perjantai 29.5.2020 | 05:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Antikvariaatti Agatha taisteli ajan hammasta vastaan pitkään, mutta nyt liike suljetaan – "Helpottunut ja haikea fiilis yhtä aikaa"

Joni Mäki-Petäjä
Ke 9.10.2019 klo 10:45

Antikvariaatti Agatha on vuosien saatossa muuntautunut divarin, osto- ja myyntiliikkeen sekä kirpputorin yhdistelmäksi. Monenlaista on kokeiltu, mutta nyt perinteinen kokkolalainen liike on tullut tiensä päähän. Luukut laitetaan kiinni marras-joulukuussa.

– Helpottunut ja haikea fiilis yhtä aikaa, Agathan yrittäjä Jarno Saari huokaa.

Noin 35 vuotta sitten Saaren vanhemmat perustivat Antikvariaatti Agathan. Elettiin täysin erilaista aikaa kuin nyt. Sarjakuvat kuuluivat lähes jokaisen teinin harrastuksiin. 1980-90 -luvut olivat sarjakuvan kulta-aikaa. Sarjiksia julkaistiin kiihtyvällä tahdilla ja niitä vaihdettiin kiivaasti divareissa.

– Skidit eivät enää fillaroi viikkorahojen kanssa ostamaan sarjakuvia. Sarjakuvia menee keski-ikäisille nostalgian perässä oleville, pääasiassa miehille. Kivijalkadivarit ovat pikkuhiljaa hävinneet. Monet divarit ovat siirtyneet nettikauppaan ja myyvät sitä kautta. Minä en siihen ole lähtenyt, Saari sanoo.

Agatha aloitti toimintansa 1980-luvun puolivälissä Kokkolinnassa. Toimipiste ehti sijaita Pitkänsillankadulla ennen 2000-luvulla tapahtunutta muuttoa nykyisiin tiloihin Niittykadulle. Parhaimmillaan Agathalla oli jopa kaksi myyntipistettä Kokkolassa. Toinen nykyisen Ykköskirppiksen tiloissa ja toinen Kirkonmäellä.

Aivan kokonaan ei Agatha kuitenkaan maailmankartalta häviä.

– Mutsi pitää Evijärvellä edelleen Agatha Kirpputori & Divaria, Saari kertoo.

Pelkkien sarjakuvien varaan ei ole enää pitkään aikaan Agathakaan laskenut. Silti nyt tultiin päätepysäkille.

– Kyllä jotkut tietyt tuotteet menevät edelleen nopeasti hyllystä. Militaria myy, esimerkiksi suojeluskuntatavara menee nopeasti. Erilaiset retropelit menevät. Nuorempi sukupolvi on löytänyt vinyylilevyt, mutta kyllä kaikki on pikku hiljaa hiipunut, Saari myöntää.

Saari itse ei vielä tiedä mitä jatkossa aikoo tehdä. Pikkupojasta saakka hän on ollut mukana Agathan toiminnassa.

– Eiköhän tässä ihan palkkatöihin voisi seuraavaksi mennä, Saari naurahtaa.

KokkolalainenMika Pohjonen on harmissaan, kun Agatha loppuu.

– Kyllä siinä samalla häviää osa Kokkolaa. Tosi harmi juttu, Pohjonen sanoo.

Hän on ollut vakioasiakas Agathassa koko sen olemassaolon ajan.

– Ensin käytiin ostamassa Agathasta sarjakuvia ja sitten tuli paljon myytyäkin tavaraa. Aina täältä on jotain mielenkiintoista keräilijäluonteelle löytynyt. Itse kerään erityisesti lasitavaraa, Pohjonen paljastaa.

”Helpottunut ja haikea fiilis yhtä aikaa.

#