perjantai 29.5.2020 | 07:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pesisväki onnessaan – Santahaan pesäpallokentälle saadaan tekonurmi

Maria Store
Ke 2.10.2019 klo 16:00

Vihdoinkin saadaan kunnon kenttä! Kokkolan Kirin väki on innoissaan siitä, että Santahaan pesäpallokentälle on saatu Kippari-hallista poistettu vanha tekonurmi.

– Kokkola taitaa olla viimeinen paikkakunta Keski-Pohjanmaalla, jossa pesistä on pelattu vielä hiekkakentällä, toteaa Henna Anttiroiko.

Uusi kenttä antaa vauhtia Kirin pesistoiminnalle. Miesten joukkueen toiminnasta ei Jari Rintalan mukaan ole voitu Kokkolassa aiemmin haaveillakaan, sillä hiekkakentällä pelaaminen saattaisi olla jopa vaarallista.

– Hyvällä hiekkakentällä voisi pelata, mutta Santahaan kenttä on liian huonokuntoinen. Pallon lähtönopeudet ovat jopa 160-170 km/h. Virhepomput ovat silloin vaarallisia.

Uudelle tekonurmikentälle miesten kenttä mahtuu juuri ja juuri. Joukkueeseen pelaajia on lupautunut jo parisenkymmentä.

Miesten tasolla Suomi-sarjaa on Kokkolassa pelattu viimeksi viitisentoista vuotta sitten. Naispesistä ei myöskään ole toviin Kokkolassa pelattu.

– Kolme vuotta sitten pelattiin, mutta viisi kuusi peliä jouduttiin siirtämään, kun kentällä oli isoja vesilätäköitä, sanoo Anttiroiko.

Tasaisemmalle tekonurmikentälle vettä ei pitäisi kerääntyä yhtä paljon, hän arvelee.

Potentiaalia olisi naisten joukkueenkin perustamiselle, sillä kesän sekatreeneissä puolet lähes kolmenkymmenen osallistujan joukosta on ollut naisia.

Kokkolan Kiri pyrkii käynnistämään myös junioritoimintaa. Se alkaa marras-joulukuussa järjestettävällä pesiskerholla, joka on suunnattu 10-vuotiaille ja alle.

Lajiin voi tutustua kymmenen kerran ajan Halkokarin koululla. Osallistujilta ei vaadita aiempaa kokemusta, eikä välineitäkään tarvitse ottaa mukaan.

Rintala ja Anttiroiko ovat vastuuvalmentajia ja lisäksi mukana on apuvalmentajia, jotta toiminta voidaan toteuttaa turvallisesti.

– Kerhosta peritään pieni maksu, mutta ilmaiseksi pääsee kokeilemaan kerran ennen kuin sitoutuu. Toimintaan ehtii tulla mukaan kerhon jälkeenkin, kertoo Tiina Isokoski.

Tavoitteena on, että tammikuussa aloitetaan lajiharjoittelu 7-8-vuotiaiden että 9-10-vuotiaiden joukkueiden kanssa. Lapset pelaavat sekajoukkueissa.

– Onkohan Kokkolassa ikinä ollut juniorijoukkuetta? Junnutoimintaa ei ainakaan ollut kymmeneen vuoteen, Kirin väki toteaa.

He uskovat, että innostusta lajin pariin löytyy.

– Paljon olen kuullut harmittelua siitä, että Kokkolassa ei ole pesistoimintaa. Se on kuitenkin iso laji maakunnassa, josta on muuttanut paljon väkeä Kokkolaan, toteaa Isokoski.

Lajin harrastaminen halutaan tehdä mahdollisimman edulliseksi sponsoreiden avulla.

Jari Rintala sanoo, että miesten joukkuetoiminta palvelee myös junioreita.

– Pyrimme rakentamaan pelaajapolun, joka kasvattaa huippupelaajia. Parin kolmen vuoden päästä omat juniorit voisivat pelata miesten joukkueessa kovempia ja haastavampia pelejä, hän sanoo.

Henna Anttiroiko sanoo, että vanhemmat tytöt mahtuvat treenaamaan naisten joukkueeseen. Viidentoista hengen naisporukka on treenannut yhdessä, vaikka joukkuetoimintaa ei ole ollutkaan.

”Onkohan Kokkolassa ikinä ollut juniorijoukkuetta? Junnutoimintaa ei ainakaan ollut kymmeneen vuoteen.

Santahaasta entistä monipuolisempi

Kokkolan kaupungin liikuntapaikkojen kunnossapidon työnjohtaja Jorma Ruotanen toteaa, että Santahaasta saadaan monipuolinen alue pesäpallokentälle asennetun tekonurmen myötä. Kenttää voivat hyödyntää myös esimerkiksi jalkapalloilijat.

Kippari-hallista tekonurmi poistettiin saumavaurioiden vuoksi. Uuden tekonurmen Kippari-halliin asensi tekonurmivalmistaja Saltex Oy, joka myös asentaa vanhan tekonurmen pesäpallokentälle tämän viikon aikana.

– Siitä pitäisi olla iloa moneksi vuodeksi. Kippari-hallissa tekonurmi oli käytössä vain viiden vuoden ajan ja käyttöikä sillä on vähintään kymmenen vuotta.

– Pesäpallokentälle asennettavan käytetyn tekonurmen käyttöikää on vaikea arvioida, koska tällaista meillä ei ole aikaisemmin ollut.

Talvella tekonurmen päälle tulee luistelukenttä. Kaukalo siirtyy tenniskenttien päälle. Ruotanen ei usko, että luistelukentästä koituu tekonurmelle vahinkoa.

– Kirkonmäellä luistelukaukalo on ollut vuosikausia tenniskenttien päällä, jotka ovat myös tekonurmea ja ne eivät ole siitä kärsineet.

#