perjantai 29.5.2020 | 08:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mirka Johanssonin kolumni: Tähden muotoinen ihminen

Mirka Johansson
Ke 9.10.2019 klo 17:00

Olen viime vuosina usein pohtinut sitä, että mikä saa ihmisen viihtymään jossain kaupungissa tai kunnassa? Sanotaan, että jos ihminen on sinut itsensä kanssa, hän voi asua missä tahansa. Tämä ei mielestäni kuitenkaan ihan pidä paikkaansa.

Toki sillä on suuri merkitys, sillä oma hyvinvointi heijastuu ulospäin ja positiivinen ihminen kerää positiivisuutta luokseen, siinä missä katkera ja sisäänpäin kääntynyt ihminen karkottaa tehokkaammin kuin rotan myrkky ihmisiä luotaan pois.

Yhteisö ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä kokemuksia jokaiselle ihmisille, vaikka meillä onkin erilaiset verkostot ja ystävä- sekä perhepiirit. Kokemus tulla nähdyksi ja kuulluksi, sekä hyväksytyksi juuri omana itsenään ovat jokaisen ihmisen perusoikeus.

Silti Suomessa arviolta joka viides kärsii yksinäisyydestä. Se on liki 500 000 ihmistä, ja todellista lukua emme edes tiedä. Tämä on vasta pelkkä arvio tyhjästä ja pohjattoman pimeästä kaivosta, jonka pohjalla liian moni seisoo.

Olen seurannut viime vuodet miten eri alojen ammatti-ihmiset katoavat kaupungistamme. Minne nämä ihmiset katoavat ja miksi?

Yleisin syy, varsinkin luovien ihmisten kohdalla on ollut rivien välistä luettavissa se, että Kokkolassa ajetaan kaikki luova toiminta niin ahtaalle, että siinä ei edes Hengitysliittokaan pysty ihmeitä tekemään. Kaikki hyvää tekevä ja luova toiminta karsitaan viimeisimmistäkin tuen piiristä pois ja kielletään vielä päälle, että sitä ja tätä ei sitten suvaita!

Keneltä se on pois jos ihmiset haluavat tehdä ja luoda hyviä asioita omaan elinympäristöönsä oman ja toisten ihmisten hyvinvoinnin vuoksi?

Ystäväni totesi kerran todella osuvasti sanoessaan, että: harva ymmärtää tähden muotoisen ihmisen päälle, kun itse on pyöreä.

Tämä on niin totta ja samalla hirveän surullista mutta toisaalta on hyvä muistaa, että toisinaan ihmiset, joihin kukaan ei usko, - tekevät juuri niitä uskomattomimpia asioita. He loistavat kuten tähdet taivaalla. Heitä ei voi kun ihailla etäältä. Mikään paha ei saavuta tai satuta heitä, sillä he ovat tarpeeksi kaukana kaikesta kateudesta, loistamassa valoaan meille muille.

Tästä syystä toivon sinun ajattelevan edes pienen hetken, että mitä jos keskittyisimme toisissamme kaikkeen siihen, mikä meitä yhdistää ja missä voimme toisiamme ymmärtää, kuin siihen mikä meitä erottaa.

Sosiaalityöntekijä ja kuvataiteilija.

”Ystäväni totesi kerran todella osuvasti sanoessaan, että: harva ymmärtää tähden muotoisen ihmisen päälle, kun itse on pyöreä.

#