lauantai 22.2.2020 | 09:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalainen seurakuntapastori Emilia Teerikangas aikoo todennäköisesti valittaa kappalaisen valintaprosessista hallinto-oikeuteen – "Mielestäni päätös oli väärä ja saamani kohtelu hyvin hoidettujen työvuosien jälkeen tuntuu todella epäreilulta"

Outi Airola Kokkola-lehti
Ke 11.9.2019 klo 10:10

Virkavapaalla oleva seurakuntapastori Emilia Teerikangas löytyy tätä nykyä Centrian ammattikorkeakoulusta opettajan paikalta. Ympärillä pyörii yhteisöpedagogiikan opiskelijoita, joista tulee jonakin päivänä kirkon nuorisotyön ohjaajia.

– Vaikka seurakunnan työyhteisöä ja papin työtä onkin välillä ikävä, koen että tämä on antoisaa työtä, jossa pääsen ammentamaan siitä kaikesta, mitä papin työssä opin. Iloitsen myös siitä, että täällä osaamistani ja työelämäkokemustani arvostetaan, sanoo Teerikangas.

Hän joutui tahtomattaan myrskyn silmään hakiessaan seurakunnan kappalaisen virkaa keväällä. Seurakuntaneuvosto valitsi virkaan toisen henkilön, vaikka työyhteisön ja esimiehen tuki oli Teerikankaan takana.

– Mielestäni päätös oli väärä ja saamani kohtelu hyvin hoidettujen työvuosien jälkeen tuntuu todella epäreilulta. Asian tekee vielä pahemmaksi se, että en ole saanut päätökselle minkäänlaisia perusteita, kertoo Teerikangas.

Seurakuntaneuvosto ilmoitti virkaan valitun vahvuudeksi lähetystyön ja herätysliikkeiden tuntemuksen.

– Se tuntuu oudolta, koska virkaan etsittiin perusseurakuntatyötä tekevää työntekijää – juuri sitä mitä olen tehnyt. Tuntuu, että haluttiin valita pienempi paha, naurahtaa Teerikangas tilanteelle, jossa hakijoina oli kaksi naista.

Takana on nyt puolisen vuotta kestänyt prosessi. Kappalaisen viran haluaika päättyi maaliskuussa, huhtikuussa kaksi jäljellä olevaa hakijaa todettiin päteviksi. Teerikankaan etuna oli pitkäaikainen työ seurakunnassa ja hyvä maine työyhteisössä. Myös seurakuntaneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Jouni Sirviö esitti virkaan Teerikangasta.

Valintakokous kesti useita tunteja ja päättyi äänestykseen, jossa Teerikangas hävisi porvoolaiselle Johanna Björkholm-Kalliolle äänin 7-10. Syyksi arvioitiin Teerikankaan toiminta Kokkola Pride-tapahtuman tukemiseksi tai se, että hän ei edusta mitään herätysliikettä.

– Itse uskon, että kirkossa on nyt laajemmin käynnissä prosessi, jossa liberaalit ja konservatiivit hakevat paikkaansa. Tämä näkyy suhtautumisessa naispappeuteen ja seksuaalivähemmistöihin. En usko, että asia liittyy vain herätysliikkeisiin suoraan, arvioi Teerikangas.

Kesä meni Teerikankaalla raskaissa mietteissä, vaikka seurakuntalaisilta tuli laajaa tukea.

– Tuen määrä on ollut hämmentävän suurta, mistä lämmin kiitos kaikille. Se on auttanut jaksamaan, sanoo Teerikangas.

Nyt hän pohtii jo tulevaa. Kesällä hän teki seurakuntaneuvoston päätöksestä oikaisuvaatimuksen, joka ei johtanut uuteen lopputulokseen. Nyt on harkinnassa valitus hallinto-oikeuteen. Se tarkoittaa asian käsittelemistä loppuun saakka, mikä vienee helposti pari vuotta – ja on raskas tie, koska prosessi jatkuu.

– Lopullista päätöstä en ole tehnyt, mutta todennäköisesti teen valituksen, koska tämä ei vain tunnu reilulta. Odotan vielä kokouksen pöytäkirjaa, sanoo Teerikangas.

Valituksella hän ei suoranaisesti hae sitä, että saisi hakemansa paikan. Tärkeämpää on päätöksenteon perusteiden mittaaminen. Virkaan valittu luopui paikasta, joten uusi haku seurakunnalla lienee joka tapauksessa edessä.

– Jonkinlaisen luopumisen surutyön olen jo aloittanut. Se, palaanko seurakuntaan, jää pohdittavaksi sitten, jos siihen tulee mahdollisuus. Olen kuitenkin onnekas, että minulla on nyt toinen työ, hymyilee Teerikangas.

”Itse uskon, että kirkossa on nyt laajemmin käynnissä prosessi, jossa liberaalit ja konservatiivit hakevat paikkaansa.

#