perjantai 29.5.2020 | 07:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalainen Jukki Lindqvist, 85, ratsasti Maria Åkerblomin kanssa Töölössä – Marian Paratiisi perjantaina ensi-illassa

Joni Mäki-Petäjä
Pe 4.10.2019 klo 07:24 | päivitetty pe 07:26

Kiistellyn herätysliikkeen johtaja ja unisaarnaaja Maria Åkerblom on jälleen saanut julkisuutta, kun hänestä on tehty perjantaina ensi-illan saava elokuva Marian Paratiisi. Kokkolan Kinojuhlilla elokuva pyöri jo ennakkonäytöksenä.

– Maria on ollut taas esillä ja sitä kautta asiat tulivat minullekin jälleen mieliin, paljasjalkainen kokkolalainen Jukki Lindqvist kertoo.

Jukki Lindqvist kohtasi Maria Åkerblommin silloin, kun kiivaimmat vaiheet ja tuomiot Åkerblommin elämästä olivat jo ohitse. Harmaiksi ei tosin voinut hänen myöhempiäkään elämänvaiheita sanoa.

Åkerblom asui Meilahdessa suuressa Villa Toivolan huvilassa. Samassa huvilassa asui myös Jukkin täti Lea Lindqvist. Jukkin täti oli ns.åkerblommilaisia ja hän lähti Kokkolasta Åkerblommin mukana Helsinkiin.

– Näin jälkeenpäin voi sanoa, että ikävä kyllä. Mummoni ei pitänyt alkuunkaan tätini menosta Åkerblommin matkaan. Mutta Kokkolasta ja Teerijärveltä lähti monia muitakin Åkerblommin mukaan.

Jukkin isä oli töissä rautateillä ja sen kautta hän sai edullisia tai ilmaisia junalippuja.

– Menin useamman kerran katsomaan tätiäni Villa Toivolaan, jossa siis Åkerblomkin asui. Olin pikkupoika enkä tiennyt sen enempää Marian tai kenenkään muunkaan menneisyydestä, eikä niistä asioista kukaan puhunut juurikaan myöhemminkään.

Aihe oli jollain tapaa tabu, mutta ajan ja iän myötä Jukki alkoi ymmärtää tätinsä ja Marian taustoja.

– Maria pysyi etäisenä, eikä hän puhunut juuri mitään silloin, kun häntä näin. Hänellä oli usein tummennetut silmälasit päässään.

Yksi kohtaaminen Marian kanssa on jäänyt Jukin muistiin pysyvästi.

– Åkerblomin sisäpiiriin kuulunut tätini hommasi minut Marian hevoskyytiin. Hevosen nimi oli Maxwell ja se satuloitiin. Teimme sitten Marian kanssa pienen rundin Töölössä. Muistan, että oli suvikeli ja lumi lensi kasvoille. Sekin on jäänyt mieleen, että tallissa ei ollut heiniä lainkaan vaan paperisilppua pehmikkeenä. Liittyisikö se sitten siihen, että oli pulaa heinästä.

Toivolassa asui myös Marian veli, jota kutsuttiin Abbeksi.

– Toivolassa oli usein paljon kulmakunnan lapsia ja Abbe oli ahkera leikittämään heitä. Hän oli jäänyt kehityksessä viisivuotiaan tasolle, Lindqvist muistelee.

Se vaikutti myös siihen, että Abbe saattoi joskus heittää erikoisempaa juttuakin.

– Nyt jo edesmennyt siskoni kävi myös Toivolassa. Muistan kun Abbe sanoi useasti: ”Paskaneiti Kokkolasta on taas täällä”, Lindqvist naurahtaa.

Villa Toivola oli mielenkiintoinen paikka lapselle. Talvella kalliolta lasketeltiin ja muutenkin iso rakennus herätti lapsen mielikuvituksen.

Maria oli eläinrakas ja hänellä oli muunmuassa Toivolassa suuria lemmikkieläimiä, 40-luvulla jopa kaksi leijonanpentua Korkeasaaren eläintarhasta.

– Yhdestä Marian koiran karvoista tehtiin minulle nilkkasukat, Lindqvist naurahtaa.

Maria Åkerblom kuoli Töölössä, ja hänet on haudattu Honkanummen hautausmaalle.

”Åkerblomin sisäpiiriin kuulunut tätini hommasi minut Marian hevoskyytiin.

Maria Åkerblom 1898-1981

Vuonna 1917 Åkerblom aloitti unissasaarnaamisen.

Åkerblom alkoi saarnata kirkoissa. Parhaimmillaan hän sai tuhansia kuulijoita

Helsingistä Åkerblom siirtyi kannattajineen Kokkolan seudulle.

Helsinkiin hän tuli takaisin vuonna 1923.

Monien vaiheiden jälkeen Åkerblom tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi kuritushuoneeseen murhayrityksestä ja väärään valaan yllyttämisestä.

Tuomion jälkeen Åkerblom muutti Meilahteen Villa Toivolaan.

Elokuva Marian Paratiisi ensi-illassa pe 4.10.2019.

Gustav Björkstrand teki kirjan 2011: Maria Åkerblom, elämän ja kuoleman lähettiläs.

#