perjantai 29.5.2020 | 06:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kun maailmanmestarit Kokkolassa pelasivat – FC Köln KPV:n vieraana vuonna 1974

Roy Frilund
To 3.10.2019 klo 06:59

Tänään, 2. lokakuuta, tulee kuluneeksi tasan 45 vuotta siitä, kun länsisaksalainen FC Köln vieraili Kokkolassa ja kyseessä oli UEFA-cupin toinen osaottelu Kokkolan Palloveikkoja vastaan.

UEFA-cupiin (1971-2009) osallistui maiden edelliskauden hopeajoukkueet (muutamilla mailla oli useampi osallistujajoukkue). Arpa heitti KPV:n vastustajaksi kovan FC Kölnin.

Kölnin joukkueessa pelasi kaksi kesän 1974 tuoretta maailmanmestaria, puolustaja Bernd Cullman sekä keskikenttäpelaaja Wolfgang Overath.

Overath valittiin MM-kisojen tähdistöön ja monet ovat sitä mieltä, että hän on kaikkien aikojen kovin futaaja, joka koskaan Kokkolan keskusurheilukentällä on pelannut. Unohtaa ei toki sovi muun muassa Celticin Bobby Lennoxia ja Kenny Dalglishia. Mutta nämä ovat makuasioita.

Eikä siinä kaikki. Kölnin nuorista pelaajista aika moni nousi A-maajoukkueeseen asti, muun muassa maalivahti Toni Schumacher sekä Dieter Müller. Molemmat olivat vielä syksyllä 1974 aika tuntemattomia pelaajia.

Schumacher vartioi A-maajoukkueen maalia yhteensä 77 ottelussa. Müllerin ehkä kovin juttu oli, kun hän EM-kisoissa Jugoslaviaa vastaan teki hattutempun.

KPV-Köln päättyi 1-4 ja kaikki maalit nähtiin toisella jaksolla. Hannu Lamberg teki KPV:n 1-2 kavennusmaalin 75 minuutilla. Vierasjoukkueelle maaleja tekivät Heinz Simmet 2, Herbert Neumann sekä Hannes Löhr, joka osui rankkarista.

Ottelua Kokkolassa seurasi noin 3000 katsojaa.

FC Köln oli voittanut avausosan 5-1. Se pelattiin 18 syyskuuta.

Siinä ottelussa Seppo Mäkelä teki KPV:n maalin, 1-4 kavennusosuman. Kölnille maaleja tekivät: Müller 2, Löhr, Overath, Heinz Flohe.

Yhteistulos Kölnille 9-2. Mainittakoon, että Overath pelasi molemmissa otteluissa täydet 90 minuuttia.

Jatkossa Köln pudotti Dynamo Bukarestin, Partizanin sekä Amsterdamin. Tie nousi pystyyn välierissä, jossa Borussia Mönchengladbach oli parempi. Borussia vei lopulta nimiinsä UEFA-cupin mestaruuden.

Se olisi voinut olla Eurooppa-cup...

Koska KPV kaudella 1973 sijoittui hopealle, seura sai osallistua kauden 1974-75 UEFA-cupiin. Mutta kaukana ei ollut pääsy Eurooppa-cupin, nykyiseen mestareidenliigaan. HJK voitti SM-kultaa 1973, niukasti ennen Palloveikkoja.

Useita vuosia myöhemmin, HJK:n silloinen varapuheenjohtaja Paavo Einiö myönsi, että seura varmisti mestaruuden, ostamalla yhden syksyn ottelun.

Näin Einiö vuonna 2005 kirjoitti Töölöläinen-lehden kolumnissaan: – Eräänä päivänä valmentajamme Kai Pahlman soitti minulle ja sanoi, että mestaruuden varmistamiseksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että voittaisimme Tampereen Ilves-Kissat kotona. Kysyin mitä se maksaa ja Kaitsu totesi, että viisituhatta mummonmarkkaa.

Ilta-Sanomat uutisoi asiasta välittömästi. Heille Paavo Einiö totesi näin: – Homma toimi kai seuraavasti: joku meni autollaan puoliväliin Tamperetta jollekin bensa-asemalle ja tapasi jonkun. Luulen että, raha jaettiin vastustajamme kolmelle pelaajalle, ehkä maalivahdille, yhdelle puolustuspelaajalle ja heidän parhaalle maalintekijälleen.

Ilta-Sanomille valmentaja Kai Pahlman vahvisti Einiön väitteen.

– Kyllä mä luulen, että se suurin piirtein pitää paikkaansa, lyhytsanainen Pahlman sanoi.

HJK voitti ottelun, joka siis pelattiin syksyllä 1973.

Kolumnissaan 2005 Einiö kirjoitti häpeävänsä asiaa vieläkin, mutta kertoo motiivinaan olleen Suomen mestaruus.

Eurooppa-cupissa HJK pudotti Vallettan (Malta), mutta hävisi Åtvidabergille (Ruotsi).

Olihan se kovempi juttu kohdata FC Köln.

2.10.1974 KPV-FC Köln 1-4

Yleisöä: 3000. Erotuomari: Bent Nielsen, Tanska.

KPV:n kokoonpano: Gunnar Isosaari, Esa Korhonen, Matti Leskelä, Seppo Mäkelä, Kenth Myntti, Tapio ”Ekku” Raatikainen, Raimo Sorvisto, Olavi Paavolainen, Henry Bergström, Vesa Kallio, Hannu Lamberg.

Vaihdosta kentälle: Arvo Lamberg, Raimo Mattila.

KOMMENTTI

Oli syksy 1974. FC Köln saapui Kokkolaan. Keskusurheilukentän pääkatsomo oli vain muutama kuukausi aiemmin tuhoutunut tulipalossa. Katsomon lisäksi palossa tuhoutuivat pukukopit. Joukkueilla, sekä erotuomareilla, käytössä oli muutama parakki, joissa varmasti ahdasta oli. Nykypäivänä se ei enää onnistuisi….

FC Köln harjoitteli ottelua edeltävänä päivänä. Siellä me pikkupojat olimme katsomassa, aivan kentän vieressä. Pitihän maailmanmestareita läheltä katsoa. Nykypäivänä se ei enää onnistuisi….

Kenttä oli sateiden jäljiltä märkä ja myös epätasainen. Muistan kun saksalaisvieraat tutustuivat kenttään ja parakkeihin. Tietty vähän ihmeissään olivat. Joku meille kertoi, että olivat sanoneet ”pelataan ottelu alta pois”. Siinä oli asennetta! Nykypäivänä se ei enää onnistuisi….

Ottelupäivänä yleisöä tungeksi porteista. Eipä siinä laukkuja tarkasteltu. Katsomoissa (yhtään katettua katsomoa ei ollut) aukesi isoja sateenvarjoja. Nykypäivänä se ei enää onnistuisi…. Joku on sanonut: Ennen oli kaikki paremmin.

#