perjantai 29.5.2020 | 06:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lohtajalainen Tuomo Puutio juhli seitsemänkymppisiään kotkanpesässä – Katso video

Maria Store, video Tuomo Puution, editointi Timo Varila
Ke 2.10.2019 klo 11:00 | päivitetty ke 13:18

Tuomo Puution ensimmäinen vierailu kotkanpesällä oli viitisenkymmentä vuotta sitten. Virallinen kotkanpesien tarkastaja hän on ollut vuodesta 1972 lähtien. Kotkat ovat kiehtoneet häntä viisivuotiaasta lähtien, kun hän ihaili lintukirjasta kelossa istuvaa maakotkaa.

– Kotkat ovat isoja ja komeita, selittää Puutio ihastustaan petolintuihin.

Kotkat ovat olleet iso osa hänen elämäänsä, joten ei ole ihme, että Puutio halusi viime syksynä juhlia seitsemänkymppisiään juuri kotkanpesällä. Tai oikeastaan kotkanpesässä, sillä Puutio kiipesi kotkanpesään istumaan, filosofoimaan ja kahvittelemaan.

– Kotkanpesät ovat niin isoja, että siellä mahtuisi aivan hyvin nukkumaan.

Puutio ikuisti kahvitteluhetken myös videolle. Kotkanpesä oli tietenkin tyhjä kahvitteluhetken aikaan.

– Kotkanpoikasten kanssa kahvitteleminen ei olisi ollut kauhean sopivaa, tuumaa Puutio.

Kahvitteluhetki ei varmasti olisi ollut myöskään yhtä rauhallinen. Puutio sanoo, että kotkanpoikaset ovat kovia kynsimään.

– Nokkaakin saa varoa, mutta jalat ovat vaarallisempia.

Puutio on virallinen kotkanpesän tarkastaja. Vapaaehtoistyötä hän on tehnyt ensin maatalousministeriön, sitten ympäristöministeriön ja nyt Metsähallituksen alaisena.

Kotkanpesän tarkastajana Puutio rengastaa, punnitsee ja mittaa maa- ja merikotkien poikasia Keski-Pohjanmaan alueella.

Työ on hurjaa hommaa, sillä pesät ovat 10-20 metrin korkeudessa.

– Onhan se rankkaa. Toissa kesänä vävy Jukka Ylikarjula kiipesi yhdelle pesälle ja tänä kesänä hän kiivennyt yli puolelle pesistä. Tässä on sukupolvenvaihdos menossa. Aion itse kuitenkin kiivetä jatkossakin tarpeen vaatiessa.

Millainen kokemus kotkanpesälle kiipeäminen on?

– Ensin tietenkin hengästyttää. Hieno kokemus on, jos vastassa on asuttu pesä, jossa on poikanen tai poikasia.

Vuosikymmeniä pesille kiivennyt Puutio ei ole kokenut vaaratilanteita. Kiipeämistä turvaavat köydet. Kotkan kanssa hän on sen sijaan ollut painiottelussa.

– Jouduin keväällä juoksemaan auton kanssa itseään kolhineen merikotkan kiinni. Aikuinen merikotka oli kova vastus. Sain sen kiinni ja se meni Ouluun hoitoon ja pääsi vapaaksi parin kuukauden jälkeen.

Puutio arvioi, että Keski-Pohjanmaan alueella on kymmenkunta maakotkan ja parisenkymmentä merikotkan reviiriä. Reviirejä on kuitenkin enemmän kuin onnistuneita pesintöjä.

– Aina pesälle ei tarvitse kiivetä, jos pesinnän merkkejä ei näy. Jos pesää on rakennettu ja maassa näkyy ulostetta, kiivetään pesälle aina. Siellä on silloin todennäköisesti rengastettavia poikasia.

Puution mukaan maakotkakanta on pysynyt vuosien ajan jotakuinkin samankokoisena. Keski-Pohjanmaan alueella poikasia saa noin viisi paria.

– Keski-Pohjanmaa on maakotkan syrjä-aluetta. Lappi on niiden kanta-aluetta.

70-80-luvuilla merikotkia ei ollut alueella lainkaan, mutta onnistunut suojelu on tuottanut tulosta. Puutio sanoo, että Keski-Pohjanmaan alueelta poikasia tulee noin kymmeneltä reviiriltä. Pesiä on hänen mukaansa kuitenkin enemmän ja niitä pyritään koko ajan kartoittamaan.

– Merikotkaa on jo sisämaassakin, esimerkiksi Ullavassa ja Halsualla on merikotkan pesiä. Tiedän, että Ahvenanmaalla kanta on niin suuri, että siellä merikotkaa pidetään riesana. Ja on se näillä seuduillakin yleisin petolintu.

Merikotka tuottaa enemmän poikasia kuin maakotka.

– Maakotkalla on useimmiten yksi poikanen, korkeintaan kaksi poikasta. Merikotkalla kaksi kolme poikasta on tavallista.

Kotkien pesien sijaintia Puutio ei kerro, jotta ne eivät joudu häirinnän kohteeksi. Mutta hyvän bongauspaikan hän vinkkaa:

– Marinkaisissa meren rannalla merikotkan voi nähdä, jos ei joka kerta kun käy, niin ainakin joka toinen kerta. Keväällä kalamiesten ollessa jäällä niitä näkee usein norkoilemassa roskakalan perässä.

Puutio sanoo, että syksyllä nuoret kotkat saattavat olla ”töhkyräisiä” ja päätyvät jopa ihmisasutuksen lähelle.

– Ne eivät ole vielä oppineet pelkäämään pahaa maailmaa.

9.10. kello 13.20//Lisätty videon tiedot.

#