oli kolmanneksi nuorin.

Sotien jälkeen Kåla muutti Vaasaan, jossa opiskeli rakennusmestariksi. Siellä hän myös tutustui tulevaan vaimoonsa, Evaan. Kåla toimi rakennusmestarina, muun muassa kun Kuopion ja Jyväskylän keskussairaalat rakennettiin.

Vuonna 1960 Kålalle tarjottiin rakennusmestarin tehtävää Sydneyssä, jossa tehtävänä oli 22-kerroksisen kerrostalon rakentaminen.

Arthur, vaimo Eva sekä lapset Lena, Anne, Kristina ja Sven-Erik tekivät suuren päätöksen. Perhe muutti Australiaan.

– Sopimus oli viisivuotinen, mutta sille tielle jäätiin, Kåla kertoo.

Se oli lauantai kun perheen matka alkoi. Työt alkoivat heti maanantaina.

Perhe asui ensin Sydneyssä, sen jälkeen Brisbanessa ja 80-luvun alusta asti Kultarannikolla (Gold Coast).

Suomessa, nimenomaan Kokkolassa, Arthur Kåla on käynyt kymmeniä kertoja. Perheellä oli useita vuosia kesäasunto Öjassa.

”Arthur Kåla syntyi 8 heinäkuuta 1919 Kålanmäellä (Kålabacken) Kokkolan Kirilahdessa.

#