perjantai 29.5.2020 | 07:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaislähtöinen Maria Leppäkari vihittiin papiksi ensimmäisenä naisena Jerusalemissa

Maria Store
Ke 9.10.2019 klo 15:00

Maria Leppäkari sanoo, että papiksi vihkiminen Jerusalemissa oli iso asia niin hänelle itselle kuin paikallisille kristityille.

– Lähi-idässä naisten oikeuksiin liittyvillä kysymyksillä on ihan eri luonne kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Täällä paikallinen luterilainen kirkko on tehnyt työtä näiden kysymysten parissa jo pidemmän aikaa ja on hyvin edistyksellinen, vaikka paikallista kulttuuria sävyttävätkin patriarkaaliset rakenteet ja perinteet, Leppäkari kertoo sähköpostitse.

Leppäkari vihittiin papiksi toissa sunnuntaina Vapahtajan kirkossa Jerusalemissa. Pappisvihkimisessä olivat mukana paikallisten pappien lisäksi myös papit kaikista Pohjoismaista sekä piispa Kristjan Björnsson Islannista. Vihkimisen suoritti piispa Sani Ibrahim Azar Jerusalemista.

– Olen otettu siitä, että olen ensimmäinen nainen, joka on vihitty papiksi paikallisessa arabiankielisessä seurakunnassa. Olen iloinen ja kiitollinen kaikista onnitteluista ja viesteistä, joita olen saanut, kertoo Österbottens Tidningenissäkin haastateltu Leppäkari.

– Toivon, että pappisvihkiminen inspiroi paikallisia naisia opiskelemaan teologiaa ja vaikuttamaan seurakunnassa, nyt ja tulevaisuudessa.

Leppäkari on asunut Jerusalemissa tällä kertaa noin viiden vuoden ajan. Aiemmin hän on työskennellyt Jerusalemissa tutkijana, nyt hän toimii Svenska teologiska institutet i Jerusalemin (Ruotsin teologinen instituutti Jerusalemissa) johtajana.

Leppäkari valmistui teologian maisteriksi vuonna 1997. Hän on uskontotieteiden dosentti Åbo Akademissa ja tohtoroi vuonna 2002.

– Pappisvihkimys tuli ajankohtaiseksi nyt koska sekä minä että paikallinen seurakunta olemme sille kypsiä. Sisäinen kutsu kohtasi seurakunnan tarpeet. Jerusalemissa vietetyt vuodet, kaikki tapaamiset ihmisten kanssa ja heidän kanssaan käydyt teologiset keskustelut vaikuttivat luonnollisesti myös.

Jerusalemia Leppäkari kuvailee kauniiksi ja kaoottiseksi.

– Kutsun sitä joskus vitsillä Melukyläksi. Parasta Jerusalemissa ovat ihmiset.

Arki rytmittyy eri uskonryhmille eri tavalla. Sunnuntai on viikon ensimmäinen työpäivä kaikille paitsi kristityille. Perjantai-ilta käynnistyy sapatilla, joka on juutalaisille pyhä ja kaikki on kiinni lauantai-iltaan saakka läntisessä Jerusalemissa.

Perjantai-iltapäivä on muslimien pyhää aikaa ja silloin itäinen Jerusalem hiljentyy rukoukseen.

Kokkolan Kallisesta kotoisin olevalla Leppäkarilla on sukulaisia vielä Kokkolassa, vaikkakin lähisukulaiset asuvat Turussa ja Kaarinassa.

– Mieheni vanhemmat asuvat Kokkolassa, mutta heitä näen useimmiten, kun vierailen kotona Paraisissa. Kokkolassa en ole käynyt muutaman vuoteen.

Synnyinkaupungistaan Leppäkari kaipaa eniten venetsialaisia.

– Muinaistulien yö Etelä-Suomessa ei ole ihan sama asia. Kokkola-huumori kulkee aina mukana ja Facebookin ansiosta on helpompi pitää yhteyttä lapsuudenystäviin ja koulukavereihin.

”Toivon, että pappisvihkiminen inspiroi paikallisia naisia opiskelemaan teologiaa ja vaikuttamaan seurakunnassa, nyt ja tulevaisuudessa.

#