maanantai 4.7.2022 | 18:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Amerikkalainen jalkapallo tekee paluun Kokkolaan 25 vuoden jälkeen – "Tähän lajiin jää helposti koukkuun!"

Sini Sulkakoski
Ke 25.9.2019 klo 10:30

Kokkolaan saadaan pala Amerikkaa, kun monilajiseura Karleby Goats aloittaa amerikkalaisen jalkapallon joukkuetoiminnan Kokkolassa. Seuran puheenjohtaja Timo Nurila on hyvillään asiasta, koska jenkkifutista on voinut harrastaa Kokkolassa viimeksi vuosina 1990-1994.

– Hienoa, että laji saadaan tänne takaisin pitkän tauon jälkeen. Järjestämme muutaman lajikokeilupäivän, johon kuka tahansa yli 16-vuotias saa tulla tutustumaan lajiin. Haluamme pitää matalan osallistumiskynnyksen, eli pelkkä mielenkiintokin lajia kohtaan riittää, summaa Nurila.

– Jokaiselle osallistujalle löytyy kyllä oma paikkansa pelikentällä, koska erilaisille pelaajille on tässä lajissa tarve, lisää Ari Laukkonen, jolla on pitkä kokemus amerikkalaisen jalkapallon pelaajana sekä valmentajana.

Kolme vuotta lajia harrastanut Patrik Wargh kertoo, että alussa opetellaan pelin tekniikoita ja sen jälkeen aletaan harjoittelemaan kontaktin ottamista muihin pelaajiin.

- Nyt siis lähdetään lajin opettelusta, ihan nollasta liikkeelle. Voi melkein ajatella, että jenkkifutis on kuin shakkia pelaisi: jokaisella on oma tehtävänsä kentällä ja kaikkia tarvitaan.

Nurila, Laukkonen ja Wargh haluavat myös kumota ennakkoluuloja, joita lajia kohtaan hieman on.

- Kyllähän jenkkifutis helposti mielletään väkivaltaiseksi urheilulajiksi, koska ottelut näyttävät välillä aika hurjilta. Varsinkin Suomessa tuomarivalvonta on erittäin hyvä, eli turhiin rikkeisiin puututaan välittömästi. Yhden käden sormilla voin itse laskea tapaturmat, jotka ovat omaan tietooni kantautuneet, toteaa Wargh.

Lajissa varusteina toimii kypärä, hartiasuojat, hanskat, hammassuojat, alasuojat sekä housut suojineen. Lajikokeilupäiviin osallistuminen ei edellytä omien varusteiden hankkimista, vaan varusteasioista keskustellaan yhteisesti lajin edetessä.

- Varusteita vuokrataan ja lainataan paljon, sekä nettikirpputorit ovat hyviä paikkoja hankkia käytettyjä varusteita, kertoo Wargh.

Karleby Goatsin joukkueella on tarkoitus pelata kolmosdivarissa, eli 7 vastaan 7, jossa käydään kaksi kolmenkymmenen minuutin erää. Turnauspelit ovat lyhempiä kuin perinteiset 11 vastaan 11 pelit.

- Kolmosdivarissa ei potkita palloa, eivätkä erikoisjoukkueet ole mukana tässä vaiheessa. Käytämme ainoastaan hyökkäystä ja puolustusta. Pitkässä juoksussa on tähtäimessä pelata mahdollisimman korkealla sarjatasolla.

Nurila, Laukkonen ja Wargh haluavat, että mahdollisimman moni uskaltautuisi tulla kokeilemaan Kokkolaan paluun tehnyttä lajia. Kuin yhdestä suusta lopuksi todetaan:

- Tähän lajiin jää helposti koukkuun!

Lajikokeilupäivät Kipparihallilla:

5.10 klo 17-19

20.10 klo 15-17

lmoittautuminen nettisivuilla:

www.karlebygoats.com

”Voi melkein ajatella, että jenkkifutis on kuin shakkia pelaisi: jokaisella on oma tehtävänsä kentällä ja kaikkia tarvitaan.

#