lauantai 22.2.2020 | 09:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Komissaari tulee Kokkolasta! – Urpilaisen perhe asettuu Brysseliin, komissaarin tehtävät liikkuvat kansainvälisillä kentillä

Outi Airola Kokkola-lehti
Ke 11.9.2019 klo 10:05

Moni pidätti hengitystään, kun EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkisti suorassa lähetyksessä ehdotuksensa EU:n 27 komissaarista.

– Haluan että komissaarit ovat eurooppalaisen elämäntavan puolustajia, joustavia, sitoutuneita ja moderneja komissaareja, jotka vierailevat jokaisessa jäsenmaassa. Eikä vain pääkaupungeissa vaan alueilla, sanoi von der Leyen.

Valinnasta on pari tuntia, kun kokkolalainen kansanedustaja Jutta Urpilainen vastaa soittopyyntöön. Äänestä kuulee, että tarjottu tehtävä on mieluinen. Hän ei edes hirveästi yllättynyt komissaarin salkusta, jota tuleva puheenjohtaja hänelle tarjosi. ”Kansainvälisten kumppanuuksien” komissaari on vaativa tehtävä.

– Se vastasi tavoitteita ja toiveitani, joihin kuuluivat sekä talous että ulkosuhteet. Mutta ainahan se jonkinlainen yllätys on, kun tietää minkälaista palapelin rakentamista komission muodostaminen on, sanoi Urpilainen.

Heti iltapäivällä Suomessa alkoi spekulaatio siitä, onko salkku painava vai kevyt. Urpilainen asettaa joitain lukuja taustalle.

– Toimin kolmanneksi suurimmassa pääosastossa, jossa on yli 3000 työtekijää eli noin kymmenen prosenttia EU:n työntekijöistä.

EU-asiantuntija Helena Petäistö vastasi illan uutislähetyksessä jotakuinkin näin: ”Se on merkittävä salkku. Euroopalla on ollut Afrikka-strategia jo 1980-luvulta saakka, mutta vasta viime vuosina on alettu ymmärtää, että asialle pitää jotakin tehdä”, luonnehti Petäistö.

Jutta Urpilainen on paneutunut viime vuosina Afrikan maiden ongelmiin ja rauhanprosesseihin osana eduskunnan ulkoasianvaliokunnan tehtäviä. Hän on itse ollut vaatimassa EU:lta selkeämpää ja kunnianhimoisempaa Afrikka-strategiaa. Käytännössä Urpilaisen kontolle tulee nyt EU:n yhteistyö maahanmuuton lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa – ei siis mikään helppo pesti.

– Salkun ydin on kehityspolitiikka, mutta siihen on linkitetty kansainvälisten suhteiden rakentaminen yksityissektorin suuntaan, jotta kehitysmaihin saadaan entistä enemmän investointeja ja työpaikkoja. Aika paljon samaa asiaa, mitä viime vuosina olen ollut tekemässä, kertoo Urpilainen.

Minkäänlaista pehmeää laskua ei ole odotettavissa.

– Nyt elämä siirtyy Brysseliin. Huomenna on komission ensimmäinen vetäytyminen, kun uudet komissaarit menevät vuorokaudeksi Brysselin ulkopuolelle. Sitten on kahden viikon perehdytys ja kuulemiset parlamentissa. Jos parlamentti tukee valintoja, uusi komissio aloittaa marraskuun alussa.

Tiistaina alkuillasta Urpilanen herkistyi muistelemaan uraansa ja elämänpolkuaan, joka lähti liikkeelle Kokkolasta alle kaksikymppisenä.

– Nuorena opiskelijana kehitysmaiden kysymykset nousivat minulle tärkeäksi. Olimme Juhan kanssa perustamassa Euroopa-nuoria, joihin kuuluu nyt yli 3000 nuorta eri puolilla Suomea. Nyt tässä tehtävässä yhdistyy Eurooppa-aktiivisuus ja toisaalta harrastuneisuus kehitysmaakysymysten kanssa, kiittelee Urpilainen.

Aviopuoliso Juha on saanut jo kesällä Suomen suurlähetystön hallintopäällikön tehtävän, joten kahden lapsen perheessä molemmilla vanhemmilla on jo työ Brysselissä.

– On jo löydetty asuntokin, se helpottaa perheen asettumista. Mutta Pohjanmaalle tulemme vielä syksyllä käymään, kertoo Urpilainen.

”Nyt tässä tehtävässä yhdistyy Eurooppa-aktiivisuus ja toisaalta harrastuneisuus kehitysmaakysymysten kanssa.

#