sunnuntai 27.9.2020 | 09:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri avaa syyskautensa perjantaina Malin Bromanin johdolla – Yhtenä teemana tulevalle kaudelle on naissäveltäjien tekemän työn esille nostaminen

Martina Store
Ke 11.9.2019 klo 17:00

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin syyskauden avauskonsertti kajahtaa ilmoille tulevana perjantaina. Uuden kauden alkaessa alkaa myös viulisti Malin Bromanin kolmivuotinen kausi orkesterin taiteellisena johtajana.

Ruotsalaissyntyinen Broman työskentelee tällä hetkellä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin 1. konserttimestarina sekä Musica vitae -kamariorkesterin taiteellisena johtajana. Broman kertoo odottavansa tulevaa innolla.

– Olemme työskennelleet yhdessä vasta kahden projektin tiimoilta, mutta tunnen jo nyt olevani tervetullut tänne. Orkesterinjäsenet ovat mukavia ja työilmapiiri on ihanan positiivinen.

Broman kertoo olevansa edelleen vasta tutustumisvaiheessa – varsinkin Keski-Pohjanmaan tarjoamaan musiikilliseen maailmaan.

– Muusikoilta löytyy valtavasti osaamista, ja toivon pystyväni yhdistämään sen minun mukanani tuomaan osaamispalettiin. Sen tiedän, että KPKO:n muusikoilta löytyy valtavasti omistautumista, ja aion kannustaa heitä eteenpäin parhaani mukaan.

– Haluan myös kuunnella orkesterin tarpeita, sillä musiikkia voi tehdä niin monella eri tavalla. Haluan meidän myös ajattelevan luovasti keksien mielenkiintoisia näkökulmia ohjelman ja visuaalisten elementtien luomiseen.

Yhtenä teemana tulevalle kaudelle on naissäveltäjien tekemän työn esille nostaminen. Broman kertoo tämän olevan yksi niistä asioista, joita hän tuo mukanaan omasta kotimaastaan.

– Yhdessäkään palaverissa en ole Ruotsin puolella ollut, jossa emme olisi puhuneet tasa-arvosta. Olemme eläneet aikoja, joissa naisten tekemää musiikkia on aktiivisesti vähätelty, joten nyt haluamme antaa myös sille tilaa. Tärkeintä on kuitenkin musiikki, ei säveltäjän sukupuoli.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin avauskonsertissa perjantaina kuullaan alkajaisiksi Joseph Haydnin 1. sinfonia. Rakenteeltaan teos edustaa sinfonian varhaisvaiheiden tyypillistä suppeaa kolmiosaista kokonaismuotoa.

Mozartin rakastetuimpiin pianokonserttoihin kuuluva Es-duuri-konserton KV 271 tulkitsee Kokkolassa Paavali Jumppanen, yksi ikäpolvensa menestyneimmistä suomalaispianisteista.

Väliajan jälkeen orkesteri ja Broman esittävät niin kapellimestarina kuin säveltäjänä tunnetun Esa-Pekka Salosen teoksen Stockholm Diary. Vuonna 2004 jousiorkesterille syntynyt teos edustaa Salosen uutta tyylikautta.

– Tässä minulla on erityinen henkilökohtainen lataus, sillä asun Tukholmassa, Broman toteaa hymyillen.

Illan päättää Arnold Schönbergin yltiöromanttinen teos Verklärte Nacht. Niin sanottuna alkusoittona Schönbergin teokselle kuullaan englantilaissäveltäjä Sally Beamishin sooloalttoviuluteos Glanz Bromanin tulkitsemana.

– Tämä on erittäin puhutteleva teos ja oikeastaan mahtavinta mitä voi soittaa, Broman toteaa.

”Olemme eläneet aikoja, joissa naisten tekemää musiikkia on aktiivisesti vähätelty, joten nyt haluamme antaa myös sille tilaa.

Malin Broman

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin uusi taiteellinen johtaja Malin Broman on kysytty viulusolisti, taiteellinen johtaja, kamarimuusikko, opettaja ja viulisti-johtaja.

Broman on vuodesta 2008 työskennellyt Ruotsin radion sinfoniaorkesterin 1. konserttimestarina.

Hänet on nähty vierailevana konserttimestarina muun muassa London Symphony -orkesterin sekä Chamber Orchestra of Europe -orkesterin riveissä.

Broman on levyttänyt yli 30 albumia. Hän soittaa Järnåker-säätiön lainaamalla Stradivarius-viululla vuodelta 1709 sekä Bajoni-alttoviululla vuodelta 1861.

#