tiistai 25.2.2020 | 10:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kälviä Arts -taidelinjan opiskelijat kannustavat puiden istuttamiseen – Tempaus ensi viikon torstaina Kälviällä

Maria Store Kokkola-lehti
Ke 11.9.2019 klo 19:00

Keski-Pohjanmaan kansanopiston Kälviä Arts -taidelinjalla opiskelevat kannustavat ihmisiä istuttamaan puita.

– Amazonin metsäpalot ovat ahdistaneet ja siksi opiskelijoille tuli olo, että jotain tarttis tehdä, toteaa linjan vastaava opettaja Minttu Nikula.

Omalla porukalla on jo istutettu parisenkymmentä kuusen taimea.

19. syyskuuta opiskelijaporukka järjestää tempauksen Kälviän S-marketin edessä. Opiskelijat ovat keränneet yli kahdensadan euron potin omista taskuistaan ja ostavat niillä taimia myytäväksi.

– Myymme niitä halvalla ja samalla kannustamme ihmisiä hankkimaan taimia mistä tahansa, ja istuttamaan niitä omalle pihalle tai mihin tahansa, luvan kanssa tietenkin, kertoo linjalla opiskeleva Pauliina Manninen.

– Se on pieni teko, jonka kuka tahansa voi tehdä, huomauttaa Nikula.

Tempausta inspiroi samana päivänä Helsingissä järjestettävä Miljoonan puun talkoot -tapahtuma, jolloin Kiasman edessä jaetaan koivun, männyn ja kuusen taimia.

Kampanjan tavoitteena on, että tapahtumasta tulisi jokavuotinen.

– Pauliinalla oli tämä hyvä idea ja me muut lähdimme mukaan. Puita täytyy istuttaa lisää, sillä metsät ovat tärkeitä hiilinieuluja, sanoo Miska Palsio.

Manninen sanoo, että koulussa on puhuttu paljon luontosuhteesta, ympäristöön vaikuttamisesta ja yhteisöllisyydestä.

Opiskelijat haluavatkin tarttua näihin teemoihin ja ovat lähestyneet Kokkolan kaupunkia, koska haluavat perustaa yhteisöllisen ekopuiston Kälviälle.

Ekopuisto on puisto, jossa muun muassa otetaan huomioon ekologisuus, eläimistö ja luonnon monimuotoisuus.

– Sitä olisivat kaikki tervetulleita tekemään, istuttamaan kukkia, puita ja pensaita. Periaatteena olisi, että kaikki taimet ostetaan lähiseuduilta ja puistoon istutettaisiin vain kotimaisia lajikkeita. Liian vaikeaksi emme haluaisi sen ylläpitoa tehdä, korostaa Manninen.

Projektin edistymistä voi seurata Facebookista Kälviän yhteisöllinen ekopuisto, yep -sivulta.

Hyöty- ja taidepuutarhan opiskelijat ovat jo laittaneet alulle kansanopiston pihalle. Kahden päivän aikana pihalle on tehty kasvatuslaatikoita sekä koristeltu ympäristöä ekologisella taiteella.

– Olisi hienoa, jos ihmiset innostuisivat tällaisesta enemmän ja perustaisivat puutarhoja vaikka kerrostalon pihalle, sanoo Nikula.

”Amazonin metsäpalot ovat ahdistaneet ja siksi opiskelijoille tuli olo, että jotain tarttis tehdä.

Kälviä Arts

Kälviä Arts -koulutus on viiden eri taiteen alan kokonaisuus.

Oman taiteen alan lisäksi yhteisissä Artsin opinnoissa pääsee opiskelemaan seuraavia aloja: esittävä taide - tanssi ja teatteri, kuvataide ja kädentaidot, kirjoittaminen, sekä valokuvataide.

Lukuvuonna 2019-2020 Artsin luokka koostuu tanssin, teatterin, sekä kuvataide ja kädentaitojen opiskelijoista.

Kälviä Arts -koulutuskokonaisuus vastaa opiskelijan oman taiteen taiteen alan sekä poikkitaiteellisen ja soveltavan työskentelyn vaatimuksiin ja monipuolisuuteen ajankohtaisesti.

Pääopettajina toimivat Eleni Pierides (tanssitaide), Minttu Nikula (kuvataide ja kädentaidot) ja Emmi Tanskanen (teatteri). Valokuvataiteen kurssit tarjoaa Jari Eklund ja kirjallisuuden Mirjami Sirén. Lisäksi Kälviä Artsissa vierailee taiteenopettajia kansalliselta ja kansainväliseltä huipulta.

#